Οι συγγενείς μας οι Ευρωπαίοι

Κοινούς προγόνους φαίνεται πως έχουν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με μια νέα γενετική ανάλυση του DNA τους, που αναρτήθηκε στο PLoS Biology1 και δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Nature.

Η έρευνα που έγινε σε 2.257 ανθρώπους από 40 διαφορετικούς πληθυσμούς καταδεικνύει πως οι Ευρωπαίοι αποτελούν μια βάση με βιολογικούς δεσμούς, καθώς κάθε δύο Ευρωπαίοι φαίνεται να έχουν πολλούς

κοινούς προγόνους που έζησαν πριν από περίπου χίλια χρόνια.

Η μελέτη δείχνει ότι οι κάτοικοι της Ευρώπης συνδέονται πιο στενά μεταξύ τους από ό,τι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα, δίνοντας έτσι μια διαφορετική οπτική στην «ανάγνωση» της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Στην πρόσφατη μελέτη, οι γενετιστές, με επικεφαλής τον καθηγητή Εξέλιξης και Οικολογίας Γκράχαμ Κουπ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Ντέιβις και τον Πίτερ Ραλφ του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια-Λος Άντζελες, ανέλυσαν γενετικό υλικό και έλεγξαν το γονιδίωμα και τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια μεταφέρονται σε κάθε γενιά και βρήκαν κοινούς προγόνους, πριν από 500 χρόνια, κυρίως στους πληθυσμούς που ζουν σε μακρινές αποστάσεις.

Η έρευνα αποκαλύπτει ακόμη τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται γενετικά σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της Ευρώπης, όπως η μετανάστευση των Ούννων στην Ανατολική Ευρώπη κατά το τέταρτο αιώνα, και την μετέπειτα αύξηση των σλαβόφωνων στην ίδια περιοχή. Οι σημερινοί κάτοικοι των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης έχουν πολλούς προγόνους που έζησαν περίπου πριν από 1.500 χρόνια. Εν τω μεταξύ και οι Ιταλοί συνδέονται γενετικά με άλλους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, κυρίως μέσω των ατόμων που ζούσαν περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν, ίσως ως αποτέλεσμα της γεωγραφικής απομόνωσης της χώρας.

«Μελέτες όπως αυτή μας δίνουν τη δυνατότητα να λύσουμε μακροχρόνια ιστορικά ερωτήματα», λέει ο Κουπ, ο οποίος ωστόσο ξεκαθαρίζει πως σε αυτήν την αναζήτηση σημαντικό ρόλο έρχονται να διαδραματίσουν κι επιστήμες όπως η γλωσσολογία και η αρχαιολογία.

Keywords
Τυχαία Θέματα