Ο Τύπος στον κόσμο

Στις δύσκολες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον Αρσένι Γιάτσενιουκ εν μέσω ταραχών στις ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Ουκρανία: "Ο Πούτιν θέτει σε συναγερμό τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας" λένε οι Financial Times.

- Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Μόσχα να μην παρέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. "Την ώρα που ο Πούτιν ξεκινά στρατιωτικές ασκήσεις, νέες συγκρούσεις στην Κριμαία δείχνουν το πόσο διχασμένη είναι η Ουκρανία" λένε οι NYTimes. Tην ίδια ώρα, "Η Δύση συσκέπτεται εν μέσω κατάρρευσης της οικονομίας της Ουκρανίας" λέει η WSJ. Oι επίδοξοι ευεργέτες της Ουκρανίας από τη Δύση άφησαν να εννοηθεί ότι θα πάρει αρκετό καιρό πριν φθάσει στη χώρα ένα μεγάλο πακέτο βοήθειας, παρά το γεγονός ότι υποχωρεί διαρκώς το τοπικό νόμισμα, ενώ συρρικνώνονται τα αποθέματα συναλλάγματος ιδιαίτερα μετά την καθαίρεση του Γιανουκόβιτς. Στο μεταξύ, ο προτεινόμενος για μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ προειδοποιεί πως θα χρειστούν «μη δημοφιλή μέτρα» για να αποτραπεί η χρεοκοπία. Το προτεινόμενο κυβερνητικό σχήμα παρουσιάστηκε πρώτα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, μεταξύ επευφημιών αλλά και γιουχαϊσμάτων αναλόγως του προσώπου, πριν πάει στο Κοινοβούλιο για ψήφο εμπιστοσύνης. Η Μόσχα δηλώνει ότι θα είναι παρούσα «στις συνομιλίες με το ΔΝΤ». Πάντως, οι τελευταίες εξελίξεις είναι πρώτο θέμα στον Guardian "Ένοπλοι άνδρες καταλαμβάνουν το κοινοβούλιο στην Κριμαία"Με τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας να βράζουν μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς, η Κριμαία έχει γίνει θέατρο κλιμακούμενης έντασης: Αναφορές στα ρωσικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως το πρωί της Πέμπτης ένοπλοι κατέλαβαν το κτίριο της τοπικής Βουλής, χωρίς ακόμη να είναι σαφές για ποιους πρόκειται. Λίγο πέραν των συνόρων, η Ρωσία έχει θέσει σε επιφυλακή δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην πιο ισχυρή κίνησή της κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης.

"Γιανουκόβιτς Leaks: Στο φως οι σκοτεινές δραστηριότητες του εκδιωχθέντα Ουκρανού προέδρου" λέει η Monde. Τιμολόγια, αποδείξεις και διάφορα άλλα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα που βρέθηκαν μισοκαμένα στην κατοικία του, ή στο βυθό της ιδιωτικής λίμνης. Εθελοντές δύτες τα «ψάρεψαν» και τώρα δημοσιογράφοι τα επεξεργάζονται. Από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν λεπτομέρειες γύρω από τη διακίνηση τεραστίων ποσών εντός κι εκτός Ουκρανίας για την πολυτελή διαβίωση της άρχουσας τάξης στη χώρα. Στα ίδια έγγραφα καταγράφονται και μέλη της αντιπολίτευσης τα οποία επισημαίνονται ως «επικίνδυνα» για την ουκρανική ηγεσία και τα οποία κατά το πρόσφατο παρελθόν υπέστησαν επιθέσεις, που δεν εξιχνιάστηκαν.

