Προστασία σε άπορους και άνεργους

Το θέμα της άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας επανεφέρει με συνέντευξή του σε σαββατιατική εφημερίδα, ο Υπουργός Οικονομικών. «Επεξεργαζόμαστε ένα σύστημα με πολύ μεγάλη κοινωνική ευαισθησία» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

«Να προστατεύονται όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν, όπως οι πραγματικά φτωχοί και οι άνεργοι. Αλλά για εκείνους που δεν αποπληρώνουν τα δάνεια τους ενώ διαθέτουν περιουσία, δεν πρέπει να υπάρχει προστασία, γιατί τελικά τους πληρώνουμε όλοι

μας, κοινωνικό σύνολο και πιστωτικό σύστημα», καταλήγει ο υπ. Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράγοντες των εμπλεκόμενων Υπουργείων, καταλήγουν σε τέσσερις βασικές παραμέτρους, που θα απαγορεύονται οι κατασχέσεις ακινήτων από τις Τράπεζες σε περίπτωση αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων από νοικοκυριά.

Πρώτη παράμετρος είναι το πόσα χρόνια έχει σταματήσει να αποπληρώνεται το δάνειο και το ακίνητο βρίσκεται υπό το καθεστώς προστασίας.

Δεύτερη, η αντικειμενική αξία του ακινήτου. Σήμερα, στο καθεστώς προστασίας από πλειστηριασμούς υπάγονται ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα προταθεί να μειωθεί στις 180.000 ή 150.000 ευρώ.

Τρίτη, το ύψος του ανεξόφλητου δανείου, και τέταρτη, οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα