Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

H EKT αυτήν τη βδομάδα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το δανειστικό της επιτόκιο, συμφωνεί η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα που διεξήγαγε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Όμως, οι ίδιοι δεν μπορούν συγχρόνως να συμφωνήσουν αν λόγω της οικονομικής κρίσης κατά τις προσεχείς βδομάδες θα μειώσει κι άλλο το επιτόκιο αυτό.

Μια ευρεία πλειοψηφία των ερωτηθέντων φρονεί ότι τοΔΣ της ΕΚΤ θα διατηρήσει στο 0,75% την Πέμπτη το επιτόκιο αυτό. Εντούτοις,

συναίνεση για τις αμέσως επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της δεν υφίσταται, πολλώ μάλλον αφού καταγράφονται διαφωνίες στους κόλπους του ίδιου του ΔΣ της EKT.

Μικρή πλειοψηφία -38 επί συνόλου 73 οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα τις τελευταίες μέρες- εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει στο 0,75% το δανειστικό της επιτόκιοτις προσεχείς 90 μέρες. Μια απλή πλειοψηφία διαβλέπει μια μείωση 25 μονάδων βάσης περί τέλη Ιουνίου.

Υπάρχουν 2 "σχολές" θεωρητικής σκέψης: Η πρώτη λαμβάνει υπόψη τα ανεπαρκή οικονομικά αποτελέσματα το δ'τρίμηνο του 2012 στην ευρωζώνη, που σηματοδοτούν επερχόμενη ύφεση. Τεκμαίρει ότι κατόπιν αυτού μείωση του δανειστικού επιτοκίου είναι αναγκαία, παρά το ότι με το επιτόκιο ήδη πολύ κοντά στο μηδέν, η πρακτική επίπτωση θα είναι αμελητέα.

Με δεδομένη την κρίση χρέους τα σημάδια για ταχεία ανάκαμψη είναι λιγοστά, στη 17μελή ευρωζώνη, με κάποιες μελέτες για τις επιχειρήσεις της να συνάγουν ότι το ναδίρ της ύφεσης έχει ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με τη δεύτερη σχολή σκέψης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν είναι υπέρ της ιδέας να μειωθεί κι άλλο το επιτόκιο, κάτι που άρχισε τον Ιούλιο. Αναμένει, πρώτα, να διαπιστώσει τι θα κάνουν οι τράπεζες στην ευρωζώνη με την επαναγορά ομολόγων υπερχρεωμένων οικονομιών της-ακόμα το πρόγραμμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Σιβυλλική ήταν η δήλωσή του Ντράγκι τον προηγούμενο μήνα: "κάναμε ευρεία ανταλλαγή απόψεων στο ΔΣ για το επιτόκιο".

Πιθανολογείται ότι η ΕΚΤ δεν θα κάνει άλλη νομισματική παρέμβαση, τουλάχιστον τώρα.

"ΣτοΔΣ πάνω σε αυτό υπάρχουν διαιρέσεις. Η έκβαση είναι αβέβαιη", λέει ο Άλαν Κλαρκ της Scotiabank. Κατ' αυτόν, τα μέλη του ΔΣ αποκαλύπτουν πλέονπερισσότερα για το τι βούλονται να πράξουν σχετικώς. "Δεν με ενοχλεί υπερβολικά ότι υφίστανται διαιρέσεις. . . αυτές είναι ευμετάβλητες καταστάσεις".

Ο ίδιος εκτιμά ότι στο ΔΣ της ΕΚΤ κυριαρχεί έκδηλη απαισιοδοξία για τη γενική οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη. Φρονεί ότι, μόνον αν καταγραφεί νέα επιδείνωση, το ΔΣ της ΕΚΤ θα αποφασίσει να μειώσει εκ νέου το δανειστικό επιτόκιο.

Από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη ήταν αρνητική (0,6%), με αποτέλεσμακαι από τεχνικής άποψης η ευρωζώνη να περιέλθει σε ύφεση.

Στις 14 Φεβρουαρίου θα δοθούν επίσημα αντίστοιχα στοιχεία για το τελικό τρίμηνο του 2012.

Ηδημοσκόπηση έγινε πριν δοθεί παράταση στις τράπεζες να αυξήσουν τα ίδιακεφάλαια, ώστε με ό,τι κεφαλαιακό απόθεμα έχουν να τονώσουν την ανάπτυξη, με δανεικά.

Ο Κρίστιαν Σουλτς της Berenberg Bank φρονεί ότι περί τα τέλη του τρέχοντος έτους η κατάσταση θα βελτιωθεί, καίτοι ελαφρά, και ότι η ΕΚΤ θα προεξάρχει στη σφικτή νομισματική πολιτική των εμπορικών τραπεζών στην ευρωζώνη.

Μάλιστα, διαβλέπει πιθανή και αύξηση του δανειστικού επιτοκίου της ΕΚΤ, όπως συνέβη δύο ακόμα φορές, το 2008 και το 2011, ώστε να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης με ετήσια αναγωγή σταθεροποιήθηκε στο 2,2%.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα