Ο Τ. Γιαννίτσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης, μίλησε στις 23/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την έρευνα που επιμελήθηκε με τον κ. Ζωγραφάκη για το Ίδρυμα Hans Böckler, σχετικά με την επίδραση της κρίσης και των πολιτικών αντιμετώπισής της στη μείωση των εισοδημάτων, καθώς επίσης και στην όξυνση των φορολογικών και γενικότερα οικονομικών ανισοτήτων στην Ελλάδα:

«Πρέπει να δει κανείς τι έγινε στο φορολογικό πεδίο, για να καταλάβει και τι επιπτώσεις υπήρξαν. Η
έρευνα δεν ασχολείται με τι κοινωνικές ή πολιτικές επιπτώσεις υπήρξαν, αλλά δείχνει τα οικονομικά μεγέθη. Ο βασικός της στόχος είναι να παρουσιάσει τις αλλαγές που έγιναν σε όλα τα εισοδήματα, στους φόρους, την ανισότητα και τη φτώχεια το διάστημα 2008 - 2013. Η έρευνα είναι πολύ εκτεταμένη, αφορά ουσιαστικά 260.000 νοικοκυριά, άρα πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα, αλλά είναι αντιπροσωπευτική για όλη τη χώρα. Υπάρχει ένα ρίσκο σε μια τόσο μεγάλη μελέτη. Πολλοί μπορεί να πάρουν πολύ επιλεκτικά κάποια συμπεράσματα, κάποιες διαπιστώσεις και χωρίς να κάνουν τον κόπο να συνθέσουν το παζλ που ανήκουν αυτά τα κομματάκια, να παρουσιάσουν με έναν ατελή τρόπο την εικόνα... Εμείς κοιτάξαμε δύο πράγματα, τις επιπτώσεις της κρίσης πάνω στα μεγέθη που ανέφερα και επιπλέον τις επιδράσεις που υπήρξαν μέσα από πολιτικές επιλογές και της Τρόικας και της εθνικής πολιτικής... Υπάρχουν πολύ κρίσιμα συμπεράσματα...».

Δημοσιογράφος: Στα χρόνια της κρίσης δεν είχαμε τη νηφαλιότητα, την ψυχραιμία, τον προσωπικό χρόνο να φτιάξουμε ένα εθνικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης... Συνεχώς δαιμονολογούμε, χωρίς να λέμε "αυτά χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα, έτσι μπορούμε να μπούμε στην ανάπτυξη". Αυτό δεν το κάναμε ποτέ και νομίζω ότι αυτό είναι το μεγάλο θέμα...

Τ. Γιαννίτσης: «Έχω κουραστεί να βλέπω προς τα πίσω. Έχετε δίκιο. Έχουμε ανάγκη να ξέρουμε τι κάνουμε, τι κάναμε λάθος, τι πρέπει να κάνουμε, τι δεν μπορούμε να μην κάνουμε, τι πρέπει να αποφύγουμε και τι πρέπει να κάνουμε, για να πάμε μπροστά. Πρέπει να δώσουμε καινούργιο νόημα, νέα σημειολογία στις λέξεις... Δεν θέλω να σας μιλήσω για ανάπτυξη, δικαιοσύνη κ.λπ.... Αυτές οι έννοιες έχουν φθαρεί τόσο πολύ. Όλοι μιλούν για αυτά, αλλά κανείς δεν δέχεται ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να βρούμε μια άκρη. Είμαστε οι μόνοι στην Ευρώπη που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Η έρευνα αυτή έγινε στο πλαίσιο ενός ανεξάρτητου γερμανικού ινστιτούτου και τα ευρήματά της δημοσιοποιήθηκαν σε πολύ μεγάλη έκταση στη Γερμανία και παντού, ο τίτλος ήταν ότι "στην Ελλάδα έχουμε καταστάσεις που δεν τις είχαμε φανταστεί". Υπήρχε μια θετική αποδοχή των ευρημάτων αυτών».

Δημοσιογράφος: Δεν μας πάει πουθενά όλη αυτή η αντιγερμανική υστερία. Μας πάει κάπου όμως η διαπραγμάτευση με έναν εταίρο, με όσες διαφορές κι αν έχουμε. Αυτό πρέπει να το έχουμε στην συνείδησή μας, έτσι δεν είναι;

Τ. Γιαννίτσης: «Εδώ πρέπει πρώτα να διαπραγματευτούμε με τον εαυτό μας. Συμφωνώ μαζί σας. Πρώτα ξεκινάει από εμάς τους ίδιους. Πέντε - έξι χρόνια στην κρίση θα έπρεπε να έχουμε ξεκαθαρίσει τι μπορούμε, τι δεν μπορούμε, τι θέλουμε, τι δεν θέλουμε και τι στόχους θα βάλουμε επιτέλους... Ωστόσο, κανείς δεν θέλει να υποστεί το κόστος δυσάρεστων επιλογών. Όλοι θέλουν την καλύτερη δυνατή λύση, επιλέγοντας πράγματα αντιφατικά μεταξύ τους. Πρέπει να δούμε πού θέλουμε να πάμε και πώς».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα