Ύστατη προσπάθεια στο Προεδρικό

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για κυβέρνηση προσωπικοτήτων βρίσκεται αυτήν την ώρα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ των Α. Σαμαρά, Α. Τσίπρα, Ε. Βενιζέλου, Π. Καμμένου και Φ. Κουβέλη. Η ύστατη προσπάθεια του Κάρολου Παπούλια ξεκίνησε στις 14.00 και σε αυτήν δεν

συμμετέχουν η Α. Παπαρήγα, η οποία αρνήθηκε και ο Ν. Μιχαλολιάκος, ο οποίος δεν προσεκλήθη. Ακόμα και αν κάποια κόμματα εμφανίζονταν διατεθειμένα να στηρίξουν μια τέτοια λύση, οι παρασκηνιακοί χειρισμοί, οι παλινωδίες και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό κομμάτων θέτουν εμπόδια στην ευόδωση ενός τέτοιου σεναρίου.Ενδεικτικό του κλίματος και της έντασης που επικρατεί είναι η εμπλοκή που δημιουργήθηκε με το περίφημο non paper, το οποίο διανεμήθηκε από την προεδρία στα κόμματα και περιείχε πρόταση του κ,. Καμμένου για παροχή ανοχής σε μια κυβέρνηση αποφυγής εθνικού κινδύνου.

Οι πληροφορίες ήθελαν τον Πάνο Καμμένο να είναι έτοιμος να στηρίξει κυβέρνηση προσωπικοτήτων, στη βάση του εθνικού καθήκοντος λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως περιγράφεται στο περίφημο non paper. Ωστόσο, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε με το έγγραφο, που διέρρευσε, φαίνεται δύσκολο για τον Πάνο Καμμένο να συναινέσει.

Αν και ο κ. Καμμένος ακύρωσε την σημερινή κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον κ. Παπούλια προσέρχεται στην σύσκεψη αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων επί συγκεκριμένων θεμάτων, αλλά επ' ουδενί εν λευκώ διακυβέρνηση σε κυβέρνηση προσωπικοτήτων.

Η πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων κατατέθηκε από τον Κάρολο Παπούλια τη Δευτέρα, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης).

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως πρέπει να εξεταστεί ποιες πολιτικές δυνάμεις θα στήριζαν μια κυβέρνηση πολιτικών και τεχνοκρατών και έκανε λόγο για αλαζονική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση.

Τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων ως λύση ανάγκης εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σχήμα θα πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική στήριξη -τουλάχιστον από ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ.

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην συγκρότηση «κυβέρνησης προσωπικοτήτων» εξέφρασε ο Φ.Κουβέλης, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας για «απόδειξη ήττας της πολιτικής» και χρεώνοντας την μέχρι τώρα αποτυχία για σχηματισμό κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουβέλης επιμένει στην πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στη σύσκεψη, με δεδομένες τις θέσεις του, όπως έχουν κατ' επανάληψη εκφραστεί. 

Keywords
Τυχαία Θέματα