Ομογενής γερουσιαστής ζητεί έρευνα για την Qantas

Ο ανεξάρτητος ομογενής Ομοσπονδιακός γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών ζητεί να γίνει ανεξάρτητη δικαστική έρευνα στα λογιστικά βιβλία της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας Qantas, μετά τη σημερινή ανακοίνωσή της, ότι θα μειώσει κατά πέντε χιλιάδες το προσωπικό της και θα κάνει περικοπές ύψους δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά το παθητικό των 235 εκατομμυρίων δολαρίων που παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Ο γερουσιαστής Ξενοφών κατηγόρησε τον γενικό διευθυντή της Qantas,
'Αλαν Τζόις, για «ανικανότητα» και ζήτησε την απόλυση του συμβουλίου και της διεύθυνσης της εταιρείας. Επίσης, έκανε λόγο για σκάνδαλο λέγοντας πως η Qantas επένδυσε και έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην Ασία για την επέκταση της θυγατρική της εταιρείας χαμηλού κόστους Jetstar.

Κάνοντας σήμερα τις σχετικές ανακοινώσεις ο κ. Τζόις κάλεσε την αυστραλιανή κυβέρνηση να εγγυηθεί τυχόν δάνεια της Qantas «αν παραστεί ανάγκη» για να μπορέσει ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστραλίας να εξασφαλίσει χρηματοδότηση χαμηλού κόστους.

Ο πρωθυπουργός, Τόνι 'Αμποτ, απέφυγε όμως, για την ώρα, να αναλάβει τέτοια δέσμευση. 'Άφησε πάντως να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ίσως αλλάξει τη νομοθεσία για να μπορέσει η Qantas να εξασφαλίσει επενδύσεις από το εξωτερικό. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η πλειοψηφία των μετοχών της Qantas πρέπει να ανήκει σε αυστραλιανά χέρια. Ο αρχηγός του Εργατικού κόμματος, Μπιλ Σόρτεν, είπε ότι η «απραγία» της κυβέρνησης 'Αμποτ συνέβαλε στη σημερινή ανακοίνωση της μείωσης του προσωπικού της Qantas κατά πέντε χιλιάδες.

Ο κ. Τζόις είπε ότι εκτός των άλλων, στο πλαίσιο των περικοπών, η Qantas θα καταργήσει πολλές γραμμές και θα πουλήσει αρκετά αεροσκάφη της. Μεταξύ άλλων θα πουλήσει όλα τα Boeing 747 που κυριαρχούσαν την περίοδο της «χρυσής εποχής της» και θα στραφεί σε μικρότερα, οικονομικότερα αεροσκάφη. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το ξεκίνημα της Qantas είχε και ...ελληνικό χρώμα.

Η ίδρυση της αποφασίστηκε σε ένα ξενοδοχείο που έφτιαξε στις αρχές του περασμένου αιώνα ένας Έλληνας στο Κουίνσλαντ. Πρόκειται για το ξενοδοχείο Hotel Corones που «φιγουράρει» τώρα σε όλα τα τουριστικά έντυπα της Αυστραλίας αφού μεταφέρει τους επισκέπτες του σε μια «άλλη εποχή», καθώς έγινε τουριστικό θέρετρο.

Το ίδρυσε ένας ψαράς, ο Χάρης Κορώνης, από τα Κύθηρα, που έφτασε με την οικογένειά του στην Αυστραλία το 1907 «για να αποκτήσουν χρήματα και δόξα». Το 1909 βρέθηκαν στην απομονωμένη περιοχή Τσάρλεβιβ του δυτικού Κουίνσλαντ. Εκεί ο Χάρης Κορώνης, που στο μεταξύ είχε παντρευτεί την Έφη, μια από τις έξι κόρες του Έλληνα ιερέα του Σίδνεϊ, ξεκίνησε να φτιάξει «στο πουθενά» ένα πολυτελές ξενοδοχείο! Έφερνε από την Ευρώπη τους κορυφαίους σεφ και τις κορυφαίες ορχήστρες και οι πελάτες του ήταν ντυμένοι με την τελευταία λέξη της μόδας. Το ξενοδοχείο φτιάχτηκε με ξέχωρο μεράκι και φιλοξένησε διάσημες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Ήταν το 1919, όταν ο Χάρης Κορώνης, πρωτοπόρος σε όλα του, εντυπωσιάστηκε από την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους από την Ευρώπη στην Αυστραλία. Το αεροσκάφος αυτό προσγειώθηκε στην κωμόπολη Τσάρλεβιλ της Κουινσλάνδης, όπου ο Κορώνης είχε το ξενοδοχείο του.Τότε ο Αυστραλός Χάντσον Φις και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να ιδρύσουν την Qantas (Queensland and Northern Territory Aerial Services) για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής που ζούσαν διάσπαρτοι στην τεράστια πολιτεία.

Ο Κορώνης συμμετείχε στο όλο εγχείρημα με όλες του τις δυνάμεις και ήταν από τους πρώτους μετόχους. Μάλιστα, πρότεινε στους ιδρυτές της να δώσουν στα αεροπλάνα, της πρώτης αεροπορικής εταιρίας της Αυστραλίας, ονόματα μυθικών Ελλήνων, όπως και έγινε. Τα πρώτα πέντε αεροσκάφη της Qantas είχαν ελληνικά ονόματα όπως «Περσεύς», «Πήγασος», «Αταλάντη», «Ερμής» και «Ιππομένης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα