Ψάχνει δρόμο για νέα υψηλά το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Του Βασίλη Γεώργα

Παράθυρο ευκαιρίας για επέκταση της ανοδικής κίνησης στο ελληνικό χρηματιστήριο ανοίγει η αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών που την περασμένη εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.300 μονάδες.

Ο μεγάλος καταλύτης ακόμη απουσιάζει, ωστόσο είναι εμφανές πως η αγορά της Αθήνας έχει λόγους για να διαφοροποιείται θετικά ενόσω τα φώτα της δημοσιότητας παραμένουν στραμμένα στην Ελλάδα

μέσα από τις προσπάθειες προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων (π.χ Κίνα), τη σταθερή ροή ξένων κεφαλαίων σε εισηγμένες (placement και αύξηση κεφαλαίου στη Lamda Development,), ή το ισχυρό ενδιαφέρον ξένων funds για τον τραπεζικό κλάδο μέσω αγοράς μετοχών και κάλυψης μεγάλων ομολογιακών εκδόσεων.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν προς το παρόν σποραδικό χαρακτήρα, ωστόσο εκτιμάται πως θα εντείνονται όσο πλησιάζουμε στην «ώρα μηδέν» για τη νέα αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους που από όλες τις πλευρές εκτιμάται πως θα πυροδοτήσει τον επόμενο μεγάλο γύρο προεξόφλησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτή την περίοδο συζητιούνται σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες αρκετά «deals»που έχουν να κάνουν με την χρηματοδότηση εισηγμένων μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης μέσα από συμμετοχές private equity funds και εξαγοράς μετοχών τους, τα αποτελέσματα των οποίων εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να τρέχουν από το Φθινόπωρο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συγκρατημένης ευφορίας που ενισχύεται περαιτέρω από την σταθερή κίνηση των μεγάλων διεθνών αγορών προς νεότερα υψηλά, η αγορά της Αθήνας έχει τις προϋποθέσεις να αναζητήσει υψηλότερους στόχους μεσοπρόθεσμα. Ήδη αρκετές μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως η Alpha Bank, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η Eurobank, ο Φουρλής, ο ΟΛΠ, η ΔΕΗ, κ.α η έχουν δώσει αγοραστικά σήματα, ενώ άλλες κινούνται σε νεότερα υψηλά (π.χ Folli Follie, ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, Ελλάκτωρ, με τις τιμές στόχους για πολλές μετοχές της αγοράς τοποθετούνται από τους αναλυτές 20-25% υψηλότερα.

Κλειδί για την απελευθέρωση της ανοδικής δυναμικής στην αγορά αποτελεί η περιοχή των 1.320 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 435 μονάδων για τον FTSE Large Cap 25, σύμφωνα με αναλυτές, που εκτιμούν ότι τα επίπεδα τιμών αυτά θα δοκιμαστούν αυτή την εβδομάδα. Αν η αγορά καταφέρει να τα υπερβεί στη συνέχεια, ο δρόμος για την επαναφορά στα υψηλά έτους (1.375 μονάδες) και η είσοδος στην ευρύτερη ζώνη τιμών των 1.400-1750 μονάδων θα αποτελέσουν τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα για το Χ.Α.

Προς το παρόν η σημαντική άνοδος της Παρασκευής δείχνει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την έξοδο των τιμών από τη ζώνη συσσώρευσης των δύο τελευταίων εβδομάδων, ωστόσο μένει να φανεί αν η ανοδική κίνηση θα έχει άμεση συνέχεια ή θα σκοντάψει στην πολιτική αβελτηρία.

Πέρα από κάποιες σημαντικές γενικές συνελεύσεις εταιρειών που θα δώσουν τον τόνο αυτή την εβδομάδα (π.χ ΟΤΕ, Coca Cola, Alpha, Ελλάκτωρ, Εθνική κ.α), το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί και στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Η έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» την ερχόμενη Πέμπτη θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και στο Χ.Α δεδομένου ότι πρόκειται για μια από τις πιο εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις που προωθείται εν μέσω θερινών διαδικασιών του κοινοβουλίου αλλά και «αντιδράσεων» από βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη ουσιαστική δοκιμασία της συγκυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό.

Το εβδομαδιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Keywords
Τυχαία Θέματα