Τα βλέμματα στην επικύρωση του προγράμματος

Στην διαδικασία επικύρωσης του νέου προγράμματος δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα στραμμένα τα βλέμματα, μετά το πράσινο φως που έλαβε από το Eurogroup. Με την επικύρωση από τα κοινοβούλια επτά χωρών-μελών της ευρωζώνης, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της πρώτης δόσης προς τη χώρα μας, έως τις 20 Αυγούστου. Την Τετάρτη το πρωί συνεδριάζει η γερμανική Βουλή για την έγκρισή του νέου προγράμματος με
τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης να χαρακτηρίζουν την διαδικασία ως δοκιμασία για την εξουσία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο εκτιμάται ότι η Μπούντεσταγκ θα εγκρίνει το πρόγραμμα, παρά τις αντιδράσεις που αναμένονται καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή τού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης. Την Τετάρτη αποφασίζει και το κοινοβούλιο της Ολλανδίας.

"Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα" χαρακτηρίζει τη συμφωνία ο ανταποκριτής της DW στις Βρυξέλλες, Μπερντ Ρίγκερτ. Όπως γράφει "Το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Σε περίπτωση που δεν αξιοποιηθεί τότε ένα Grexit μοιάζει αναπότρεπτο. Πολλοί ειδικοί αμφιβάλλουν αν η συνταγή που εφαρμόστηκε στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα, δώσει τελικά επιθυμητά αποτελέσματα στο τρίτο". Και διερωτάται αν "υπάρχει κίνδυνος οι πιστώσεις να χαθούν σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και η Ελλάδα να μην ξεφύγει από την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται;"

Την ίδια ώρα οικονομικοί αναλυτές, επισημαίνουν τη δυσκολία εφαρμογής του νέου μνημονίου, τόσο ως προς τα μέτρα, όσο και προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, καθώς από αυτό θα κριθούν οι εκταμιεύσεις των δόσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα