Οι έφοροι θα αποφασίζουν για το «χαράτσι»

Στους εφόρους πετάει το μπαλάκι το υπουργείο οικονομικών για να κρίνουν αν κάποιος φορολογούμενος δεν είναι σε θέση να πληρώσει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και να του παράσχει διευκολύνσεις αποπληρωμής του. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, αφού περάσουν 120 ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή του φόρου, ο προϊστάμενος κάθε εφορίας θα αποφασίσει -εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις
που ορίζει ο νόμος- «είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις είτε και τη μείωση του τέλους, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί».

Διαφορετική αντιμετώπιση θα έχουν όσοι μπορούν να πληρώσουν το τέλος ακινήτων αλλά δεν το κάνουν, όπως και για τις υπόλοιπες οφειλές προς το δημόσιο που δεν έχουν ρυθμίσει. Ο έφορος θα αποστέλλει τρία μηνιαία ειδοποιητήρια. Εάν ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί, θα δίνεται εντολή προκατάσχεσης σε κινητές και ακίνητες αξίες, μεταξύ τους και η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών μέχρι το ύψος της οφειλής.

Θυμίζουμε ότι το ΣτΕ έκρινε συνταγματική την επιβολή του τέλους ακινήτων εφόσον δεν είναι πάγιος φόρος και δεν θα πληρώνεται μόνιμα αλλά αντισυνταγματική τη διακοπή του ρεύματος. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ήδη νέο φόρο που θα αντικαταστήσει από το 2013 το χαράτσι ακινήτων, μέσω της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θα προσφύγουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Καλαμάτας, όπως και ο δικηγόρος Αντώνης Αργυρός, μόλις δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το τέλος ακινήτων.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αργυρός, πλέον του ότι εκπροσώπησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Καλαμάτας (τον ΔΣΑ τον εκπροσώπησαν ακόμη οι Θ. Σχοινάς, Στάθ. Μπακάλης και Δέσποινα Στειροπούλου) έχει καταθέσει ατομική αγωγή κατά της επιβολής του «χαρατσιού» ή όπως επίσημα λέγεται, του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών.

Σε δήλωσή του, ο κ. Αργυρός εκφράζει «την ικανοποίησή του που το ΣτΕ προέβη σε μια μεγάλη τομή, καθώς: α) έκρινε μνημονιακό νόμο αντισυνταγματικό, β) έκρινε μια για πάντα ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόβει το ρεύμα στον κοσμάκη που δεν μπορεί να πληρώνει το "χαράτσι" αφού το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και γ) έκρινε ότι το "χαράτσι" είναι νόμος περιορισμένης χρονικής ισχύος, με τεράστιες συνέπειες για το μέλλον».

Ο πονοκέφαλος όμως για τους φορολογούμενους και δη για τους ήδη επιβαρυμένους ιδιοκτήτες ακινήτων εντείνεται, ενόψει της αύξησης από τον Ιούνιο των αντικειμενικών αξιών, που θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω 20 φόρους. Ενδεικτικό του σαρώματος που θα ακολουθήσει είναι ότι μόνο στην Αττική η μέση απόκλιση αντικειμενικής και εμπορικής τιμής κυμαίνεται στο
Keywords
Τυχαία Θέματα