Προθυμία να βοηθηθεί η Ελλάδα

«Οταν ακούω τους ηγέτες σε όλη την Ευρώπη, βλέπω μια προθυμία να κάνουν περισσότερα, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να επανέλθει στην οικονομική ανάπτυξη. Αρκεί βέβαια η Ελλάδα να τιμήσει τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η ΕΕ "σύντομα" θα προχωρήσει στο θέμα του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών(FTT), ανήγγειλε ο κ.Μπαρόζο, διατηρώντας

συγχρόνως μια ευνοϊκή προσέγγιση, όσον αφορά τα ευρωομόλογα. Ο φόρος FTT γνωστός ως φόρος Τόμπιν -από το επώνυμο του Αμερικανού οικονομολόγου ο οποίος τον πρότεινε στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970- θα αποφέρει έσοδα από τις αγοραπωλησίες μετοχών, ομολόγων και χρηματιστηριακών παραγώγων.

"Προσδοκώ η ΕΕ να καταλήξει σε συμπέρασμα σύντομα επιτρέποντας στον FTT να γίνει σύντομα πραγματικότητα στα όριά της, εμπνέοντας για μια συναφή παγκόσμια εξέλιξη", τόνισε ο κ. Μπαρόζο προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου κορυφής της G20 (πλούσιες και αναδυόμενες χώρες) στο Λος Κάμπος (Μεξικό).

"Θέλουμε ο FTT να γίνει πραγματικότητα στην Ευρώπη, εάν είναι δυνατόν και σε επίπεδο παγκόσμιο", υπογράμμισε ο αξιωματούχος, εξηγώντας ότι με την υιοθέτησή του θα αυξηθεί και η οικονομική βοήθεια των πλουσίων προς τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη.

Αντιθέτως, η αμερικανική αντιπροσωπεία προσήλθε στην ίδια σύνοδο με τη θέση ότι ο FTT "είναι αντιπαραγωγικός", την ώρα που μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στη 17μελή ευρωζώνη, παραδείγματος χάρη η Σουηδία, η Βρετανία, χρησιμοποιούν παραπλήσιο επιχείρημα.

Ο FTT είναι ο όρος που οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας θέτουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, ώστε να παράσχουν στη διάρκεια του λήγοντος μηνός μια θετική ψήφο για το Δημοσιονομικό σύμφωνο, στην Κάτω Βουλή. Το Σύμφωνο, θεσπίζει τον κανόνα των ισοσκελισμένων κρατικών προϋπολογισμών στην ευρωζώνη, επ απειλή κυρώσεων σε επίπεδο ΕΕ.

'Οσον αφορά τα ευρωομόλογα, ο πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε ότι συνιστούν όψη μιάς "μακροπρόθεσμης οικονομικής πραγματικότητας" συνυφασμένης με την κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, υπογράμμισε όμως "τους αυστηρούς όρους", που θα πρέπει να διέπουν την έκδοσή τους.

"Επιτρέψτε μου να γίνω σαφής σχετικώς, δεν θα είναι τα ευρωομόλογα η άδεια για να γίνουν δαπάνες, αντιθέτως θα είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο αυξημένης σταθερότητας και πειθαρχίας" στο ευρωπαϊκό επίπεδο", υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Πολύ νωρίτερα, επισήμανε ο ίδιος, θα γίνουν κινήσεις για να εκπληρωθεί ο στόχος της τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη, αναγγέλλοντας την πρόταση που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή --για τις ενιαίες τραπεζικές δομές και δράσεις, αλλά και την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα