Οι εκλογές στην Ελλάδα και η κρίση στη Συρία

Του Χρήστου Καπούτση

Η παρουσία εκατοντάδων δημοσιογράφων και ραδιοτηλεοπτικών συνεργείων από Όλα σχεδόν τοα μέρη του Κόσμου,  για να καλύψουν τις αυριανές Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, αποδεικνύουν κάτι πολύ σημαντικό.

Ότι, η  παγκόσμια οικονομία και η σταθερότητα και ασφάλεια επηρεάζονται πλέον και από μικρά κράτη, που έχουν όμως οικονομικές και πολιτικές ιδιαιτερότητες, αλλά και γεω-στρατηγική αξία.

ΣΥΡΙΑ:Η
κατάσταση στη Συρία βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη. Εσωτερική αποσταθεροποίηση, ανθρωπιστική καταστροφή και σοβαρός κίνδυνος να προκληθεί περιφερειακή σύγκρουση. Οι δραματικές εξελίξεις στη  Συρία,  αφορούν και την Ελλάδα, αφού η χώρα μας βρίσκεται στον  ίδιο γεωπολιτικό χώρο και οι κραδασμοί από τη  συριακή  κρίση, είναι πλέον αισθητοί σε ολόκληρη την  Ανατολική Μεσόγειο.
Η ανάμειξη, πολιτική και διπλωματική, ίσως και στρατιωτική στις εξελίξεις στη Συρία, ισχυρών κρατών,  όπως των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας , της Τουρκίας, του Ισραήλ και του Ιράν, αναδεικνύουν τη σοβαρότητα της κρίσης, αλλά και την πιθανή εμπλοκή γειτονικών κρατών.
Προχθές την Πέμπτη το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSDH), έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση, σύμφωνά με την οποία, η εκατέρωθεν  βία (καθεστωτικών- αντικαθεστωτικών)   στη Συρία έχει στοιχίσει πάνω από 14.400 θανάτους από την αρχή της εξέγερσης τμήματος του Λαού, ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ, που ξεκίνησε  το Μαρτίου 2011.

Κατόπιν αυτών, το ερώτημα είναι, αν ανθρωπιστικοί λόγοι και  ο φόβος μιας ευρύτερης περιφερειακής κρίσης καθιστούν την εξωτερική δράση, διπλωματική ή και στρατιωτική στη Συρία αναπόφευκτη;
Η Διεθνής κοινότητα μπορεί να  παρακολουθεί αδρανής την ανθρωποσφαγή στη Συρία;  ή θα παρέμβει με δυναμικά πολιτικά και κυρίως στρατιωτικά μέσα , προκειμένου  να επιβάλει τις επιλογές της, που είναι η εξής ΜΙΑ, η ανατροπή του καθεστώτος ΑΣΑΝΤ; Και κυρίως ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από μια εξωτερικήστρατιωτικο-διπλωματική επέμβαση στη Συρία;

Η εξωτερική στρατιωτική επέμβαση είναι δύσκολη διότι:

Πρώτον,διότι οι δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης της Δαμασκού είναι αρκετά ισχυρές , όπως και η αεράμυνα της Συρίας είναι αποτελεσματική. Και επιπλέον, η αντιπολίτευση στην Συρία δεν έχει σύμπνοια , δεν έχει κοινούς στόχους και ενιαία στρατηγική, κυρίως για την μετα-άσαντ εποχή. Δεύτερον, υπάρχει η άποψη ότι οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σ 'ένα ευρύτερο κύμα αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Πιθανή αστάθεια στη Συρία θα απειλήσει τον Λίβανο και το Ιράκ, αλλά θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στην Τουρκία και το Ισραήλ.
Επιπλέον, υπάρχει και το βασικό νομικό πρόβλημα. Η άσκηση νόμιμης στρατιωτικής βίας στη Συρία, δηλαδή με απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ , δεν είναι εφικτή, αφού εμποδίζεται από το Ρωσικό και το Κινέζικο βέτο.
Ωστόσο, η κρίση στη Συρία είναι τόσο σοβαρή και το διακύβευμα είναι τόσο υψηλό, π
Keywords
Τυχαία Θέματα