Probank: Πλησιάζει η ώρα της κρίσεως

Αβεβαιότητα παραμένει για την έκβαση της αύξησης κεφαλαίου της Probank λίγες ώρες μόνο πριν την εκπνοή της προθεσμίας που έχουν θέσει οι ελληνικές αρχές και η τρόικα στην τράπεζα για την συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της τράπεζας

έχει βρει επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται να καλύψουν τα 220 εκατ. ευρώ που απαιτούνται ωστόσο θέτουν όρους οι οποίοι δεν είναι εύκολο να ικανοποιηθούν. Οι επενδυτές φαίνεται πως ζητούν πρόσθετες εξασφαλίσεις για την κάλυψη μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των δανείων που έχουν ρυθμιστεί (δανειοληπτών που αντιμετώπιζαν δυσκολία στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Probank ζήτησε νέα παράταση με στόχο την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό από την τρόικα.

Σημειώνεται ότι αν η τράπεζα δεν συγκεντρώσει τα απαραίτητα, για την ανακεφαλαιοποίησή της κεφάλαια, τότε θα διασπαστεί σε καλό και κακό κομμάτι όπου τα προβληματικά στοιχεία θα τεθούν σε καθεστώς εκκαθάρισης ενώ το υγιές τμήμα της τράπεζας θα μεταβιβαστεί σε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Αν όμως συγκεντρώσουν τελικά τα απαιτούμενα κεφάλαια τότε η Probank μαζί με την Τράπεζα Αττικής θα είναι οι μόνες αμιγώς ιδιωτικές τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση η έκβαση της αύξηση κεφαλαίου δεν επηρεάζει τους καταθέτες και δανειολήπτες της τράπεζας. Ακόμα και αν η αύξηση δεν πετύχει, δεν θα αλλάξει τίποτα καθώς η τράπεζα θα περάσει στον έλεγχο άλλης τράπεζας όπου θα μεταφερθούν τόσο οι καταθέσεις όσο και το χαρτοφυλάκιο δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα