ΠΓΔΜ: Αύξηση 2,9% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο

Το ΑΕΠ της ΠΓΔΜ αυξήθηκε κατά 2,9% το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Ο κλάδος που συνέβαλε ιδιαίτερα στην αύξηση αυτή του ΑΕΠ ήταν ο κατασκευαστικός, ο οποίος παρουσίασε άνοδο της τάξης του 36,8%.

Σύμφωναμε τα πρώτα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της

ΠΓΔΜ, η τελική κατανάλωση των νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 2,1% το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώη συνεισφορά του στη διαμόρφωση του ΑΕΠ ανήλθε στο 79,3%.

Οιεξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,1%.

Ουπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Στάβρεσκι, σχολιάζοντας την αύξηση αυτή του ΑΕΠ της χώρας το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έκανε λόγο για μία ιδιαίτερα ικανοποιητική εξέλιξη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για αύξηση 2% του ΑΕΠ της χώρας το 2013, θα υλοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της ΠΓΔΜ συρρικνώθηκε το 2012 κατά 0,3%.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οικονομία της ΠΓΔΜ θα αναπτυχθεί το 2013 κατά 1,4%.

Ηκυβέρνηση της ΠΓΔΜ και το ΔΝΤ προβλέπουν ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί κατά 2% το 2013, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις της, έκανε λόγο για ανάπτυξη της οικονομίας της ΠΓΔΜ κατά 1,5%.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα