«Οι δρόμοι της ανεργίας»

Μακροχρόνια μάστιγα η ανεργία για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Εννέα στους 10 ανέργους του 2011 παραμένουν χωρίς εργασία μέχρι και σήμερα, όπως αποκάλυψε η νέα μεγάλη έρευνα του Αθήνα 9.84.

Παράλληλα με την έκρηξη της ανεργίας των νέων, καταγράφεται σοβαρό πρόβλημα απορρόφησης στην αγορά εργασίας ανθρώπων άνω των 45 ετών, με υψηλά προσόντα. Χρησιμοποιώντας στοιχεία

από διαφορετικές πηγές ο Αθήνα 9.84 συμπληρώνειτο..παζλ της ανεργίας τόσο ως προς τα ποσοτικά όσο και ως προς τα ποιοτικα στοιχεία, χωρίς αισιόδοξα αποτελέσματα στο τέλος της εξίσωσης.

Για την έρευνα εργάστηκαν οι δημοσιογράφοι: Δημήτρης Κωστάκος, Χριστιάνα Κούσιου,Δέσποινα Μπαρδάκου, Ελευθερία Κουμάντου, Γεωργία Μπόχτη και Νεκτάριος Ανδριόπουλος και παρουσίασε η Νόνη Καραγιάννη.

«Θεωρούνται πολιτικές τα αποσπασματικά μέτρα. Δαπανώνται εκατομμύρια από ευρωπαικά κονδύλια που όμως δεν εντάσσονται σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης της ανεργίας» σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο τρίτο μέρος , ο πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας.

Το 2011 ξεκίνησε η μεγάλη έρευνα του Αθήνα 984 με τις φράσεις «κραχ στην αγορά εργασίας, δραματική μείωση εισοδήματος, έκρηξη της ανεργίας και περιθωριοποίηση διαμέσου της φτώχειας των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων». Ένα χρόνο μετά, το 2012, άλλη μία έρευνα παρομοίαζε την ανεργία με «ωρολογιακό μηχανισμό» έτοιμο να εκραγεί. Το 2013 και το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα μας έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ με τις προβλέψεις των ειδικών να προειδοποιούν για ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά.

Η Ανθή το Μάιο του 2012 συμπλήρωσε δυόμισι χρόνια ανεργίας. Προηγουμένως δούλευε σε ένα κατάστημα με ανδρικά ρούχα. Την απέλυσαν λόγω εγκυμοσύνης. Ήταν ένα εισόδημα 850 με 900 ευρώ δήλωνε απογοητευμένη στον σταθμό μας και κάτι γινόταν. Όταν έφυγε αυτό που έλεγε και ξανάλεγε ήταν ότι με έναν μισθό αυτόν του συζύγου της δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα και να καλύψει ούτε καν τα έξοδα του παιδιού της.

Η Σταυρούλα Γεωργίκου είναι 35 ετών και είναι άνεργη από τον Οκτώβριο του 2011. Δούλευε πέντε χρόνια σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. ΄Ονειρό της έλεγε το Μάιο του 2012 που τη συναντήσαμε ήταν να δημιουργήσει οικογένεια όμως η κρίση όπως υποστηρίζει της ανέτρεπε τα σχέδια.

Ο Νίκος, πολιτικός μηχανικός συμπληρώνει περίπου 3 χρόνια ανεργίας. Το 2012 όταν τον συναντήσαμε δήλωνε πως αν σταματήσουμε να ονειρευόμαστε τότε θα σταματήσουμε να ζούμε

Ο Διονύσης Κωστής δούλευε σε ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα ώσπου μια μέρα μετά από δύο χρόνια διαφώνησε με κάποια προϊσταμένη του και έμεινε χωρίς δουλειά. ΄Εχει σπουδάσει ιστορικός τέχνη και όπως είπε το 2012 θεωρούσε αδύνατο να βρει δουλειά πάνω στο αντικείμενο του.

Ο Κώστας είναι άνεργος από το 2010,αφού απελύθει από την ΜΕΤΡΟ ΑΕ.Το 2012 εργαζόταν για τη δικαιώση του για την παράνομη απόλυση τόσο του ιδίου, όσο και των συναδέλφων του..

Η εξέλιξη της ανεργίας στην χώρα μας, ξεπερνά την φράση- κλισέ: «η γλώσσα των αριθμών είναι ψυχρή όσο και ενδεικτική».

Αναλυτικότερα:

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή το β' τρίµηνο του τρέχοντος έτους οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1.350.000, αυξημένοι κατά 15,5% σε σχέση µε την αντίστοιχη περσινη περίοδο. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 27,1%, έναντι 23,6% του αντίστοιχου τριµήνου του 2012.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών καταγράφεται στο 31,1%, υψηλότερο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από των ανδρών (24,1%).

Πάντως, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας 59% παρατηρείται στους νέους ηλικίας έως 24 ετών , το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 65,1%.

Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (43,5%) ενώ ακολουθουν όσοι έχουν τελειώσει Μερικές Τάξεις ∆ηµοτικού (39,6%). Τα χαµηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή µεταπτυχιακό (14,2%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης (17,7%).

Το ποσοστό των των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο 23% ενώ οι µακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία από 12 µήνες και πάνω), αποτελούν αντίστοιχα το 66,8%.
Σε επίπεδο Περιφέρειας το µεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη ∆υτική Μακεδονία (32,9%) και στη Κεντρική Μακεδονία (30,1%). Στον αντίποδα, το µικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Νότιο Αιγαίο (19,3%) και στα νησιά του Ιονίου (16,6%).

Από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, προκύπτει ότι:

Στο 1 εκατομμύριο 19 χιλιάδες, ανέρχονται ,οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι.

Περίπου το 50% των ανέργων (486.782) βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος, επομένως, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη όχι μόνο η ένταξη αλλά και η επανένταξη στην αγορά εργασίας...

Το επίδομα των 360 ευρώ λαμβάνουν μόλις 138.142, ενώ το 63% (544.537) βρίσκεται στην παραγωγική ηλικία από 30 έως 54 ετών, καταδεικνύοντας ότι το κύμα απολύσεων και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό

Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες από 55 έως 64 ετών,το οποίο ξεπερνά το 10%. Στις ηλικίες εκείνες δηλαδή που βρίσκονται λίγο πριν από την σύνταξη ή θεωρείται δύσκολη η επανένταξη τους στην αγορά εργασίας.

Εν τω μεταξύ, από την αρχή του νέου έτους ακόμη λιγότεροι άνεργοι θα μπορούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ αφού προβλέπεται εκ νέου αλλαγή στα κριτήρια χορήγησης βασει της ισχυουσας νομοθεσιας.

Το 2013 είχε θεσπιστεί περιορισμός που άφηνε ανέργους χωρίς το επίδομα ανεργίας αφού εάν ένας δικαιούχος είχε 450 ημέρες επιδότησης την τελευταία τετραετία δεν μπορούσε να λάβει το βοήθημα .

Σύμφωνα με το νέο κριτήριο που θα ισχυσει, το όριο των ημερων επιδότησης μειώνεται κατα 50.

Επομένως, εάν εντός τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 400 ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 400 ημερήσιων επιδομάτων.

Πως, όμως, αποτυπώνουν την εικόνα της ανεργίας οι εταιρείες αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αγορά εργασίας:

α) Δραματική μείωση της απασχόλησης, η οποία «αντανακλά τις αρνητικές προσδοκίες για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας», αποτυπώνεται σε σχετική μελέτη της ICAP Group. Όπως αναφέρεται σε αυτή, η σωρευτική υποχώρηση του ΑΕΠ κατά ποσοστό της τάξης του 20% στο διάστημα 2008-2012 συνοδεύθηκε από σχεδόν ισοδύναμη μεταβολή της απασχόλησης -19%. Σε κάθε οκτώ εργαζομένους αντιστοιχούν τρεις άνεργοι και -σύμφωνα με την ICAP- η δραματική μείωση της απασχόλησης αντανακλά τις αρνητικές προσδοκίες για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας, όπως αποτυπώνονται και στην εξέλιξη των επενδύσεων, παρά τις αλλαγές που επιβλήθηκαν σχετικά με την ευελιξία του θεσμικού πλαισίου της αγοράς εργασίας.

Η μείωση της απασχόλησης προήλθε, κυρίως, από τους κλάδους του χονδρικού-λιανικού εμπορίου (-43.200 άτομα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012), των κατασκευών (-41.300 άτομα) της μεταποίησης (-36.200 άτομα) και της εκπαίδευσης (-32.500 άτομα).

β) Παράλληλα, αρνητικός για 15ο συνεχόμενο τρίμηνο παραμένει ο Δείκτης Προοπτικών Απασχόλησης σύμφωνα με την έρευνα της Manpower για το τέταρτο τρίμηνο του τρεχοντος ετους..
Το 12% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολεί, το 16% μείωση, ενώ το 69% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή.

Οι χαμηλότερες Προοπτικές Απασχόλησης λόγω εποχικότητας καταγράφονται στον τομέα του Τουρισμού καθώς και στους τομείς της Μεταποίησης και του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου και Ύδρευσης. Αντίθετα, ανοδικά κινούνται οι τομείς των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις.

4. Τι στοιχεία έχουν στα συρτάρια τους οι αρμόδιοι εκτός συνόρων;

α) Σύμφωνα με την EUROSTAT, η Ελλάδα, βάσει των στοιχείων Ιουνίου, παραμένει στην πρώτη θέση της ανεργίας στην Ευρώπη με 27,9%, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με 26,2%.

Σε ό,τι αφορά στην ανεργία των νέων, επίσης η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση με 58,8% στην ηλικιακή κατηγορία 15-24 ετών.Κι όλα αυτα όταν η μέση ανεργία στην Ευρωζώνη κυμαίνεται στο 12%.

β) Εκτίναξη της ανεργίας στην Ελλάδα στο 28,4% στο τέλος του 2014 προβλέπει έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ανεργία στην Ευρωζώνη και συνολικά για τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Επίσης, ο ΟΟΣΑ κάνει ειδική αναφορά στον κίνδυνο εμφάνισης διαρθρωτικής ανεργίας στην Ελλάδα, δηλαδή ανεργίας που δεν θα σχετίζεται με την ύφεση της οικονομίας, αλλά θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα ανεξάρτητα από το εάν η χώρα έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

5. Ποιές είναι οι προβλέψεις για την εξελιξη της ανεργίας; Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες των συνδικάτων, το ποσοστό ανεργίας έως το τέλος του έτους θα ανέλθει στο 30% , με προοπτική να αυξηθεί περαιτέρω στο 31,5% το 2014 φθάνοντας στα επίπεδα του 1961.

Προχωρώντας ακόμη ένα βήμα, εκτιμούν ότι η ανεργία το 2016 θα εκτιναχθεί στo 34%. Προβλέπεται πως η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για επτά χρόνια ακόμα, έως το 2020, βυθίζοντας σε τέλμα μια ολόκληρη γενιά νέων Ελλήνων. Προσθέτουν δε, ότι τον Μάρτιο οι άνεργοι ήταν 1 εκ 300.000.Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε χώρα του δυτικού κόσμου τα τελευταία 30 χρόνιια, ενώ περίπου 1 εκατ. θεσεις εργασίας εχουν χαθεί από τον Οκτωβριο του 2008.

6.Το οικονομικό επιτελείο βλέπει μείωση της ανεργίας κατά μια ποσοστιαία μονάδα, στο 26%. Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του, βασιζόμενο στα στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, επισημαίνει ότι οι προσλήψεις το 8μηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα ήταν αυξημένες κατά 71.318.

Ωστόσο δεν έχει διευκρυνιστεί αν οι προσλήψεις ήταν κατά κύριο λόγο εποχικού χαρακτήρα, ενώ δεν υπάρχει εικόνα για τους όρους και τις αμοιβές απασχόλησής τους.

Υψηλός παραμένει ο αριθμός των αποχωρήσεων που άγγιξε τις 535.000, με το μεγαλύτερο αριθμό να καταγράφεται στις ηλικίες από 30 έως 44 ετών.

Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, το 55% των εργαζομένων στις κοινές επιχειρήσεις εργάζεται με πλήρη απασχόληση, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό με ευέλικτες μορφές.

7.Όμως, η ανεργία έχει ποικίλες κοινωνικές και οικονομικές παρενέργειες:

α). Κατ΄αρχήν ο μεγάλος κίνδυνος της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αφορά στους ίδιους τους ανέργους, αλλά και στους εργαζόμενους οι οποίοι υπό την πίεση της ανεργίας αποδεχονται επισφαλέις μορφές εργασίας με εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Φτώχειας, Ανισότητας και Κοινωνικού Αποκλεισμού και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ των «27» μετά τη Λετονία.

Κατά την Ελληνική Στατιστική Αρχή το ποσοστό των πολιτών που αντιμετωπίζει συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε από το 16,3% το 2010 -έτος ένταξης στο Μνημόνιο- στο 22,9% του πληθυσμού το 2011, ενώ η EUROSTAT δίνει περίπου έναν στους τρεις κατω από το όριο της φτώχειας.

Σε μελέτη της ΓΣΕΕ επισημαίνεται ότι η συμβολή του κράτους στην συντήρηση των ανέργων είναι περιορισμένη, καθώς μόνο το 12% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.Τέσσερις στους δέκα ανέργους αναζητούν στήριξη στην οικογένεια, για να αντιμετωπίσουν οικονομικά την ανεργία. Και το ερώτημα που θέτουν οι συντάκτες, είναι ουσιαστικό: Τι δυνατότητες παρέμβασης έχει η οικογένεια, όταν το ποσοστό ανεργίας υπερβει το 30% και 1 στους 5 άνω των 45 ετών, αυτών δηλ. που συνθέτουν οικογένειες, δεν μπορεί να επιβιώσει;

β) Σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό, η ανεργία συμβάλλει στην δραματική επιδείνωση της οικονομικής αιμορραγίας. Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα ανεργίας, οι απωλειες για το σύστημα αγγίζουν τα 250 με 300 εκατ. Ευρώ.

Προτού προχωρήσουμε στην παρουσίαση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τα οποία μπορεί να μην αποτελούν την λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά σίγουρα δίνουν μια "ανασα απασχόλησης" σε πολλούς συμπολίτες μας, δεν μπορούμε να παραβλεψουμε την επισήμανση επιστημονικών συνεργατών των συνδικάτων:

Παρατηρείται πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών μας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Ήδη, με απαίτηση της τρόϊκας, οι απολύσεις εγιναν γρηγορότερες και φθηνότερες. Τώρα, στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι δανειστές μας ζητούν να γίνουν και μαζικότερες, μέσω της τροποποίησης της μεθοδολογίας που ακολουθείται για τις ομαδικές απολύσεις. Η κυβέρνηση καλείται να νομοθετήσει σχετικά εντός του Νοεμβρίου.

Παράλληλα, προωθούνται οι απομακρύνσεις εργαζομένων από τον δημόσιο τομέα. 'Ετσι, δημιουργείται ένας μηχανισμός παραγωγής ανέργων με τόσο αυξημενους ρυθμούς που δεν μπορεί να τους ακολουθήσει ούτε η οικονομική ανάπτυξη ούτε τα προγράμματα απασχόλησης.Είναι, λοιπόν, ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας μιας τεράστιας δεξαμενης ανέργων, οι οποίοι θα νακυκλώνονται μέσω προσωρινής εργασίας και επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Με οκτώ διαφορετικά προγράμματα, που στόχο έχουν να επαναφέρουν στην αγορά εργασίας περισσότερους από 89.000 ανέργους, ο ΟΑΕΔ επιδιώκει περιορίσει την αύξηση της ανεργίας στη χώρα.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε ανέργους όλων των ηλικιακών κατηγοριών, ενώ υπάρχουν και άλλα που στόχο έχουν να αξιοποιήσουν τους πτυχιούχους.

Όλα τα προγράμματα που αναφέρονται στη συνέχεια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με την έννοια ότι δεν έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις απασχόλησης και συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Πιο αναλυτικά τα προγράμματα αυτά είναι τα ακόλουθα:

Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, σε επιβλέποντες φορείς, για 50.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης.

- Η υποβολή αιτήσεων για τις πρώτες 10.000 θέσεις του πρόγραμματος ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου. Οι θέσεις καλύφθηκαν σε μια μέρα! Στόχος είναι να προσληφθούν εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ σε δήμους και περιφέρειες όλης της χώρας για χρονικό διάστημα 5 μηνών. Οι αποδοχές που θα λαμβάνουν όσοι επιλεγούν είναι 490 ευρώ για ανέργους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ για ανέργους κάτω των 25 ετών. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στο site του Οργανισμού (www.oaed.gr). Θα υπάρχει μοριοδότηση ανάλογα με το χρονικό διάστημα ανεργίας του υποψήφιου και της συζύγου του, αλλά και ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα και με την οικογενειακή του κατάσταση.

Πρόγραμμα απασχόλησης 2.200 πτυχιούχων ανέργων ηλικίας έως 35 ετών

Πρόκειται για επέκταση παλαιότερου προγράμματος το οποίο αφορούσε 5.000 αντίστοιχες θέσεις οι οποίες καλύφθηκαν και αφορά σε θέσεις εργασίας διάρκειας 27 μηνών που επιχορηγούνται από το κράτος. Η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ για κάθε μέρα πλήρους απασχόλησης για ανέργους έως 24 ετών και 25 ευρώ την ημέρα για ανέργους άνω των 24 και έως 35 ετών. Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 24 μήνες, αλλά οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν ανέργους από αυτό το πρόγραμμα δεσμεύονται να τους διατηρήσουν στην εργασία τους, ένα επιπλέον τρίμηνο. Η ενίσχυση που πρόκειται να λάβει μια επιχείρηση που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για νέους έως 30 ετών και ειδικές ομάδες ανέργων. Ειδικότερα, παρέχεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις επιχορήγηση μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, που αντιστοιχεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, ως κίνητρο για την πρόσληψη 25.000 άνεργων με πλήρη απασχόληση. Ως βάση υπολογισμού λαμβάνονται οι αποδοχές που αντιστοιχούν στο ύψος του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ. Στις ειδικές ομάδες των ανέργων περιλμβάνονται εκείνοι που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και στους οποίους υπολείπονται έως 1.500 μέρες ασφάλισης ή έως 5 έτη για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν γυναίκες μακροχρόνια άνεργες άνω των 45 ετών, ή άνεργες για λιγότερο από 12 μήνες,, ηλικίας άνω των 50 ετών. Επίσης, ειδική κατηγορία ανέργων θεωρούνται οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, καθώς και οι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.

Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 10.000 νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ηλικίας 16-24 ετών

Σκοπός του προγράμματος, είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων των ανέργων και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και μπορεί να περιλαμβάνει δύο στάδια: Κατά το πρώτο στάδιο στόχος είναι να αποκτηθεί από τους ανέργους, εργασιακή εμπειρία, γι' αυτό και απευθύνεται σε νέους που θεωρούνται νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας και έχουν ελάχιστη εργασιακή εμπειρία. Το στάδιο αυτό διαρκεί από 6 - 12 μήνες. Στο δεύτερο στάδιο, οι άνεργοι θα προσφέρουν κανονικά την εργασία τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για χρονικό διάστημα ενός έτους.

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση και κατάρτιση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας».

Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα ώστε να απασχολήσουν επιδοτούμενους ανέργους σε νέες θέσεις εργασίας. Οι άνεργοι που θα απασχοληθούν από το πρόγραμμα είναι δικαιούχοι "επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας". Η επιταγή επανένταξης αποτυπώνει τη μετατροπή της επιδότησης ανεργίας για τους ανέργους που τη δικαιούνται σε επιχορήγηση της απασχόλησης τους.

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών) για την απασχόληση 5.000 ανέργων 55 - 64 ετών.

Σκοπός του προγράμματος είναι να κατορθώσουν εργαζόμενοι που έχουν διανύσει μεγάλο μέρος του εργασιακού τους βίου, αλλά έχασαν τη δουλειά τους, είτε λόγω απόλυσης, είτε λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν, να φτάσουν μέχρι την συνταξιοδότηση. Η επιχορήγηση που δίδεται στον εργοδότη για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης του ανέργου ανέρχεται στο ποσό των 25 ευρώ.

Ειδικό τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης των εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 2.300 ατόμων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το πρόγραμμα αφορά σε άτομα με αναπηρίες, απεξαρτημένους από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένους, όπως επίσης και νέα παραβατικά άτομα. Απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, επαγγελματικά σωματεία και ενώσεις, αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κοινωνικούς συνεταιρισμούς, κοινοπραξίες και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα.

Πρόγραμμα επιχορήγησης 800 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ατόμων με αναπηρίες, απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες και αποφυλακισμένων ηλικίας 18 - 64 ετών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργα άτομα που ανήκουν στις Ειδικές Κοινωνικές Ομάδες (Α.με.Α, Αποφυλακισμένα και Απεξαρτημένα Άτομα). Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση στην απασχόληση ανέργων ατόμων που ανήκουν στις ΕΚΟ, η στήριξη για την κοινωνικο-οικονομική ενσωμάτωση των ομάδων αυτών και η εξάλειψη των εμποδίων ένταξης στην αγορά εργασίας καθώς και η διασφάλιση ίσων ευκαιριών, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Keywords
icap group, νέα, αθηνα, βομβα mall, παζλ, οαεδ, κραχ, μετρο, αιγαιο, επιδομα, επιδοματα, icap, group, αεπ, manpower, eurostat, ελλαδα, ιουνίου, οοσα, εξελιξη, θεσεις, εργανη, ικα, ΓΣΕΕ, δηλ, λύση, site, εγσσε, εκο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κικιλιας, μνημονιο, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, Ημέρα του παιδιού, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, επιδομα παιδιου, αποτελεσματα, αμοιβες, υπουργειο εργασιας, χωρες, αεπ, αιτηση, βημα, δουλεια, εθνικη, εργασια, ισπανια, νησια, οοσα, πιεση, προγραμμα, ρουχα, υφεση, υψος, φρασεις, icap, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, ανεργια, ανθη, ανδρικα, ασφαλιστικο, βρισκεται, γεωργια, γινεται, γλωσσα, δευτερο, δεσποινα, διαστημα, δηλ, δημοσιο, διδακτορικο, διοικητης, εγσσε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκο, εκρηξη, ελευθερια, εννοια, εξελιξη, εξοδα, επιδομα ανεργιας, επτα, ερευνα, ετη, ετοιμο, ετων, ετος, ευρωπη, εφυγε, τεχνη, ιδια, ηλικια, θεσεις εργασιας, ιδρυμα, εικονα, κυβερνηση, κυμα, λετονια, λύση, λογο, μακεδονια, μηνες, μηχανικος, μειωση, νεες θεσεις εργασιας, οικογενεια, οκτω, ουσιαστικο, ουσιες, παζλ, παρουσιαση, προγραμματα, προσληψεις, ρεκορ, σιγουρα, συνεχεια, συντηρηση, συνταξη, σχεδια, σχολειο, τριτεκνοι, φορα, group, αδυνατο, manpower, αθηνα 984, δημητρης, eurostat, εννεα, χωρα, icap group, ηλεκτρονικα, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, μελετη, ομαδες, πηγες, site, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα