Οι δύο όψεις του χρήματος και της... ευτυχίας

Του Διονύση Δελλή

Μόλις χθες προέκυψε η... νέα αθλητική λίστα Forbes. Και ο ετήσιος χορός των εκατομμυρίων ευρώ που καλά κρατεί γύρω από το «παιχνίδι». Και ενώ τα βλέμματα των πολλών πήγαν στον ο Φλόιντ Μέιγουεϊδερ Jr, τον θρυλικό «Μoney» των ρινγκ (παγκόσμιος πρωταθλητής σε 4 διαφορετικές «κατηγορίες» στο μποξ) που έχει εκτοξεύσει το κασέ του ετησίως στα 84 εκατ ευρώ ήρθε μια ιστορία από την «εδώ» πλευρά του Ατλαντικού να αναδείξει την άλλη όψη του νομίσματος.

«Να βγάλεις χρήματα θέλει ταλέντο, αλλά για να τα
ξοδέψεις χρειάζεται κολτούρα» υποστήριξε κάποτε ο Ιταλός συγγραφέας Alberto Moravia. Ή για να το... κάνουμε δικό μας: «Χαλεπώτερον το φυλάττειν του κτήσασθαι» κατά τον Δημοσθένη. Και άραγε πώς να νοιώθει αυτές τις ώρες ο Ντέιβιντ Τζέιμς του οποίου η ιστορία σοκάρει τους τελευταίους μήνες.

Διάσημος πορτιέρο της Premier League (τρίτος σε συμμετοχές στην ιστορία του πρωταθλήματος), με 53 παρουσίες στην Εθνική Αγγλίας και παρελθόν σε ομάδες επιπέδου όπως η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι ο 44άχρονος. Εκτιμάται ότι στην καριέρα του συνολικά κέρδισε από συμβόλαια και χορηγούς (έχει εμφανιστεί στα 90s ακόμη και σαν μοντέλο για πολύ μεγάλους οίκους μόδας) περί τα 20 εκατ λίρες. Και όμως τον Μάη δήλωσε επίσημα «πτώχευση». Και από χθες; Ανακοίνωσε ότι πουλά τα προσωπικά του αντικείμενα για να ζήσει. Όλα τα «φυλαχτά» της καριέρας του σε δημοπρασία.

Γάντια, εμφανίσεις, μετάλλια, φανέλες σπουδαίων «αντιπάλων» και «συμπαικτών» (όπως αυτές του Τσεχ, του Λάμπαρντ, του Όουεν). Ένα παζάρι επιβίωσης 150 διαφορετικών «αναμνήσεων» για έναν άνθρωπο που πρόλαβε τόσο γρήγορα να... διαλύσει την μικρή αυτοκρατορία του. Ο Τζέιμς μάλιστα αποφάσισε να πάει στην Ινδία και να δουλέψει εκεί ως παίκτης-προπονητής για ένα διάστημα μήπως και καταφέρει να πάρει μια ανάσα. Συμφώνησε με την Κεράλα Μπλάστερς. Από ότι φαίνεται όμως το «τίμημα» δεν είναι τόσο μεγάλο.

Ειδικά για τον Τζέιμς λέγεται στα «ταμπλόιντ» της Βρετανίας ότι πήρε την... κάτω βόλτα μετά το διαζύγιο του με την Τάνια (την μητέρα των 4 παιδιών του). Ακολούθησαν μια σειρά από «λανθασμένες» επενδύσεις. Δεν σημαίνει ότι παιδιά που πέτυχαν στον αθλητικό στίβο, έχουν την ικανότητα και στις «μπίζνες». Ίσα-ίσα. Πάντα υπάρχουν «επιτήδειοι» που περιμένουν στη γωνία για ένα... λάθος. Έχει συμβεί και επαναληφθεί σε πολλές περιπτώσεις και στην Ελλάδα αυτό.

Με δικούς μας «ήρωες». Ιστορίες που έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό, ή που κρατιούνται ακόμη και σήμερα σαν καλά φυλαγμένο μυστικό. Το χρήμα στον αθλητισμό δεν φέρνει πάντα την ευτυχία. Και κυρίως δεν κρατάει «αιώνια». Είναι πολύ σύντομη η «αθλητική ζωή» για τους περισσότερους. Και «συμβαίνει» σε ηλικίες που η «διαχείριση» δεν είναι ακριβώς το ευκολότερο... πράγμα. Ο κύριος Ντέιβιντ Τζέιμς μπορεί να επιβεβαιώσει τα παραπάνω μέχρι τελευταίας... λέξης.
Keywords
Τυχαία Θέματα