«Οι Γερμανοί θα αντιδράσουν θετικά στην εκλογή Ολάντ»

Ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Αυστριακός Χάνες Σβόμποντα, υποστήριξε σήμερα ότι η Γερμανία "θα αντιδράσει αμέσως θετικά" εάν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ.


Οι Γερμανοί είναι "πραγματιστές και ρεαλιστές" και η Γερμανία "δεν έχει κανένα συμφέρον" να αντιμετωπίζει δυσκολίες το Παρίσι γιατί κατ' αυτόν τον τρόπο "θα χάσει ένα σύμμαχο", είπε ο Σβόμποντα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Παραδέχτηκε ότι "είναι

πολύ δύσκολο να νικήσεις έναν απερχόμενο πρόεδρο", ιδίως αν, όπως ο Νικολά Σαρκοζί, απευθύνεται στους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν "χρησιμοποιώντας την Ευρώπη ως αποδιοπομπαίο τράγο, για το θέμα του Σένγκεν, τον προστατευτισμό κλπ.".


Ο Σβόμποντα εκτίμησε ότι ακόμη και αν ο Ολάντ δεν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, "τουλάχιστον οι βουλευτικές εκλογές οδεύουν καθαρά προς μια πλειοψηφία της αριστεράς".


Η επίσκεψή του στο Ελσίνκι και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εντάσσεται στην προσπάθεια "να δείξει στους Ευρωπαίους πολίτες ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση απέναντι στην πολιτική της λιτότητας". Οι Σοσιαλιστές και οι Σοσιαλδημοκράτες "φυσικά τάσσονται υπέρ της σταθεροποίησης των προϋπολογισμών" αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται "απασχόληση και ανάπτυξη", συνέχισε. "Η στρατηγική Μερκοζί, όπως την αποκαλούμε συχνά, επικεντρώνεται μόνο στη λιτότητα. Βλέπουμε ότι αυτό δεν λειτουργεί στην Ελλάδα", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα