Προβάδισμα Ουμάλα στις δημοσκοπήσεις

Ο εθνικιστής κεντροαριστερός Ογιάντα Ουμάλα παγίωσε το προβάδισμά τουστην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές στο Περού -- όπως καταδεικνύουνδημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή --, υποσχόμενος στουςξένους και εγχώριους επενδυτές ότι θα διαχειριστεί την οικονομία "μεσωφροσύνη", παρά το ριζοσπαστικό του παρελθόν.

   Ο Ουμάλα φέρεται να συγκεντρώνει 27% σύμφωνα με δημοσκόπηση
τηςεταιρίας Ipsos και 28% σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας CPI -- τοποσοστό αυτό του δίνει προβάδισμα από 7 ως 10 μονάδες έναντι τριώνθεωρούμενων ως πιο φίλα προσκείμενων στις "αγορές" υποψηφίων εν όψειτων εκλογών της 10ης Απριλίου.

   Οπρώην πρόεδρος Αλεχάνδρο Τολέδο, η Κέικο Φουχιμόρι, μέλος τουκοινοβουλίου (κόρη του φυλακισμένου πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι)και ο πρώην πρωθυπουργός Πέδρο Πάμπλο Κουσίνσκι είναι σχεδόν ισόπαλοιστην δεύτερη θέση.

   Ηοικονομία του Περού εκτιμάται ότι θα καταγράψει ανάπτυξη του ΑΕΠ 7%εφέτος. Το 2010 ο ρυθμός ανάπτυξής της ήταν στο 9% κατά επίσημαστοιχεία.

   Έναςαπό τους τρεις άλλους υποψήφιους θεωρείται πολύ πιθανό ότι θααντιμετωπίσει τον Ουμάλα στον δεύτερο γύρο την 5η Ιουνίου, αφού ουδείςεκ των υποψηφίων αναμένεται να κερδίσει από τον πρώτο γύρο την Κυριακή.

   ΟΟυμάλα είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο και στις εκλογές του 2006, αλλάέχασε στον επαναληπτικό από τον απερχόμενο πρόεδρο Άλαν Γκαρσία, οοποίος δεν έχει δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

   Γιανα βελτιώσει τις πιθανότητές του στον δεύτερο γύρο ο Ουμάλα προσπαθείνα επανεφεύρει την εικόνα του, δηλώνοντας μετριοπαθής πολιτικός,υποσχόμενος να κρατήσει χαμηλά τον πληθωρισμό και δεσμευόμενος σε μιασυνετή δημοσιονομική πολιτική· έχει αρχίσει παράλληλα να φορά κοστούμιακαι δηλώνει πιστός καθολικός, σε μια προσπάθεια να προσελκύσεικεντρώους ψηφοφόρους.

   Οιεγχώριες αγορές είναι ευμετάβλητες τις τελευταίες ημέρες καθώςοικονομικοί παράγοντες εκφράζουν ανησυχίες ότι θα εφαρμόσει ένακρατικιστικό οικονομικό πρόγραμμα που θα βλάψει τα συμφέροντα των ξένωνεπενδυτών. Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι το Εθνικιστικό Κόμμα του οποίουηγείται θα καταλάβει λιγοστές έδρες στο Κογκρέσο, γεγονός που θαεμπόδιζε την δυνητική κυβέρνηση του να προωθήσει σημαντικές αλλαγέςπολιτικής νομοθετικά.

   "Θαπροσπαθήσουμε να είμαστε πάντοτε ανοικτοί στον διάλογο (με τουςεπιχειρηματίες και το Κογκρέσο). Υποσχόμαστε να επιδείξουμεμακροοικονομική σύνεση και μια ισορροπημένη δημοσιονομική θέση", είπε οΟυμάλα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς αυτό το σαββατοκύριακο."Δε νομίζω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να μην μας πιστέψετε".

   Στηνδημοσκόπηση της Ipsos με δείγμα 2.000 ψηφοφόρων, η Φουχιμόρικαταλαμβάνει 20,5%, ο Τολέδο 18,5% και ο Κουσίνσκι 18,1%. Ο πρώηνδήμαρχος της πρωτεύουσας Λουίς Καστανιέδα ακολουθεί σε απόσταση,συγκεντρώνοντας 12,8%. Το ποσοστό σφάλματος της δημοσκόπησης, πουδιεξήχθη από την 26η Μαρτίου ως την 1η Απριλίου, είναι ±2,2%.

   Στηνδημοσκόπηση της CPI, σε δείγμα 1.500 ψηφοφόρων, ο Τ
Keywords
Τυχαία Θέματα