Παγκόσμια Ημέρα για την Αρθρίτιδα

Η επιβάρυνση που επιφέρει η οικονομική κρίση στην υγεία των εργαζομένων που πάσχουν από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις και η ανάγκη ενός Εθνικού Σχεδίου για την πρόληψή τους, είναι το μήνυμα που στέλνουν η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Αρθρίτιδα.

Η Ελλάδα
έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που αναφέρουν αναρρωτικές άδειες που σχετίζονται με προβλήματα υγείας. Μόνο το 14% αναφέρει απουσία λόγω προβλημάτων υγείας, με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο να ξεπερνά το 22%. Ένας λόγος για το χαμηλό ποσοστό απουσιών είναι ο φόβος των εργαζομένων να μη χάσουν τη δουλειά τους σε περίπτωση που δηλώσουν ασθένεια.

Με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, πολλοί διακινδυνεύουν την υγεία τους και συνεχίζουν να εργάζονται σε ακατάλληλο χώρο εργασίας. Eπίσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η απώλεια εργασίας επηρεάζει δυσμενώς την υγεία του ελληνικού πληθυσμού και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι απoλύθηκαν ή συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα είχαν χειρότερη εξέλιξη της υγείας τους από εκείνους που συνέχισαν να εργάζονται.

Μιλώντας στον Αθήνα 984 και την Έλενα Μπρέγιαννη, ο Ρευματολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, Δημήτρης Κασίμος, τόνισε ότι η έλλειψη πολιτικής Υγείας για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας έχει ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωση και μερικές φορές τη δυσκολία πρόσβασης στην αντιμετώπιση. 
Keywords
Τυχαία Θέματα