«Να εφαρμόσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της»

H καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε από το Λος Κάμπος του Μεξικού, ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους της, στο πλαίσιο της συνάντησης των G20. Υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να μεταβεί η τρόικα (ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ) στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν. Όπως
φάνηκε και νωρίτερα από δηλώσεις υψηλόβαθμων Γερμανών αξιωματούχων, το Βερολίνο συζητά μόνο το ενδεχόμενο να δώσει κάποια επιπλέον περιθώρια χρόνου στην Ελλάδα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, χωρίς να δέχεται εκπτώσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις που έγινε από το Βερολίνο, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές συνιστά ξεκάθαρη ψήφο των Ελλήνων υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και της τήρησης των όρων του μνημονίου. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, σημείωσε πως ο πυρήνας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα για την μείωση του χρέους του και τις δαπάνες «δεν είναι διαπραγματεύσιμος».

Ταυτόχρονα, όμως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής γιατί «χάθηκε» πάνω από ένας μήνας για εξαιτίας της πολιτικής στασιμότητας κατά την προεκλογική περίοδο. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το χρονικό πλαίσιο καθώς δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις βδομάδες που έχουν χαθεί και δεν πρέπει να οι πολίτες να υποστούν τις συνέπειες από αυτό» είπε ο Βεστερβέλε.

Ενώ κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως είχε διαβουλευτεί με την κ. Μέρκελ επανειλημμένα το Σαββατοκύριακο για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει η Γερμανία πίσω σε καίριες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να μειωθεί η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου με κλείσιμο των ζημιογόνων δημοσίων επιχειρήσεων, ιδιωτικοποιήσεις και την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής. «Τώρα δεν είναι ώρα για καμία έκπτωση στην Ελλάδα» είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Georg Streiter σε συνέντευξη τύπου.

Την εντύπωση, ότι η Γερμανία ίσως επιβραβεύσει την Ελλάδα για το εκλογικό της αποτέλεσμα ενίσχυσαν οι ασυνήθιστα ήπιες δηλώσεις του συνήθως σκληροπυρηνικού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Στέφεν Καμπετερ, ο οποίος δήλωσε πως είναι «ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να πιεστεί υπερβολικά».

Πάντως τόσο ο Καμπετερ όσο και ο Βεστερβέλε ήταν κάθετοι πως δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση των ευρύτερων στόχων της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Γιεργκ Ασμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εξέφρασε την άποψη ότι περισσότερος χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, θα ισοδυναμούσε με αύξηση του κόστους χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας σε επίπεδα ανώτερα του σημερινού.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Ιο

Keywords
Τυχαία Θέματα