Πολιτικές πιέσεις πριν από τη Συμφωνία

Ένα βήμα πριν από την οριστική συμφωνία για το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας βρέθηκε η Αθήνα με τους εταίρους της, ενώ την Δευτέρα στο Eurogroup, εν μέσω πολιτικών πιέσεων αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις. Στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο εντείνονται οι πιέσεις για τα πολιτικά προαπαιτούμενα που αφορούν την εσωτερική πολιτική κατάσταση, τον αποκλεισμό κήρυξης πρόωρων εκλογών ή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών. Αυτές οι πιέσεις

συνοδεύονται από απειλές των δορυφόρων - χωρών της Γερμανίας  για χρεοκοπία, έξοδο από το ευρώ, αναβολή της βοήθειας, αλλά και από την απαίτηση για ισχυρότερη εποπτεία και δημιουργία ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα διοχετευθεί το μεγαλύτερο ποσό του δανείου, το οποίο θα πάει για την αποπληρωμή του χρέους.

Όλα αυτά, αλλά και οι τραγικές προβλέψεις για την εξέλιξη του χρέουςδημιουργούν φωτιά στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, το οποίο εμφανίζεταικατακερματισμένο και αδύναμο να αρθρώσει ένα εθνικό σχέδιο εξόδου απότην κρίση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για το τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ενώ πρόκειται να ενημερώσει και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κύκλος των ενημερωτικών επαφών αρχίζει σήμερα, Πέμπτη στις 09:30 με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και συνεχίζεται στις 11:15 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη. Αύριο, Παρασκευή, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλη.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, έως την Κυριακή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβουλιο, προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα. 



Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 6 δισ. ευρώ πρέπει να προστεθεί στο πακέτο της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα καθώς η τρόικα ενημέρωσε χθες το Eurogroup ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δείχνει ότι με το PSI και κούρεμα 50% το χρέος θα είναι το 2020 στο 129% του ΑΕΠ αντί του 120% που απαιτεί η συμφωνία της νέας δανειακής σύμβασης.

Η Γερμανία εμφανίσθηκε στην  συνάντηση ελαφρά «ελαστικότερη» από τις δηλώσεις του κ. Σόϊμπλε που είχαν προηγηθεί της τηλεδιάσκεψης και αποδέχθηκε -προς το παρόν τουλάχιστον- τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς για την συνεπή εφαρμογή των prior action και την δέσμευση των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Όσον αφορά την συμπίεση του χρέους από το 129% στο 120% και την εξεύρεση των 6 επιπλέον δισ. ευρώ στο αρχικό πακέτο των 130 δισ. ευρώ μένει να διευκρινισθεί το κατά πόσο νομικά μπορεί να γίνει από την "επιστροφή" του κέρδους των ομολόγων που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και από την μείωση των επιτοκίων των διακρατικών δανείων που είχαν γίνει με το πρώτο δανειακό πακέτο των 110 δισ. ευρώ. Τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να ξεκαθαριστούν μέχρι την Κυριακή που θα γίνει η σύσκεψη της EWG για να περάσουν στην συνέχεια από το Εurogroup της Δευτέρας.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρ

Keywords
Τυχαία Θέματα