ΟΟΣΑ: Να στηριχθεί η Ισπανία

Η υποβολή αιτήματος για τη στήριξη της Ισπανίας «είναι μια επιλογή», εφόσον αυτός είναι ο όρος που θέτουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Ένωση για να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια στη χώρα, η οποία «το αξίζει», είπε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία.«Πρέπει να επιδειχθεί ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ένα μίνιμουμ αλληλεγγύης μόνο σε ρητορικό επίπεδο αλλά και στην πράξη, ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει μια χώρα όπως η Ισπανία

να πέσει στα χέρια των κερδοσκόπων», δήλωσε ο Γκουρία στην ισπανική δημόσια ραδιοφωνία RNE.

«Η Ισπανία αξίζει την υποστήριξη των εταίρων της στην ΕΕ, στην πορεία για τη σταθεροποίηση των επιτοκίων» που παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα καθώς η χώρα υφίσταται τις πιέσεις των αγορών, πρόσθεσε.
Κι αυτό διότι «δεν χρειάζεται να πληρώνει (επιτόκιο) 7%, όταν άλλες χώρες-μέλη (της ευρωζώνης) έχουν αρνητικά επιτόκια», υπογράμμισε.

Η υποβολή αιτήματος από την Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, να υπάρξει χρηματοοικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη «είναι μια επιλογή, μια οδός», σημείωσε, εάν αυτός είναι ο όρος που τίθεται για «να ενεργήσει η Κεντρική Τράπεζα».
«Αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι πως η Ισπανία έχει ήδη κάνει όσα θα μπορούσαν να θεωρηθούν απαραίτητα, όπως ήταν η προϋπόθεση, και αξίζει να λάβει υποστήριξη», δήλωσε.

Οι δηλώσεις Γκουρία σημειώθηκαν μία ημέρα πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντηση (την Πέμπτη) του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στην οποία αναμένεται να παρουσιαστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που θα τίθενται ώστε αυτή να παρεμβαίνει υπέρ των πιο χρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, αγοράζοντας τα κρατικά τους ομόλογα ώστε να μειώνεται το κόστος του δανεισμού τους. Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται αποφασιστικής σημασίας για την Ισπανία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αναμένεται την ίδια ημέρα στην Μαδρίτη για να συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, στο αποκορύφωμα των διπλωματικών επαφών που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα