Προβλέπουν συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ

Δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη τα αναθεωρημένα στοιχεία της εργοδοτικής ομοσπονδίας στον επιχειρηματικό τομέα Confindustria, σύμφωνα με τα οποίαόλο το 2012 (σε σύγκριση με φέτος) το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί σε ποσοστό 1,6%. Εως τώρα, προβλεπόταν ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ σε θετικόέδαφος για όλο το 2012, δηλαδή σε ποσοστό +0,2%.

Παράλληλα, η πρόβλεψη της Confindustria για την ανάπτυξη φέτος του ιταλικού ΑΕΠ
από το 0,7%, περιορίστηκε πλέον στο 0,5% .

Πλέον, η Confindustria προβλέπει ότι, για το γ' και δ' φετινό τρίμηνο, το ιταλικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με πρόσημο αρνητικό, μια τάση πουθα επιβεβαιωθεί και καθ'όλο το α' τρίμηνο του 2012 και, μάλιστα, "με τημεγαλύτερη έως σήμερα καταγραφείσα ένταση".

Μετά το 1980, για πέμπτη κατά σειράν φορά, η ιταλική οικονομία, ητρίτη σε μέγεθος στην ευρωζώνη, βρίσκεται στο μέσον ενός υφεσιακού κύκλου.

Η Confindustria εκτιμά ότι, "πριν από το τέλος του ερχόμενου ημερολογιακού έτους η ιταλική οικονομία θα ξεπεράσει την ύφεση".

Ζητεί, όμως, επίμονα στο μεταξύ χρονικό διάστημα από τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι "να λάβει μέτρα φιλελευθεροποίησης της αγοράς της εργασίας, του κρατικού συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, να τονώσει τις επενδύσεις του δημοσίου στις υποδομές, να πατάξει τη γραφειοκρατία, να περιστείλει τα κρατικά έξοδα για να τεθεί, εν τέλει, μόνον ο θεμέλιοςλίθος ενός έργου με χαρακτήρα δημόσιου συμφέροντος", και "να δώσει τηνεντολή --μέσω του υπουργείου της Δικαιοσύνης-- να απονέμεται πολύ ταχύτερα η Δικαιοσύνη ενώπιον των αστικών δικαστηρίων της χώρας".

Από την πλευρά του, ο υπουργός της Οικονομικής Ανάπτυξης Κοράντο Πάσσερα, δήλωσε στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa: "Διανύουμε,ήδη, ύφεση. Αυτό, άλλωστε, πιστοποιούν τα αριθμητικά δεδομένα"(...)"Μάλιστα, η πραγματική κατάσταση είναι δυσμενέστερη εκείνης, που προβλέψαμε αρχικώς".
Keywords
Τυχαία Θέματα