Πρόταση εγγυημένης απασχόλησης

Εργασία σε τουλάχιστον 1.000.000 ανέργους μέσα σε ένα 15μηνο με ταυτόχρονη αύξηση του ΑΕΠ κατά 15 δις 300 εκατομμύρια μέσω της δραστηριοποίησης του κράτους ως εργοδότη ύστατης καταφυγής, προτείνουν -σύμφωνα με πληροφορίες- οι επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων (ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ) βασισμένοι σε μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Levy.
Η Πρόταση εγγυημένης Απασχόλησης για την Ελλάδα θα δοθεί
την Τρίτη στην δημοσιότητα, σε ειδική ημερίδα και προβλέπει την πρόσληψη από το κράτος, με 11μηνες συμβάσεις απασχόλησης ορισμένου χρόνου, 550.000 ανέργων από τους συνολικά 1 εκατομμύριο 350 χιλιάδες που δημιούργησε η τετραετής ύφεση.
Οι άνεργοι θα απασχολούνται σε υπηρεσίες που παρέχει ή ίδια η πολιτεία στους πολίτες, Κάτι που σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης θα έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην οικονομία αφού για κάθε 100 ευρώ που δαπανά το κράτος προσθέτει 160 ευρώ στην ελληνική οικονομία.
Το LEVY επεξεργάστηκε δύο κυρίαρχα σενάρια: ένα με τον σημερινό κατώτατο μισθό (δηλαδή 586 ευρώ) και ένα με τον παλαιό κατώτατο μισθό (δηλαδή 751¤).Και στις δύο περιπτώσεις,μετά την πρόσληψη ανέργων, δημιουργούνται θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των προσληφθέντων στο Δημόσιο.Σύμφωνα με την επιστημονική αποτύπωση του Levy το συνολικό κόστος του προγράμματος θα κυμαίνεται 2,7 έως 9,7 δισ. Ευρώ. Ωστόσο , λόγω των πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων, το καθαρό κόστος της εφαρμογής του προγράμματος θα αποτελεί μόνο ένα κλάσμα του συνολικού κόστους. Στην πραγματικότητα η μηνιαία δαπάνη για κάθε νέα θέση εργασίας που θα δημιουργηθεί, θα κυμαίνεται από 362-436 ευρώ. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και των κοινωνικών εισφορών που θα προκύψουν από την ενίσχυση της απασχόλησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα