Προς μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων

Σε άτυπη διακομματική συμφωνία για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων καταλήγει ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Παράλληλα, εξετάζεται σοβαρά η θέσπιση αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια με συντελεστή 20%. Το σχήμα της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών με συντελεστή 15% και των μερισμάτων με συντελεστή επίσης 15% αυτοτελώς είναι τα σημεία στα οποία υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ταύτιση απόψεων μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Με δεδομένο ότι αυτά που συμφωνούνται στο πλαίσιο του διαλόγου θα αποτυπωθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπεται από το μνημόνιο να έλθει στη Βουλή τον Ιούνιο, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων είναι βέβαιη.

Χθες πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων και κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών. Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρης Θεοχάρης. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών  και βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης ενώ από το ΛΑΟΣ συμμετείχε ο βουλευτής κ. Μ. Ντουκάκης.

Στο τραπέζι του διαλόγου έπεσε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% για όλα τα επιχειρηματικά κέρδη, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή της επιχείρησης (ΑΕ, ΟΕ, ΕΠΕ,ΕΕ). Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του φορολογικού συντελεστή των ΑΕ και ΕΠΕ κατά πέντε μονάδες και του φορολογικού συντελεστή των ΟΕ και ΕΕ κατά δέκα εκατοστιαίες μονάδες. Όσον αφορά τα μερίσματα η πρόταση προβλέπει την αυτοτελή φορολόγησή τους με συντελεστή 15% αντί για 25% που ισχύει σήμερα. Ο συνολικός φορολογικός συντελεστής θα διαμορφωθεί σε 27,75% αν συνυπολογισθεί η φορολόγηση στην πηγή και η φορολόγηση κατά τη διανομή των κερδών. Αυτό προκύπτει ως εξής: κέρδος 100 ευρώ φορολογείται αρχικά με 15% στο επίπεδο της επιχείρησης και απομένουν 85 ευρώ. Αν διανεμηθούν θα υπάρξει φορολόγηση 15% ή άλλα 12,75 ευρώ. Ο συνολικός φόρος υπολογίζεται σε 27,75 ευρώ. Η πρόταση αυτή βρήκε σύμφωνα τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ.

ΑΚΙΝΗΤΑ

Το δεύτερο πεδίο της φορολογίας που συζητήθηκε είναι αυτό των ακινήτων. Στο τραπέζι έπεσε η ενοποίηση όλων των φόρων ακινήτων. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η φορολογία ακινήτων είναι κατακερματισμένη και πρέπει να ενοποιηθεί σε έναν ενιαίο φόρο. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η εξαγγελία της ΝΔ για κατάργηση του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η σχετική απώλεια εσόδων θα αναζητηθεί σε νέο ενιαίο φόρο στην ακίνητη περιουσία με κλιμακωτή φορολόγηση.

Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκε η θέσπιση αυτοτελούς φορολόγησης για το εισόδημα από ενοίκια. Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε από την πλευρά των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών. Η πρόταση προβλέπει τη θέσπιση αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 20% στο εισόδημα από ενοίκια. Αυτό μεταφράζεται σε σημαντική επιβάρυνση για τους μικρούς ιδιοκτήτες
Keywords
Τυχαία Θέματα