Προκλητική ερώτηση Τούρκου βουλευτή

«Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο». Τη θέση αυτή της Ελλάδας είχε εκφράσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν είχε τεθεί από πλευράς Άγκυρας θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί είχαν διατυπωθεί μέσω απάντησης του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε ερώτηση βουλευτή. Παρόμοια ερώτηση κατατέθηκε πριν από μερικές μέρες και αναμένεται η απάντηση του Νταβούτογλου.

Το θέμα είχε προκύψει το Μάιο του 2011 με δηλώσεις από πλευράς του τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος για το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Στις 5 Νοεμβρίου 2011 βουλευτής του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος είχε καταθέσει ερώτηση απευθυνόμενη στον Νταβούτογλου για το καθεστώς το δύο αυτών νησιών. Ο Τούρκος υπουργός στις 6 Φεβρουαρίου 2012 απαντώντας ανέφερε ότι «υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας μια σειρά από προβλήματα σχετικά με το Αιγαίο, περιλαμβανομένης και της κυριότητας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων. Το σύνολο των προβλημάτων αυτών εξετάζεται με τη χώρα αυτή με τους υπάρχοντες διπλωματικούς διαύλους. Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθούν λύσεις για όλα αυτά τα προβλήματα, σύμφωνα με την ευθυδικία και λαμβανομένων υπόψη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας».

Στις 23 Φεβρουαρίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο», υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά διέπονται από διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και γι' αυτό το λόγο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ούτε και καμία συζήτηση με την τουρκική πλευρά».

Αναφερόμενος στον απάντηση του Νταβούτογλου, ο εκπρόσωπος είχε πει: «Θέλω να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας. Είδαμε αυτή την απάντηση που δόθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά νομίζω ότι η απάντηση που σας δίνω εγώ είναι απολύτως ξεκάθαρη. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία αμφιβολία για οποιοδήποτε σημείο ελληνικού εδάφους».

Στις 13 Μαΐου 2011, ο εκπρόσωπος είχε αναφερθεί στους τότε ισχυρισμούς του τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος λέγοντας ότι «συνιστούν παραλήρημα άνευ προηγουμένου. Είναι ανάξιες σχολιασμού».-
Keywords
Τυχαία Θέματα