Πέθανε o Γκάι Καράουαν

Ο Γκάι Καράουαν η απόδοση του οποίου στο τραγούδι "We Shall Overcome" έγινε ο ύμνος του κινήματος των ατομικών δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών στην κατοικία του στο Τενεσί, ανέφεραν οι New York Times.

Ο Καράουαν, λευκός τραγουδιστής της φολκ, δεν έγραψε ο ίδιος το τραγούδι, το οποίο έχει μακρά προφορική ιστορία που μπορεί να αναχθεί σε έναν εκκλησιαστικό ύμνο του τέλους του 19ου αιώνα και υιοθετήθηκε ως σύνθημα στις συγκεντρώσεις του ακτιβιστών
για τα εργασιακά δικαιώματα κατά τη δεκαετία του 1940.

Ο Καράουαν τραγούδησε για πρώτη φορά το "We Shall Overcomε" σε μία ομάδα μαύρων σπουδαστών στο Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας το 1960∙ το τραγούδι έγινε γρήγορα ο ύμνος του κινήματος για τα ατομικά δικαιώματα, ανέφεραν χθες οι New York Times.

Τραγουδήθηκε σε διαδηλώσεις και σε συγκεντρώσεις σε όλη τη δεκαετία του 1960, μεταξύ των οποίων και στην πορεία από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι με επικεφαλής τον ηγέτη του κινήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατόπιν δολοφονηθέντα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, τραγουδήθηκε από τους διαδηλωτές της Πλατείας Τιενανμέν και στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ανέφεραν οι Times.

Σε μία συνέντευξη στο NPR για την ιστορία του τραγουδιού, ο Καράουαν είχε πει πως έμαθε τους στίχους και τη μελωδία από έναν φίλο του στην Καλιφόρνια.

«Μού έμαθε αυτό το τραγούδι και πρόσθεσε ακόμη μερικά ακόρντα. Το τραγούδησε με την κιθάρα. Έτσι είχε μια κιθάρα με αρμονικές, (που τραγουδούσε) "we shall overcome. Oh, deep in my heart I do believe, yes, that we shall overcome someday"» , είπε, απαγγέλλοντας τους στίχους.

Γιος γονιών από τον Νότο, ο Καράουαν γεννήθηκε το 1937 στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα αναβίωσης της φολκ στη δεκαετία του 1950. Η εκδοχή τού "We Shall Overcome" που τραγούδησε ο Καράουαν πήρε την οριστική του μορφή με τη βοήθεια του συναδέλφου του καλλιτέχνη της φολκ Πιτ Σίγκερ, ανέφεραν οι Times.

Ο Καράουαν και η δεύτερη σύζυγός του Κάντι δίδαξαν μουσική για δεκαετίες στο Highlander Research and Education Center, ένα σχολείο για την ηγεσία στην κοινωνική δικαιοσύνη στο Νιου Μάρκετ του Τενεσί.

Ο Κάραουαν που έπασχε από άνοια, απεβίωσε στις 2 Μαΐου και οι τελευταίες στιγμές του ήταν ειρηνικές, δήλωσε η σύζυγός του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα