Πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Ελληνικό

Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Έστω και με έξι μήνες καθυστέρηση -ο πρώην υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης είχε προαναγγείλει ότι η σχετική διαδικασία θα λάβει χώρα έως το τέλος του περασμένου Ιουνίου- πρόκειται για ένα κρίσιμο «crash test» για την Ελλάδα

ως επενδυτικό προορισμό.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι υποψήφιοι επενδυτές θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί η έκταση των έξι εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων που έχει μεταβιβαστεί από την Ελληνικό Α.Ε. στο ΤΑΙΠΕΔ. Με άλλα λόγια, η προκήρυξη της πρόσκλησης δεν συνεπάγεται επ’ ουδενί την επιλογή και τοποθέτηση αναδόχου για το έργο της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου.

Το Ταμείο Αξιοποίησης έχει θέσει ήδη ένα γενικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κατευθυνθούν οι υποψήφιοι επενδυτές. Σύμφωνα με αυτό, έως το 50% της επιφάνειας του Ελληνικού  θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, ενώ θα αναπτυχθούν οικιστικές, εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδεχόμενες προτάσεις των υποψήφιων επενδυτών δεν θα στηριχτούν στο σχέδιο ανάπλασης που είχε παρουσιάσει ο Ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Αθεμπίγιο το περασμένο καλοκαίρι.

Το όραμα Αθεμπίγιο προέβλεπε την δημιουργία ελεύθερων χώρων στο 72% του συνόλου της έκτασης, δόμηση έως και στο 12% αυτής, υλοποίηση οδικών δικτύων στο υπόλοιπο και δημιουργία οικιστικής ζώνης σε επιφάνεια δύο εκατ. τ.μ. Στην οικιστική ζώνη προβλεπόταν να υλοποιηθούν 6.200-6.500 κατοικίες, χώροι παρκινγκ και γραφείων.

Παράλληλα, βάσει του σχεδίου του Ισπανού αρχιτέκτονα σχεδιαζόταν η ανάπτυξη εμπορικού κέντρου, συνεδριακού κέντρου-μαμούθ, πανεπιστημιούπολης (campus), θερμοκηπίου που θα απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και «media park».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, για την αξιοποίηση της έκτασης θεωρείται «δεδηλωμένο» το ενδιαφέρον όχι μόνο του Κατάρ αλλά και ενός ακόμη ξένου επενδυτικού σχήματος που δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά του.

Διχάζει η αποζημίωση Αθεμπίγιο

Την ίδια στιγμή, η αποζημίωση ύψους 180.000 που εισέπραξε ο Χοσέ Αθεμπίγιο για την δημιουργία της... μακέτας του «νέου» Ελληνικού έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Και αυτό όχι μόνο επειδή οι επικεφαλής της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν διαβεβαιώσει ότι ο Αθεμπίγιο θα συντάξει αμισθί την μελέτη του Ελληνικού. Αλλά και επειδή ο ίδιος ο Ισπανός αρχιτέκτονας είχε καταστήσει ξεκάθαρο τον περασμένο Ιούνιο ότι οι υπηρεσίες που θα προσφέρει θα είναι δωρεάν.

Μάλιστα είχε σημειώσει χαρακτηριστικά -στο πλαίσιο της παρουσίασης του σχεδίου του στις 7 Ιουνίου 2011-  ότι «αποδέχτηκε την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για το Ελληνικό επειδή «αγαπά τη χώρα αυτή».

«Όταν μου πρότειναν να αναλάβω το στρατηγικό σχεδιασμό
Keywords
Τυχαία Θέματα