Ψηφιακή υπογραφή και στα επιμελητήρια

Ψηφιακή υπογραφή και από τα επιμελητήρια θα παίρνουν σε λίγο καιρό οι επιχειρήσεις, με βάση τη συμφωνία που υπέγραψε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

Σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, σημειώθηκε ότι τους τελευταίους επτά μήνες πλήρους λειτουργίας του συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων υποβάλλονται περίπου 50.000 αιτήσεις τον μήνα για συμβάσεις προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ έχουν ξεπεράσει τις 300.000 οι εγγραφές για το σύνολο των συμβάσεων του δημοσίου από 1.000 ευρώ και πάνω. Ωστόσο, μόνο το 20% των προϊόντων και
υπηρεσιών δημοσίων έργων γίνονται με διαγωνισμό έστω και πρόχειρο, για ποσά άνω των 30.000 ευρώ.

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τις τρεις πρώτες συμφωνίες- πλαίσιο για τόνερ, φωτοτυπικό χαρτί και οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών που προβλέπει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συμφωνίας μειώνοντας το διοικητικό βάρος και με περισσότερους του ενός προμηθευτές με βάση την τιμή, διευκολύνοντας την αγορά ενώ για 20 βασικά προϊόντα έχει ζητήσει η γραμματεία τις ανάγκες του δημοσίου για να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί. Για παράδειγμα σημειώνεται ότι το χαρτί είναι πάνω από 1 εκατ. ευρώ και η εξοικονόμηση θα ξεπερνά το 10%.

Η γενική γραμματεία Εμπορίου και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων υπέγραψαν συμφωνία για να ενημερωθεί ο επιχειρηματικός κόσμος μέσω της ΚΕΕΕ για τη χρήση των ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός, ανέφερε σχετικά με την ψηφιακή υπογραφή ότι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη ΕΕ δεν εφαρμόζεται ευρέως το μέτρο της ψηφιακής υπογραφής από τις επιχειρήσεις. Τα επιμελητήρια θα γίνουν φορείς διαχείρισης ψηφιακών υπογραφών μαζί με τα ΚΕΠ αλλά και ιδιώτες που προσφέρουν την υπηρεσία.

Για τη διάχυση της πληροφορίας για τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις μέσω των επιμελητηρίων εκπαιδεύονται 120 υπάλληλοι επιμελητηρίων για να προσφέρουν βοήθεια στις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος ανέφερε ότι αυτό που προέχει είναι η απασχόληση σε τέτοιες εποχές και τα επιμελητήρια είναι αρωγός στην προσπάθεια αύξησης της απασχόλησης μέσω των υποδομών τους. Η συνεννόηση για το πότε θα είναι έτοιμα τα επιμελητήρια για την ψηφιακή υπογραφή θα γίνει με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εκτιμάται ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα προσφέρεται η ψηφιακή υπογραφή από τα επιμελητήρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα