Πολυπρισματική η Ελληνική κρίση

Του Χρήστου Καπούτση

«Τι νομίζετε ότι θα κάνει η Ελλάδα μετά την έξοδό της από τη ευρωζώνη; ΗΑθήνα είναι έτοιμη να αναζητήσει άλλους εταίρους, στην προκείμενη περίπτωση είναι η Ρωσία , η οποία δείχνει ετοιμότητα να ανταποκριθεί,  μια ετοιμότητα για την οποία δεν ομιλεί κανείς», επισημαίνει ο Γιόσκα Φίσερ σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera» .

Ο λόγος που το ελληνικό πρόβλημα έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον, εκτός από τον προφανή οικονομικό,

είναι και πολιτικός. Διότι, δεν είναι μόνο τα οικονομικά  συμφέρονται που απειλούνται ή προωθούνται, αλλά υπάρχει και η  κοινωνικό-ιδεολογική διάσταση, αφού δοκιμάζεται η πολιτική και ιδεολογική αντοχή του Ελληνικού Λαού, ως αφετηριακό συλλογικό υποκείμενο,  για την εφαρμογή ή μη παρόμοιων πολιτικών και σε άλλους Λαούς.
 
Σε μια κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι βαθύτατα πολιτική και κοινωνική, όπως η κρίση που τώρα βιώνουμε ως  Ελληνικός Λαός, υπάρχουν πάντα και αστάθμητοι παράγοντες, που όμως επιδρούν καταλυτικά στην εξέλιξη και κατάληξη της πολυεπίπεδης κρίσης.

Η κρίση είναι πανευρωπαϊκή, απλά η Ελλάδα ήταν η αφετηρία της κρίσης, που φαίνεται ότι απλώνεται στον ευρωπαϊκό νότο με επόμενο σταθμό  την Ισπανία. Ωστόσο , η  Ελλάδα συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον λόγω και των επικείμενων Βουλευτικών εκλογών, αλλά και λόγω των δραματικών γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. 

Για το ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς οικονομικό-πολιτικές εξελίξεις, αρκεί να παραθέσω τη δήλωση του κορυφαίου αμερικανού διανοητή Νόαμ Τσόμσκι, ότι:  «Οι επιλογές που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες είναι δύσκολες κι οδυνηρές. Πλην όμως είναι ιστορικής σημασίας, όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για το σύνολο της Ευρώπης και για ολόκληρο τον κόσμο».
 
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει όμως και η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ότι, «οι Έλληνες πρέπει επίσης να αντιληφθούν ότι τα δεινά που υφίστανται θα είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερα εάν επιλέξουν να φύγουν από την Ευρωζώνη».

Επίσης, το  αμερικανικό think tank Stratfor δημοσιεύει ανάλυση του Robert Kaplan, που καταλήγει σ΄ ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα και ταυτόχρονα προειδοποίηση: «οι οικονομικοί δεσμοί της Ρωσίας με την Κύπρο είναι πολύ στενοί», αναφέρει και κρούει το κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα με έλλειψη ρευστότητας, λόγω μη επαρκούς χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και με τη Ρωσία να είναι έτοιμη να διαθέσει  χρήμα, διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση,  που μπορεί να δημιουργήσει θέμα στη Δύση. Ποιο είναι αυτό; Να μπορέσει η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τις ναυτικές βάσεις του Αιγαίου, ειδικά αν αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Συρία σε ενδεχόμενη αλλαγή καθεστώτος.  «Με άλλα λόγια, αυτό το σημείο της γεωγραφίας και της γεωπολιτικής, η Ελλάδα, θα είναι στο παιχνίδι για τα επόμενα χρόνια», και με αυτό το συμπέρασμα ολοκληρώνει την ανάλυσή του ο Robert Kaplan, για την Ελλάδα.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμαν
Keywords
Τυχαία Θέματα