Ο Τύπος στον Κόσμο

Η Σύνοδος Κορυφής και το μίγμα μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης που διχάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου σήμερα. Μεγάλη έμφαση δίνουν και στις χθεσινές διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων λιτότητας.

Για τη Σύνοδο Κορυφής

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύονται για να καταπολεμήσουν την ανεργία αναφέρει η Wall Street Journal. Όπως αναφέρει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα,

οι Ευρωπαίοι ηγέτες που βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες δεσμεύθηκαν πως η καταπολέμηση της ανεργίας θα γίνει βασική τους προτεραιότητα την ώρα που η οικονομία της Ε.Ε συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα με την ανεργία να φθάνει σε ύψη ρεκόρ σε αρκετές χώρες. Πάντως, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν οι 27 ηγέτες θα αποφασίσουν να χαλαρώσουν τους όρους για προϋπολογισμούς λιτότητας, που έχει οδηγήσει την οικονομία της Ευρωζώνης στο έκτο κατά σειρά τρίμηνο ύφεσης. Ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ποια θα είναι εκείνα τα πρακτικά μέτρα που θα μειώσουν την ανεργία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι διχασμένοι: Η ομάδα των χωρών από τη Β. Ευρώπη που καθοδηγούνται από τη Γερμανία επιμένουν πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν τον δρόμο των περικοπών, την ώρα που οι χώρες του Μεσογειακού Νότου και κυρίως η Γαλλία δίνουν έμφαση σε μέτρα ανάπτυξης.

Από την πλευρά της, η γαλλική Monde λέει χαρακτηριστικά: Οι 27 αναζητούν να εξισορροπήσουν μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης. Ποιο είναι λοιπόν το σωστό μείγμα; αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα. Δημοσιονομική πειθαρχία ή ανάπτυξη; Ποια μέτρα θα καταπολεμήσουν την ανεργία; Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πρόκληση και ενώ η ύφεση και η ανεργία καλπάζουν και ενώ η Ιταλία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο και η Γερμανία σε προεκλογική περίοδο. Λύση και για το θέμα της Κύπρου θα αναζητηθεί στο σημερινό Eurogroup.

Η επίσης γαλλική Figaro αναφέρει πως η Ευρώπη προσπαθεί να βρει τρόπους να χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συναντώνται στις Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν να αναζωογωνήσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, χωρίς να εγκαταλείψουν το στόχο για δημοσιονομική προσαρμογή. Πάντως, την ίδια ώρα, χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες φώναζαν το σύνθημα "Habemus austeritas". H αυξανόμενη ανεργία που επηρεάζει σχεδόν έναν στους δύο σε Ισπανία και Ελλάδα ίσως σύντομα οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις.

Νέα σύγκρουση ανάμεσα στους 27 "βλέπει" η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι προτείνει μια χαλάρωση των όρων της δημοσιονομικής προσαρμογής και επομένως κινήθηκε στη γραμμή του Γάλλου προέδρου Ολάντ, που μίλησε ξανά εναντίον της αυστηρής λιτότητας, ενώ επεσήμανε πως περισσότερη λιτότητα, σημαίνει περισσότερη ανεργία. Πάντως, από την πλευρά του ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γιουνκέρ δήλωσε πως δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στην δημοσιονομική εξυγίανση και την ανάπτυξη. Βέβαια, σημείωσε πως θα πρέπει η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει δεξιοτεχνία και ευελιξία αντιμετωπίζοντας το θέμα. Το Σύμφωνο Ανάπτυξης περιλαμβάνει 120 δισ ευρώ, που θα διατεθούν για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Από την πλευρά της, η ισπανική El Pais εκφράζει την πεποίθηση πως "Στις Βρυξέλλες προετοιμάζεται το έδαφος για μια ομαλή προσαρμογή". Ακομα λόγια και ξανά λόγια. Χθες οι 27 ηγετες αποφάσισαν χωρίς να διευκρινίσουν κάποιες "βραχυπρόθεσμες" ενέργειες για την καταπολέμηση της ανεργίας και με στόχο την ανάπτυξη. Ωστόσο, επέμειναν και στην εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Oισπανός πρωθυπουργός Μαριάννο Ραχόϊ συντάχθηκε με τους ομολόγους του λέγοντας πως υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης λιτότητας. "Υπάρχει ο κίνδυνος διπλής απομόνωσης είπε: διακινδυνεύουμε η Ευρώπη να χάσει το στόχο της ανάπτυξης και οι πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη". Η Ισπανία συντάχθηκε με το αίτημα της Γαλλίας για ενεργότερο ρόλο της ΕΚΤ. Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να χαλαρώσουν τους στόχους δημοσιονομικής πειθαρχίας για την Ισπανία, τη Γαλλία, Πορτογαλία και Ολλανδία.

Στην Ιταλία, η Corriere de la Sera δίνει έμφαση σε δήλωση του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ πως "Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Ιταλία για να καταφύγει σε μηχανισμό διάσωσης". Παράλληλα, επισημαίνει τις δηλώσεις Γιουνκέρ για τον κινδυνο κοινωνικών εκρήξεων.


Την ίδια ώρα, το BBC στο σχετικό του ρεπορτάζ για τη Σύνοδο Κορυφής αναφέρει πως κάποιοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως στη σημερινή συγκυρία η λιτότητα μπορεί να αυξήσει το όριο δανεισμού για κάποιες χώρες, λόγω των επιπτώσεων που έχει μια μειωμένη παραγωγή στα φορολογικά έσοδα και στις κοινωνικές δαπάνες. Ευρωπαίος αξιωματούχους δήλωσε πως θα υπάρχει στο κείμενο συμπερασμάτων μια έκκληση για πιο αποτελεσματικούς φοροεισπρακτικούς τρόπους. Υπάρχει ένας στόχος στην Ε.Ε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή ιδιαιτέρως εκείνων των επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται την πολυπλοκότητα των νόμων του εμπορίου ώστε να μειώνουν τους φόρους, που θα πρέπει να καταβάλλουν.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα