Πρώτο κόμμα η Ν.Δ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic, με την ενσωμάτωση στο 58,54%, η ΝΔ έχει διαμορφώσει προβάδισμα 3,72% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα εκτός βουλής κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 5,89%. Συγκεκριμένα λαμβάνουν: ΝΔ 30,16% και 130 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ: 26,44% και 70 έδρες, ΠΑΣΟΚ:

12,58% και 33 έδρες, Ανεξάρτητοι Έλληνες: 7,44% και 20 έδρες, Χρυσή Αυγή: 6,94% και 19 έδρες, ΔΗΜΑΡ: 6,05% και 16 έδρες και ΚΚΕ: 4,50% και 12 έδρες. Αυξημένη η αποχή, καθώς αγγίζει το 40% έναντι 34,90% τον Μάιο.

Εν τω μεταξύ, δυο μονοεδρικές Περιφέρειες αλλάζουν χέρια με καταμετρημένο το 49,58% των ψήφων.
Πρόκειται για την έδρα της Ζακύνθου, η οποία περνά από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η έδρα της Σάμου από το ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΝΔ.

Οι υπόλοιπες μονοεδρικές: Γρεβενά, Ευρυτανία, Θεσπρωτία και Φωκίδα παραμένουν στη ΝΔ, ενώ στη Λευκάδα, η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε 4%.

Διαβάστε προηγούμενη είδηση εδώ.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας θα δεχθεί τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη ο οποίος θα του ανακοινώσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Βουλής θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια προκειμένου να τον ενημερώσει επισήμως για το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου και να ξεκινήσει η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο διαλύθηκε η προηγούμενη βουλή, οι νεοεκλεγέντες βουλευτές θα ορκιστούν στις 28 Ιουνίου στις 11 το πρωί, ενώ δεν αποκλείεται, σύγκλιση της Ολομέλειας νωρίτερα, με στόχο την επιτάχυνση της ορκωμοσίας, εφόσον έχει επιτευχθεί συμφωνία για το σχηματισμό Κυβέρνησης.

Σύμφωνα την παράγραφο 2 του άρθρου 37 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα πρέπει να δώσει στον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ως τον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία, διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Ο κ. Σαμαράς, αν δεν επιλέξει να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή, έχει τρεις ημέρες περιθώριο για να επιδιώξει συνεργασία με άλλο ή άλλα κόμματα ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών ή το σχηματισμό κυβέρνησης που θα εξασφαλίζει ψήφο ανοχής.

Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί θα απολαμβάνει της ανοχής άλλων κομμάτων σε τρόπο που να τηρούνται οι διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 84) και του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 141) για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Μια τέτοια κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 120 ψήφους.

Αν δεν διαπιστωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνηση με την διερευνητική εντολή στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρ

Keywords
Τυχαία Θέματα