Παρουσίαση νέου προγράμματος

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2013-2014 της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Φουαγιέ της Στέγης.

Το πρόγραμμα της Στέγης έχει διεθνή προσανατολισμό, με σημαντικές μετακλήσεις από το εξωτερικό, αλλά η νέα ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή είναι πάντα στο κέντρο και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος.

Ενδεικτικά αναφέρονται: Αφιέρωμα στο Δημήτρη Δημητριάδη (15-27 Οκτωβρίου 2013), Τέλος του Σίμου Κακάλα

(13-24 Νοεμβρίου 2013),Room service του Έκτορα Λυγίζου (18 Δεκεμβρίου 2013-5 Ιανουαρίου 2014), Φάουστ του Μιχαήλ Μαρμαρινού (15 Ιανουαρίου - 2 Φεβρουαρίου 2014), Κοκκινοσκουφίτσα: το πρώτο αίμα της Λένας Κιτσοπούλου (14-25 Μαϊου 2014), Re-calculate της Μαριάννας Καβαλλιεράτου (19-21 Οκτωβρίου 2013), Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων (1-7 Φεβρουαρίου 2014), το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου (23 Μαίου - 8 Ιουνίου 2014).

Στο θέατρο συναντάμε μεγάλα κείμενα και σημαντικούς συγγραφείς. Δύο νομπελίστες ανεβάζουν έργα τους στη Στέγη. Πρόκειται για τους Ελίας Κανέττι (Eraritjaritjaka: Το Μουσείο των Φράσεων, 26-28 Φεβρουαρίου 2014) και Ελφρίντε Γέλινεκ (Τα συμβόλαια του εμπόρου, 27-29 Μαρτίου 2014).

Η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο. Αυτό συμβαίνει με τη σειρά συζητήσεων με κεντρικό τίτλο Re-think Athens: Αστικές προκλήσεις στο πλαίσιο του κύκλου Λέξεις & Σκέψεις, με την έκθεση εκτός των τειχών Εικαστικοί διάλογοι, με την έκθεση του Κριστιάν Μπολτάνσκι που βάζει στο επίκεντρο τα βλέμματα των Αθηναίων.

Παραγωγές εκτός των τειχών. Φέτος θα δούμε παραγωγές που βγαίνουν εκτός του κτιρίου της Στέγης και συνδέονται με τον αστικό ιστό (ενδεικτικά No man's land στις 9-18 Μαϊου 2014, Soundscapes-landscapes από τον Δεκέμβριο 2013 έως τον Ιούνιο 2014).

Η Στέγη στην ελληνική περιφέρεια: το πρόγραμμα Dancing to connect που πραγματοποιήθηκε την προοηγούμενη χρονιά με 5 σχολεία της Αθήνας, φέτος θα «τρέξει» και στην Πάτρα με σχολεία της περιοχής και τη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών και θα καταλήξει σε μία παράσταση. Επίσης, η Στέγη προετοιμάζει ένα σύγχρονο site-specific πρόγραμμα στην Αρχαία Μεσσήνη, το

Τα φεστιβάλ, κάποια που έχουν ήδη γίνει θεσμός και εντάσσονται σταθερά στον προγραμματισμό της Στέγης, και άλλα που προστίθενται, είναι κεντρικής σημασίας για τη σεζόν που έρχεται. Ενδεικτικά αναφέρονται το φεστιβάλ Transitions που επικεντρώνεται σταΒαλκάνια αυτή τη χρονιά, καθώς και το Fast Forward Festival, που αναδεικνύει τη χρήση νέων μέσων και τεχνολογιών. Έντονη είναι επίσης η παρουσία του Μουσικού Θεάτρου στον φετινό προγραμματισμό.

Οι συζητήσεις στο πλαίσιο του κύκλου Λέξεις & Σκέψεις είναι αυτή τη χρονιά ακόμη πιο δυναμικές, με διακριτές θεματικές ενότητες: Εκπαίδευση (με επιμελητή το Μανώλη Πιμπλή), συζητήσεις για ζητήματα πόλης (με επιμελητές τους Θωμά Μαλλούτα και Πάνο Δραγώνα),επιστήμη (σε συνεργασία με το CERN).

Επίσης, θα υπάρξει κύκλος για τον Κ.Π. Καβάφη, στο πλαίσιο του οποίου, ο Daniel Mendelsohn θα έρθει στη Στέγη και θα συνομιλήσει με τον Δημήτρη Παπανικολάου. Οι ελεύθεροι σκοπευτές είναι η ενότητα στην οποία συναντάμε μεγάλα μυαλά του καιρού μας. Φέτος, στην ενότητα αυτή θα βρούμε τους: Romain Gavras, Jonathan Coe, David Sedaris, και A.B. Yehoshua.

Εκπαίδευση για όλους

Ιδιαίτερη έμφαση και μέριμνα για κοινωνικές ομάδες με διαφορετικές ανάγκες μέσω του προγράμματος Unlimited access.

Το εφηβικό θέατρο είναι στο κέντρο του προγραμματισμού μας. Η Στέγη έχει καταφέρει να καθιερώσει εφηβική σκηνή, στην οποία φέτος ανεβαίνει Το τρένο του Λένου Χρηστίδη, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου (7 Νοεμβρίου 2013-13 Απριλίου 2014), που αναδείχθηκε από το περσινό Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου. Επίσης, θα ανέβει η παράσταση Before your very eyes των Gob Squad και Campo (8-10 Νοεμβρίου 2013), στην τελευταία χρονιά της περιοδείας της. Πολλά είναι ακόμα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στο εφηβικό κοινό.

Η εκτελιστική υποδιευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, μίλησε στη Βάνα Λυκομήτρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα