Προκαλέστε ελεύθερα. Αντέχουμε...

του Διονύση Δελλή

Μόλις πριν από λίγες ημέρες από την ίδια θέση γράφαμε για αυτό το... νέο φρούτο των καιρών μας, στον ελληνικό αθλητισμό. Οι πρόεδροι λέει των επαγγελματικών ομάδων στη χώρα μας, δεν θέλουν να κάνουν μεγάλες μεταγραφές. Για να μην προκαλούν την δοκιμαζόμενη κοινωνία.

Χθες το βράδυ λοιπόν, ο Βαγγέλης Μαρινάκης το... έσπασε αυτό το ταμπού. Ο Ολυμπιακός
με την απόκτηση του Χαβιέρ Σαβιόλα, έκανε μια από τις σπουδαιότερες προσθήκες στην ιστορία του. Πήρε έναν παίκτη που θα μπει στο «κάδρο» δίπλα σε μορφές όπως ο Ριβάλντο, ο Τζιοβάνι, ο Καρεμπέ, ο Προτάσοφ, ο Ντέταρι. Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που προσγειώθηκαν ποτέ στην Σούπερ Λιγκ.

Η μεταγραφή αυτή έγινε θέμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς με «ζωντανά» στα δελτία ειδήσεων, έστειλε παραπάνω από χίλιους φιλάθλους έξω από την ΠΑΕ, στην πλατεία Αλεξάνδρας για να «γιορτάσουν». Όχι, δεν έδειξε κανείς... σοκαρισμένος. Και προφανώς όσοι ήταν εκεί για το πάρτι-υποδοχής δεν ήταν «βιομήχανοι», ούτε διέκοψαν τις διακοπές με το σκάφος για να δουν από κοντά τον Conejito.

Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ο επαγγελματικός αθλητισμός απευθύνεται στις μάζες. Ενίοτε μάλιστα είναι ένας καλός λόγος για να κοιμηθείς με το χαμόγελο στα χείλη. Για να ξυπνήσεις με διάθεση. Είναι οξυγόνο. Διέξοδος από την σκληρή καθημερινότητα. Και το οξυγόνο δεν μπορεί να... προκαλεί.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν λίγοι φίλαθλοι και περισσότεροι οπαδοί. Όχι μόνο όταν κουβεντιάζουμε γύρω από μια... μπάλα. Κάποτε (στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν) τα πολιτικά κόμματα μετρούσαν σε δεκάδες χιλιάδες τις «διαφορές» του κόσμου που παρακολουθούσε τις πολιτικές συγκεντρώσεις τους. Κάποτε (ή μήπως ακόμη;) οι «οπαδοί» της κάλπης δεν ψήφιζαν, ακούγοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις, το «πλάνο», τις... ίδιες τις πολιτικές. Ψήφιζαν για να νικήσει η ομάδα τους. Και όταν αυτό προέκυπτε έτρεχαν στην Ομόνοια να πανηγυρίσουν.

Σήμερα οι συγκεντρώσεις αυτού του είδους γίνονται πια σε κλειστά γήπεδα (για ευνόητους λόγους). Στόχος είναι οι 5.000-10.000 άνθρωποι και όχι τα εκατομμύρια του παρελθόντος. Τα γήπεδα όμως είναι για τις ομάδες. Για τον αθλητισμό. Και αν οι πρόεδροι (όχι των κομμάτων βέβαια, οι «άλλοι») έχουν κατά νου ότι θέλουν με τη σειρά τους να βρίσκουν τρόπους να τα βλέπουν γεμάτα, καλό είναι να ρίξουν μια ματιά στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων σήμερα. Για να καταλάβουν ότι οι «Σαβιόλα» δεν προκαλούν κανέναν. Αντιθέτως «ξυπνούν» το ενδιαφέρον. Και δίνουν ώθηση...

Φέρτε τους, εσείς και μην ανησυχείτε. Δεν μας προκαλείτε. Αντέχουμε
Keywords
Τυχαία Θέματα