Πορτογαλία: Μπλόκο στον σχηματισμό κυβέρνησης

Η απόπειρα του ηγέτη των συντηρητικών της Φινλανδίας, Γιούρκι Κατάινεν, να διαχωρίσει το ακανθώδες θέμα της παροχής οικονομικής βοήθειας στην Πορτογαλία από τις συνομιλίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε ψυχρά από τα υπόλοιπα κόμματα.Διαχωρίζοντας τα δύο θέματα ο Κατάινεν ελπίζει ότι θα λάβει εγκαίρως την ανεπίσημη έγκριση του κοινοβουλίου, πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την έγκριση της συμφωνίας για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Πορτογαλίας με δανεισμό έναντι μεταρρυθμίσεων. Η σύνοδος έχει προγραμματιστεί για τις
16 Μαΐου.

Ο Κατάινεν έχει λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και προσπαθεί να βρει μια φόρμουλα για να συνεργαστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους ευρωσκεπτικιστές Αληθινούς Φινλανδούς. 

Οι Πράσινοι και το Κεντρώο Κόμμα, που μετείχαν στην απερχόμενη, τετρακομματική κυβέρνηση, αντιμετώπισαν ψυχρά την πρότασή του. Όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει το θέμα της παροχής βοήθειας στην Πορτογαλία προς έγκριση από το κοινοβούλιο. 

Ο Σοσιαλδημοκράτης Έρκι Τουομιόγια, ο επικεφαλής της Μεγάλης Επιτροπής της βουλής που εξετάζει τα ευρωπαϊκά θέματα, δήλωσε ότι το πακέτο του δανεισμού της Πορτογαλίας δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Οι Πράσινοι από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι δεν θα το στηρίξουν παρά μόνο εάν κάνουν το ίδιο και τα τρία μεγαλύτερα κόμματα του κοινοβουλίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα