ΟΗΕ: Ομιλία Δ. Κούρκουλα

«Η Ελλάδα -σύμφωνα και με τη μετά του 2015 Στρατηγική για την Ανάπτυξη της ΕΕ- τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου πλαισίου και ενός κοινού συνόλου στόχων για την ανάπτυξη, οι οποίοι θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν περαιτέρω την παγκόσμια κοινότητα» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, μιλώντας στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, μέσα στα πλαίσια της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Κούρκουλας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η συζήτηση προσφέρει

μια εξαιρετική ευκαιρία για να αξιολογηθεί η πορεία και το επίπεδο υλοποίησης των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, καθώς και οι προσπάθειες για επικαιροποίηση της αναπτυξιακής ατζέντα πέραν του 2015, επισήμανε ότι "η Διακήρυξη της Χιλιετίας του 2000 και των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, που πρόεκυψαν από αυτήν, αποτελούν μια εξαιρετικά σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα. Ο στόχος είναι απλός να καταλήξουμε σε συλλογικές λύσεις για τα σημαντικά ζητήματα της βιώσιμης ανάπτυξης" και πρόσθεσε: "με μια πρώτη ματιά, η αξιολόγηση της επιτευχθείσας προόδου, σε σχέση με τους στόχους, όπως αυτοί ορίζονται στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, φαίνεται να είναι θετική. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να γίνουν πολλά για να καταπολεμήσουμε την πείνα, τη παιδική θνησιμότητα, να βελτιώσουμε την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τις υπηρεσίες υγείας και την υγιεινή, να προωθήσουμε την αξιοπρεπή εργασία, και, τέλος, την κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία για όλους".

Υπογράμμισε ότι "πρέπει να συμφωνήσουμε στη διατύπωση μιας συνεκτικής σχέσης μεταξύ ανάπτυξης και αειφόριας και να συνεργαστούμε για τη βελτίωση της ισορροπίας των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών διαστάσεων της ανάπτυξης. Η Διακήρυξη της Χιλιετίας πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την επίτευξη μελλοντικά της αειφόρου ανάπτυξης, η οποία θα πρέπει να είναι γενικής και ολικής εφαρμογής, με σαφή εστίαση στην εξάλειψη της φτώχειας".

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι "ο επιτυχής συγκερασμός των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης, σε μια κοινή, μετά το 2015, ατζέντα είναι πράγματι υψίστης σημασίας για το μέλλον της διεθνούς ανάπτυξης και συνεργασίας. Οι νέοι στόχοι πρέπει να είναι γενικής εφαρμογής, απλοί και μετρήσιμοι, προωθώντας τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την ασφάλεια των πολιτών, την κοινωνική συνοχή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Την ίδια στιγμή, όμως, οι νέοι στόχοι της ανάπτυξης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και ανάγκες της κάθε αναπτυσσόμενης χώρας, αλλά και τις διαφορές ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες σε αυτές, με σκοπό την ενίσχυση των θετικών αποτελεσμάτων των πολιτικών , ορισμένες εκ των οποίων έχουν ήδη εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο".

Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "στο πλαίσιο μιας ενιαίας προσέγγισης, θα ήταν επιθυμητό να αντληθούν στοιχεία, προερχόμενα από τις αναπτυξιακές προσεγγίσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, όπως το Πρόγραμμα Δράσης της ΕΕ για Αλλαγή, η Δημοσιονομική Στήριξη, ο Κοινός Προγραμματισμός , καθώς και ο Παγκόσμιος Συνεταιρισμός για την Αποτελεσματική Συνεργασία και Ανάπτυξη του ΟΟΣΑ. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να ληφθεί υπόψη η συμμετοχή νέων χορηγών από τις αναδυόμενες οικονομίες και η προώθηση της χρήσης νέων και καινοτόμων μέσων χρηματοδότησης. Οι διαβουλεύσεις με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία"

Ο κ. Κούρκουλας κατέληξε, υπογραμμίζοντας "την ανάγκη να επανεξεταστεί η ευρύτερη στρατηγική χρηματοδότησης για την ανάπτυξη. Η οικονομική συγκυρία και η δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση στις περισσότερες χώρες δωρητές δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που εμποδίζουν την επίτευξη του στόχου της διάθεσης 0,7% του ΑΕΠ των χορηγών κρατών ως Επίσημη Αναπτυξιακή Βοήθεια. Η ανάγκη κινητοποίησης και άλλων καινοτόμων πηγών χρηματοδότησης για την ανάπτυξη και η αύξηση της αποτελεσματικότητας τους είναι προφανής. Στην εποχή μας πρέπει και ο ιδιωτικός τομέας να συμμετάσχει αποφασιστικά στη διαδικασία αυτή".

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα