Προώθηση του τουρισμού

Ενθαρρυντικές διαγράφονται οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό τη χρονιά που διανύουμε, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών τουριστικών γραφείων.

Η Ελλάδα είναι από τους ωραιότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο και στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τις «σημαντικές αλλαγές» που συντελούνται στη χώρα μας, διαμήνυσε ο γγ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Πάνος Λειβαδάς, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας

στην ετήσια έκθεση για την κρουαζιέρα (Cruise Shipping), που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Μαϊάμι.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο κ. Λειβαδάς είχε σειρά σημαντικών συναντήσεων με διευθυντικά στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου και ειδικότερα εταιρειών που αναπτύσσουν δραστηριότητες στον χώρο της κρουαζιέρας.

«Υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία και δια στόματος υψηλόβαθμων στελεχών τους ειπώθηκε ότι η κρουαζιέρα αποτελεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λειβαδάς, επισημαίνοντας ότι «ήδη, έχουν καταγραφεί πολύ θετικά αποτελέσματα. Θεωρούμε όντως σημαντικό το γεγονός ότι τα τελευταία δύο με δυόμισι χρόνια σταμάτησαν όλοι αυτοί οι περιορισμοί που υπήρχαν στο παρελθόν και για δεκαετίες».

Ο γγ του ΕΟΤ σημείωσε ότι οι συνομιλητές του άκουσαν με «πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» για τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και ειδικότερα για την επιτάχυνση των επενδύσεων. «Όπως μας έχουν αναφέρει, με όλες αυτές τις νέες συνθήκες, η Ελλάδα θα πάρει τη θέση που της αρμόζει στον συγκεκριμένο κλάδο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι «όλοι μίλησαν με ενθουσιασμό για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ένας απ' αυτούς -στέλεχος μεγάλης εταιρίας- μου είπε ότι είναι τέτοιες οι ομορφιές της Ελλάδας, συνδυάζει τέτοια στοιχεία μοναδικότητας, που θα έπρεπε να είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους και σημαντικότερους προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο την ευκαιρία που μας δίνει ο κλάδος της κρουαζιέρας, που είναι πολύ σημαντικός για την αμερικανική αγορά και φυσικά και για μας».

Απαντώντας στην ερώτηση αν, δηλαδή, διαπιστώνει αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Λειβαδάς ανέφερε:

«Θα σας μιλήσω με δεδομένα και όχι ως κάποιος που θέλει να εκφράσει αισιοδοξία και μια θετική σκέψη για την πατρίδα μας. Κατά τις εδώ επαφές μας και τη συμμετοχή μας στην έκθεση, διαπιστώσαμε ότι συνεχίζεται αυτό που ξεκίνησε ως μήνυμα από τη διεθνή έκθεση τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο, όπου, με δικά τους και όχι δικά μας στοιχεία, μεγάλες εταιρίες της τουριστικής βιομηχανίας εξέφρασαν με πολύ άμεσο τρόπο και με στατιστικά στοιχεία ότι η Ελλάδα κάνει ένα πρωτοφανές comeback στον τουρισμό. Κι αυτό, δεν το λέμε εμείς, το είπαν τα υψηλότερα στελέχη των μεγαλύτερων τουριστικών εταιριών στην Ευρώπη και τώρα στις ΗΠΑ. Νομίζω λοιπόν ότι ο συνδυασμός αυτών των μηνυμάτων και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μάς δίνει το δικαίωμα να θεωρούμε ότι το 2013 ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τέλος, αναφερόμενος στην απόφαση της μεγάλης εταιρίας Disney Cruise Line να συμπεριλάβει από φέτος στο πρόγραμμά της και την Ελλάδα, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνική κρουαζιέρα, τόνισε ότι «στείλαμε και εμείς το μήνυμα ότι εκτιμούμε αυτή την απόφαση και είναι μια προσπάθεια που θα επιβεβαιώσει τους δικούς τους σχεδιασμούς για να γίνει η χώρα μας μια μόνιμη παρουσία του κόσμου του Disney».

Κατά την παρουσία του στην έκθεση κρουαζιέρας στο Μαϊάμι, ο κ. Λειβαδάς συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τους Λεφέμπρ Ντ΄Οβίντιο (Lefebvre D' Ovidio) και Ρόμπερτ Ασντάουν (Robert Ashdown), πρόεδρο και γενικό γραμματέα αντίστοιχα της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιερόπλοιων CLIA Europe, τον Λάρι Πιμέντελ (Larry Pimentel) πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Azamara Yacht Cruises, θυγατρική εταιρία της Royal Caribbean Cruises International, τον Τζιόρα Ίσραελ (Giora Israel) αντιπρόεδρο της Carnival Corp, τον Ρομπέρτο Τζιόρτζι (Roberto Giorgi), πρόεδρο της V-Ships και την Τζο- Αν Αρνατ (Jo-Ann Arnat) αντιπρόεδρο, με αρμοδιότητα τις τουριστικές επιχειρήσεις, της Disney Cruise Line.

Η φετινή παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση έγινε με ενιαία συμμετοχή στο Εθνικό Περίπτερο. Εκτός από τον ΕΟΤ, συμμετείχαν ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και αρκετά λιμάνια της χώρας μας.

Στην έκθεση για την κρουαζιέρα στο Μαϊάμι, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, συμμετείχαν περισσότερες από 900 εταιρίες και εκθέτες από 123 χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα