«Πραγματιστικές πολιτικές κατά της ανεργίας»

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν, ζήτησε την Τετάρτη από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών του "να υιοθετήσουν πραγματιστικές πολιτικές έναντι της ανεργίας" και να βρεθούν συγχρόνως "υπεράνω του διλήμματος για ευελιξία ή για ανελαστικότητα, των αγορών της εργασίας".

"Δεν αρκεί από μόνη της η ανάπτυξη. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καλοσχεδιασμένες πολιτικές για την απασχόληση, που σώζουν θέσεις εργασίας", τόνισε ο Στρος-Καν. "Ας είμαστε, λοιπόν, πραγματιστές. Θα πρέπει επομένως να αρθούμε υπεράνω του διλήμματος, για ευελιξία, ή για ανελαστικότητα,
των αγορών της εργασίας. Εμείς από την πλευρά μας ζητάμε τις αποτελεσματικές πολιτικές κατά της ανεργίας, όποια κι αν είναι η πολιτική που αυτές υλοποιούν, αλλά σώζουν εμπράκτως πολλές θέσεις εργασίας".

Ο κ. Στρος-Καν θύμισε ότι "σε όλον τον πλανήτη, σήμερα, 200 εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν απασχόληση, δηλαδή 30 εκατομμύρια περισσότεροι μετά από το 2007". Θύμισε ακόμα ότι, "σε πολλά κράτη το ποσοστό των ανέργων έχει εκτιναχθεί πλέον σε ένα επίπεδο ρεκόρ".

"Λίγοι αμφισβητούν, σήμερα, ότι είναι ένα καλό πράγμα τα πρέποντα επιδόματα για την ανεργία, ιδίως σε ο,τι αφορά τη νεολαία και τους ανειδίκευτους εργάτες", επισήμανε συγχρόνως ο ίδιος.

"Φρονώ ότι στην εκπαίδευση θα πρέπει να γίνουν περισσότερες επενδύσεις, θα πρέπει να υπάρχουν πάντοτε οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι σημαντικό όταν παρατηρείται η μισθολογική στασιμότητα. Χρειάζονται, ακόμα, οι κοινωνικοί εταίροι, χάρη στους οποίους γίνεται μία δίκαιη κατανομή των βαρών και των κερδών για την κοινωνία", επισήμανε επίσης ο κ. Στρος-Καν.

Στο ερώτημα, αν η προσωπική του ιδεολογία περί ανισοτήτων και αγώνα κατά της ανεργίας, από την οποία εμφορείτο πριν γίνει γενικός διευθυντής του ΔΝΤ ισχύει ακόμα και σήμερα, ο κ. Στρος Καν απάντησε αρνητικά. "Αυτά είναι δύσκολα μετρήσιμα μεγέθη, από την οικονομική σκοπιά. Επιπλέον, στο ΔΝΤ έχουμε πολλά βραχυπρόθεσμα προβλήματα, για να απασχοληθούμε".

"Δεν λέγω ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ είναι κοινωνικά, μακράν αυτού...Είναι πολύ επώδυνα για τους λαούς των κρατών, που προσφεύγουν στη βοήθειά του ΔΝΤ. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην πράξη δεν συνυπολογίζουμε τα κοινωνικά προβλήματα στο ΔΝΤ, ή ότι δεν εξετάζουμε στο ΔΝΤ τις καταστάσεις, που είναι ευαίσθητες, από την κοινωνική πλευρά", πρόσθεσε ο κ. Στρος-Καν. "Επομένως, φροντίζουμε να περιβάλλουμε με αξιοπιστία την προστασία, που θέλει μία κοινωνία, όπου αυτή εκδηλώνεται, μάλιστα δε φροντίζουμε να οικοδομήσουμε τέτοια κοινωνική προστασία, εκεί όπου τώρα δεν υπάρχει", δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Στρος-Καν.
Keywords
Τυχαία Θέματα