Προβληματισμός για την Ελλάδα στον διεθνή Τύπο

Καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα μας παρατείνεται, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης θέτουν βασανιστικά ερωτήματα σχετικά με το εάν είναι δυνατή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και τον αντίκτυπο που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με τον Economist, καμία πλευρά δεν επιζητά το Grexit (σ.σ. συνδυασμός των λέξεων Greece και exit), καθώς οι επιπτώσεις θα είναι απρόβλεπτες. Στη χειρότερη περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα

επιδιώξουν η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη τουλάχιστον ως την 1η Ιουλίου όπου έχει προγραμματιστεί η έναρξη ισχύος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Σύμφωνα με γερμανικές πηγές που επικαλείται το βρετανικό περιοδικό, αυτό συμβαίνει γιατί ο μηχανισμός θα μπορέσει να προσφέρει στήριξη στις εύθραυστες ισπανικές τράπεζες.

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι, σε αντίθεση με την εντύπωση που επικρατεί στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι εταίροι κάθε άλλο παρά «μπλοφάρουν», ενώ είναι εμφανής η πρόθεσή τους να τους καταστήσουν σαφείς τις προσθέσεις τους.

«Ο κόσμος προετοιμάζεται για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» τιτλοφορείται το δημοσίευμα του Independent. Η εφημερίδα αναφέρει ότι πηγές του City από τον χώρο του trading υποστηρίζουν ότι ήδη κάποιες τράπεζες διερωτώνται πώς θα ενσωματώσουν τη δραχμή στα συστήματά τους.

Όπως επισημαίνει, ήδη τις τελευταίες ημέρες, αρμόδιοι χάραξης νομισματικής πολιτικής έχουν αρχίσει να σκέφτονται πώς θα ήταν η ζωή χωρίς την Ελλάδα. Ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Πάτρικ Χόνοχαν, δήλωσε ότι «η έξοδος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμη» και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κις Ντε Γιάγκερ, υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε περίπτωση μετάδοσης της κρίσης που θα πυροδοτηθεί από την αποχώρηση της Ελλάδας.

Στον αντίποδα, βέβαια, υπάρχουν οι αναλυτές που προειδοποιούν ότι Ευρωπαίοι αρμόδιοι επιδεικνύουν «επικίνδυνη αυταρέσκεια». «Όποιος πει ότι η έξοδος της Ελλάδας δεν είναι τίποτα φοβερό είναι ανόητος, ψεύτης ή υποκριτής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σόνι Καπούρ από το ευρωπαϊκό think-tank «Re-Define».

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να προβλέψει κανείς επί του παρόντος τις προεκτάσεις μιας μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση ανεξέλεγκτης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», σχολιάζει στο CNN ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής Οικονομικών και ειδικός επί των ελληνικών θεμάτων στο Bard College. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνουν οι αγορές. Λειτουργούν με τον δικό τους τρόπο», προειδοποιεί.

Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι μια ανεξέλεγκτη έξοδος της χώρας μας θα πυροδοτούσε μαζική φυγή των επενδυτών από τους ισπανικούς και ιταλικούς κρατικούς τίτλους, γεγονός που θα ανάγκαζε τις χώρες να ζητήσουν τη στήριξη της ΕΕ. Το ταμείο, όμως, έχει δυναμικότητα 500 δισ. ευρώ, τα οποία δεν αρκούν για μια τόσο μαζική διάσωση.

Ένα άλλο θέμα που εγείρει ερωτήματα είναι το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο και κατά πόσο αυτό προβλέπει ακούσια έξοδο κράτους μέλους από τη νομισματική ένωση. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, νομικό πλαίσιο

Keywords
Τυχαία Θέματα