Στην Τουρκία: Πολύ μεγάλο θέμα είναι η επικύρωση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τον έλεγχο του δικαστικού σώματος από τον πρόεδρο Γκιουλ. Όπως αναφέρει η Hurriyet, ο πρόεδρος της Τουρκίας υπέγραψε μεν, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για το εν λόγω νομοσχέδιο καθώς αυξάνονται οι διεθνείς αντιδράσεις που κάνουν λόγο για πολιτική παρέμβαση στον ρόλο της Δικαιοσύνης. Πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση θα φέρει το νομοσχέδιο στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

"Τουρκικός νόμος - εναντίον της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης" λένε οι FT. O Eρντογάν θα ελέγχει πλήρως το όργανο που θα επιβλέπει τον ρόλο δικαστών και εισαγγελέων.

Απο την πλευρά τους, οι NYTimes αναφέρουν πως "Ο Ερντογάν αποκηρρύσει τις δίκες που τον βοήθησαν να δαμάσει τον στρατό...". Οι εισαγγελείς χρησιμοποίησαν αμφιλεγόμενα στοιχεία για να δικάσουν πρώην στελέχη του τουρκικού στρατού κατ' εντολή του Ερντογάν. Τώρα όμως η δικαιοσύνη ενδεχομένως να στραφεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας.

Για Κυπριακό: "Χιαστές συνομιλίες ξεκινούν σήμερα σε Άγκυρα και Αθήνα" λέει η Hurriyet για την επίσκεψη του Eλληνοκύπριου και Tουρκοκύπριου διαπραγματευτή στις δύο πρωτεύουσες, αντίστοιχα. Ο κ. Μαυρογιάννης θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο κ. Οζερσάϊ με το γενικό γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αναστάσιο Μητσιάλη. Είναι οι πρώτες τέτοιου τύπου συναντήσεις εδώ και 55 χρόνια. Ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής θα θέσει τα θέματα των εγγυήσεων, των εποίκων, το εδαφικό και την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Μιλώντας στην Hurriyet ένας Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι αυτές οι χιαστές συνομιλίες στόχο έχουν απλά να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα "ψυχολογικά εμπόδια" αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργήσουν μια διαπραγματευτική πλατφόρμα των εγγυητριών δυνάμεων.

Στη Γερμανία: "Η Γερμανία χαλαρώνει το όριο εισόδου στην Ευρωβουλή" λέει η WSJ. Χωρίς όριο αντιπροσώπευσης θα στείλει τους 96 ευρωβουλευτές της στην Ευρωβουλή, όπως όλα δείχνουν, η Γερμανία καθώς το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε το όριο του 3% αντισυνταγματικό. Σύμφωνα με αναλυτές θα ωφεληθούν κόμματα όπως οι Πειρατές, οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» της Βαυαρίας και το Οικολογικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Στη Γαλλία: "Νέο ιστορικό ρεκόρ για την ανεργία στη Γαλλία" λένε τόσο οι Financial Times όσο και η WSJ. Νέα άνοδο, 0,3%, σημείωσε η ανεργία στη Γαλλία, τον Ιανουάριο, ενώ συνολικά, 3.316.200 κάτοικοι αναζητούν μία θέση εργασίας, νέο ιστορικό ρεκόρ για την χώρα. Η άνοδος της ανεργίας, παρά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που έχει «ρίξει» η κυβέρνηση σε επιδότηση θέσεων εργασίας, δίνουν ένα ακόμα πλήγμα στη δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ.

Στη Βενεζουέλα: "Πέντε πράκτορες συνελήφθησαν στη Βενεζουέλα για τον θάνατο 2 διαδηλωτών" λέει η Monde. Πέντε πράκτορες της Βενεζουέλας συνελήφθησαν και κατηγορούνται για το θάνατο 2 ατόμων στις 12 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε το κύμα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης, ανακοίνωσετο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Μαδούρο είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι πράκτορες της Σεμπίν παράκουσαν τις εντολές να παραμείνουν στην έδρα τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, αντί να βγουν οπλισμένοι στους δρόμους. Ο διευθυντής της Σεμπίν, Μανουέλ Μπερνάλ απολύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 12 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση της χώρας κατηγορεί την αντιπολίτευση για απόπειρα πραξικοπήματος με στόχο την ανατροπή του Μαδούρο.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα