«Οι Νέοι της Αθήνας» στο «Μελίνα»

Τον Μάιο του 2012, σε μια περίοδο πολλών κοινωνικών και πολιτικών εντάσεων, η Pauliana Valente Pimentel επισκέφθηκε την ελληνική πρωτεύουσα και κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής αυτής διαμονής της, γνώρισε και συμβίωσε με διάφορους ανθρώπους, αναζητώντας το πορτραίτο των «νέων της Αθήνας».

Μέσα σε ένα μήνα αναζήτησε, βρήκε και διείσδυσε στη ζωή οκτώ νέων ανθρώπων, τους μίλησε και τους ακολούθησε σχεδόν παντού.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Ελλάδα

και η Galeria das Salgadeiras παρουσιάζουν, από 14 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Οι Νέοι της Αθήνας» της Πορτογαλίδας φωτογράφου Pauliana Valente Pimentel, σε επιμέλεια της Ana Matos.

H Pauliana Valente Pimentel μίλησε στην Ελευθερία Πάντζιου.

Ερ.: Πως αποφασίσατε να ξεκινήσετε αυτό το project?
P.V.P: Πριν δύο χρόνια αποφάσισα να κάνω ένα project για τους νέους ανθρώπους και ειδικότερα για τους νέους στην Ελλάδα. Γιατί επέλεξα τους Έλληνες; Λόγω της κατάστασης που ζούμε όλοι στην Ευρώπη. Ξέρετε η κρίση αλλάζει την κοινωνία σε όλη την Ευρώπη. Αποφάσισα να επισκεφθώ την Ελλάδα, την οποία δεν είχα γνωρίσει ποτέ και να δω πως οι άνθρωποι ζουν πραγματικά και πως αυτή η κρίση έχει επηρεάσει την νεολαία. Έβγαλα φωτογραφίες και τράβηξα βίντεο. Έμεινα ένα μήνα στην Αθήνα. Ήρθαμε σε επαφή με περίπου οκτώ νέους, μάθαμε την ιστορία τους, τους ακολουθήσαμε παντού: στο σπίτι, τους φοιτητές στο πανεπιστήμιό τους, άλλους στη δουλειά τους. Καταγράψαμε τα πάντα με το φωτογραφικό φακό και το φακό της κάμερας σε βίντεο.

Ερ.: Βρήκατε ομοιότητες στη ζωή των νέων εδώ, με τη ζωή των νέων στην Πορτογαλία;
P.V.P.: Υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Ζούμε την ίδια κατάσταση. Οι νέοι λόγω της ηλικίας τους, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, κάποιοι μάλιστα περισσότερο από άλλους. Σκέφτονται ότι "εντάξει, θα δούμε, θα πολεμήσουμε για το μέλλον". Το ίδιο ισχύει και στην Πορτογαλία. Είναι πολύ δύσκολο αυτή την περίοδο να βρεις δουλειά στην Πορτογαλία. Οι νέοι είναι αισιόδοξοι αλλά την ίδια στιγμή φοβούνται, δεν ξέρουν τι να περιμένουν από το μέλλον και δεν μπορούν να κάνουν σχέδια για το μέλλον γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι.

Ερ.: Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από τις φωτογραφίες σας;
P.V.P.: Είναι δύσκολη ερώτηση. Θέλω απλά οι νέοι και όλοι οι άνθρωποι να δουν την έκθεση. Η ζωή έχει πολλές πλευρές και πρέπει να σκεφτούν τι μπορούν να κάνουν. Νομίζω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα αν πολεμήσουμε όλοι μαζί. Μου αρέσει η αισιοδοξία των νέων. Θέλω να δείξω ότι είναι δυνατό να ζεις μια καλή ζωή, να πιστέψεις ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα και ότι πρέπει να πολεμήσουμε γι' αυτό.

Εγκαίνια: Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, ώρα 19:30
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»: Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο τηλ. 210 3452150, στάση Μετρό: Κεραμεικός
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 - 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00
Είσοδος ελεύθερη

Keywords
Τυχαία Θέματα