Πρόταση αποπομπής του προέδρου της Σερβίας Τ. Νίκολιτς κατέθεσε το SDS

Η κοινοβουλευτική ομάδα Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDS) - Μαζί για τη Σερβία και Πράσινοι Σερβίας παρέδωσε στη Σερβική Βουλή αίτημα κίνησης διαδικασίας απομάκρυνσης του προέδρου της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, προβάλλοντας ως αιτιολογία ότι παραβίασε το Σύνταγμα.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, αρχηγός του οποίου είναι ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς υποστηρίζει ότι ο Τόμισλαβ Νίκολιτς διατύπωσε, μέσω ΜΜΕ,

απειλές εναντίον του ειδικού εισαγγελέα της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς και παραβίασε κατάφωρα τις συνταγματικές εξουσίες και αρμοδιότητές.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας SDS, Γιάνκο Βεσελίνοβιτς εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι το αίτημα κατατέθηκε λόγω δηλώσεων του προέδρου της Σερβίας στην εφημερίδα "Politika", στην οποία σχολίασε την αναγγελία του ειδικού εισαγγελέα εγκλημάτων πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς ότι θα αρχίσει έρευνα εναντίον του Λιούμπισα Ντίκοβιτς, αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.

"Με τον τρόπο αυτό παραβίασε πολλά άρθρα του Συντάγματος, το άρθρο 4, στο οποίο αναφέρεται ότι η εξουσία χωρίζεται στην νομοθετική, την εκτελεστική και τη δικαστική, το άρθρο 149 στο οποίο γίνεται αναφορά στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και το άρθρο 156, το οποίο εγγυάται την ανεξαρτησία του εισαγγελέα και της εισαγγελίας γενικά" διευκρίνισε ο κ. Βεσελίνοβιτς.

Η πρόταση παραδόθηκε και στις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες, είπε και τις κάλεσε να στηρίξουν το αίτημα.

"Εμείς, οι βουλευτές, επιστρέφουμε στον Μεσαίωνα, όταν δεν ήταν σημαντικός ο σεβασμός στο Σύνταγμα, αλλά υπήρχε ένα άτομο που ήταν πάνω από το Σύνταγμα και πάνω από τα νομικά έγγραφα" είπε.

Έντονη ήταν η αντίδραση της συμβούλου για τα ΜΜΕ του προέδρου της Σερβίας, Στανισλάβα Πακ Στάνκοβιτς, η οποία σε δηλώσεις της στην εφημερίδα "Ντάνας" του Βελιγραδίου υπογράμμισε ότι, όταν ο Μπόρις Τάντιτς ήταν πρόεδρος, "η Σερβία καταληστεύτηκε και ταπεινώθηκε" και τώρα που με μεγάλη δυσκολία εξαλείφονται οι συνέπειες αυτής της καταστροφικής πολιτικής, εκείνοι που μας έφεραν στο χείλος της καταστροφής παίρνουν την πρωτοβουλία να μας γυρίσουν στα παλιά".

Επισημαίνοντας ότι "η ευθύνη του Μπόρις Τάντιτς είναι αδιαμφισβήτητη", η κ. Πακ -Στάνκοβιτς ανέφερε ότι το αίτημα απομάκρυνσης του Τόμισλαβ Νίκολις είναι μέρος συγχρονισμένων επιθέσεων στο κράτος και τους θεσμούς του.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι ο εισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς, ο οποίος ανήγγειλε έρευνα εναντίον του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Λιούμπιτσα Ντίκοβιτς, δεν καταλαβαίνει ότι είναι ανεξάρτητος και πρέπει να σκεφτεί "τι σκάβει στη Σερβία".

"Τώρα, ένας άνθρωπος από τη Σερβία, ο οποίος ήταν ανώτατος εισαγγελέας για το αντικείμενο αυτό στη χώρα, 16 χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς λέει ότι θα εξετάσει κάτι. Και η θητεία του έχει λήξει. Ας σκεφθεί λίγο τι σκάβει στη Σερβία. Όμως, δεν είναι ο μόνος. Άρχισε πάλι κάποια ενορχηστρωμένη εκστρατεία" δήλωσε ο κ. Νίκολιτς στη συνέντευξή του στην "Πολίτικα".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα