Ο Τύπος στον κόσμο

Τα πρώτα σημάδια άρσης του αδιεξόδου στις ΗΠΑ, λόγω της πρότασης των Ρεπουμπλικανών για προσωρινή αύξηση του ορίου του χρέους είναι το βασικό θέμα του διεθνούς Τύπου σήμερα.
Στις ΗΠΑ: "Όχι γρήγορη συμφωνία, αλλά η προσφορά των Ρεπουμπλικανών για το χρέος, αλλάζει τον τόνο στις διαπραγματεύσεις" αναφέρουν χαρακτηριστικά οι New York Times.

O πρόεδρος Ομπάμα και οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να μην κατέληξαν σε συμφωνία πάνω στη πρόταση των δεύτερων για μεσοπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους, αλλά συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες. "Ανοιχτές συνομιλίες Ομπάμα - Ρεπουμπλικανών για το χρέος" αναφέρει και η Wall Street Journal, ενώ οι Financial Times λένε "Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ταβάνι χρέους". Οι πρώτες σοβαρές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν μεταξύ Ομπάμα κΙ Ρεπουμπλικανών.

Ενδιαφέρον την ίδια ώρα έχει ανάλυση που δημοσιεύει η Wall Street Journal για τη "σύγκρουση" ΔΝΤ και Ευρώπης με αφορμή τα πακέτα διάσωσης... αλλά και τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. "Διαφορετικές προσεγγίσεις για τα σχέδια διάσωσης μεταξύ ΔΝΤ - Ευρώπης", Ευρώπη και ΔΝΤ συγκρούστηκαν για το τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, τώρα οδεύουν μάλλον προς διαζύγιο λέει χαρακτηριστικά. Καθώς εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα συναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν την ανάγκη της Ελλάδας για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση αλλά και ελάφρυνση του χρέους, οι διαφορές που συσσωρεύθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι έτοιμες να ξεσπάσουν, λέει χαρακτηριστικά η ανάλυση. "Το διαζύγιο μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ είναι πραγματικό" ανέφερε ο Αντόνιο Μπόρχες, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του ΔΝΤ για την Ευρώπη, τον περασμένο Ιούνιο. (...) Το μόνο πράγμα που κράτησε το ΔΝΤ εντός της Ευρώπης στη διάρκεια της κρίσης είναι οι σχέσεις του Ταμείου με τη Γερμανία. Το γερμανικό κοινοβούλιο είχε θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στα πακέτα διάσωσης, τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Μπορεί οι σχέσεις Βερολίνου - Ουάσινγκτον να πέρασαν από διάφορες φάσεις, τα συμφέροντα τους όμως παρέμειναν ευθυγραμμισμένα έως το 2012, όταν το ΔΝΤ πίεσε τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας να ζημιωθούν και η Γερμανία επεδίωκε να ελαχιστοποιήσει τη συμμετοχή της σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Τώρα, αξιωματούχοι λένε ότι η κ. Μέρκελ εμφανίζεται απρόθυμη - παρά την επανεκλογή της - να ανακοινώσει ότι το δάνειο προς την Ελλάδα δεν θα αποπληρωθεί πλήρως... Το περασμένο Ιούλιο η κ. Λαγκάρντ είχε δηλώσει πως εάν η Ευρώπη δεν θέλει πια τις υπηρεσίες του ΔΝΤ... αυτή θα ήταν η καλύτερη δυνατή είδηση... Ο χρόνος για να γίνει αυτό, ίσως να μην είναι και τόσο μακριά...

Στην Ευρώπη της κρίσης, "Η κρίση έχει ριζώσει σε κάθε επίπεδο" αναφέρει η Deutsche Welle. Mια έκθεση του Ερυθρού Σταυρού αποτελεί "χαστούκι" στην Ευρώπη για τον τρόπο, που έχει διαχειριστεί έως σήμερα τη κρίση, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ήπειρος θα περάσει μια παρατεταμένη περίοδο ανεργίας, φτώχειας και με υψηλότατο κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών. Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει αφήσει 43 εκατομμύρια πολίτες χωρίς επαρκή ποσότητα φαγητού, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

«Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της εδώ και έξι δεκαετίες», τόνισε ο Μπεκέλε Γκελέτα, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, κατά την παρουσίαση αναφοράς στη Γενεύη σχετικά με τις συνέπειες της κρίσης. Κατά την αναφορά, περίπου 120 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη κινδυνεύουν να περιπέσουν σε κατάσταση φτώχειας και πολλοί συνεχίζουν να υποφέρουν στις χώρες που προσπαθούν να ανακάμψουν οικονομικά.

Ο Ερυθρός Σταυρός, με βάση στοιχεία από 22 από τις εθνικές επιτροπές του στην Ευρώπη, διαπίστωσε ότι η ευρωπαϊκή κρίση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ανθρώπων που ζητούν τη συνδρομή του. Σύμφωνα με την αναφορά, χορηγείται επισιτιστική βοήθεια σε 3,5 εκατ. ανθρώπους, έναν αριθμό ο οποίος είναι κατά 75% αυξημένος σε σύγκριση με τρία χρόνια πριν. «Ενώ αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη οι κυβερνήσεις να εξοικονομήσουν χρήματα, τις καλούμε σθεναρά να μην προχωρούν σε περικοπές αδιακρίτως στις δαπάνες για την δημόσια υγεία και την κοινωνική πρόνοια, διότι ενδέχεται αυτές να τους στοιχίσουν περισσότερο μακροπρόθεσμα», προειδοποίησε ο Γκελέτα.

Ο Ερυθρός Σταυρός υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η φτώχεια δεν πλήττει μόνον χώρες όπως η Λετονία -όπου η χορηγούμενη επισιτιστική βοήθεια υπερτριπλασιάστηκε μέσα σε τρία χρόνια- αλλά και πλουσιότερες χώρες, όπως η Γαλλία.

Παράλληλα, στην Ισπανία ...διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των τάξεων σύμφωνα με έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Caritas, αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Guardian. Ο αριθμός των Ισπανών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή με 307 ευρώ ή λιγότερα το μήνα, έχει διπλασιαστεί από το 2008, οπότε ξέσπασε η οικονομική κρίση, και έφτασε τα 3 εκατομμύρια σε μια χώρα που μετρά 47 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε η καθολική μη κυβερνητική οργάνωση Caritas. Περισσότεροι από το 6% των Ισπανών ζει με 307 ευρώ ή λιγότερα το μήνα, δηλαδή κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας. Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας (INE), σχεδόν το 13% των νοικοκυριών στη χώρα δήλωσε το 2012 ότι δεν του αρκεί το εισόδημά του για να καλύψει τις ανάγκες του μέχρι το τέλος του μήνα. Συχνά μάλιστα η φτώχεια γίνεται μια χρόνια κατάσταση, προειδοποιεί η Caritas, επισημαίνοντας ότι το ένα τρίτο του 1,3 εκατομμυρίου ανθρώπων που βοηθούσε το 2012 λάμβανε βοήθεια από τη μη κυβερνητική οργάνωση για περισσότερα από τρία χρόνια. Η έκθεση της οργάνωσης αναφέρει ότι κύρια αιτία της φτώχειας στην Ισπανία είναι το αυξημένο ποσοστό ανεργίας, που φτάνει το 26%, και οι μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα. Όχι μόνο αυξάνεται η φτώχεια, αλλά βαθαίνει και το χάσμα μεταξύ των τάξεων, επισημαίνει η Caritas.

Το πρόσωπο της ημέρας δεν είναι άλλο από τη 16χρονη Μαλάλα καθώς χθες της απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ είναι η υποψηφιότητα που συγκεντρώνει τις πιο πολλές πιθανότητες να λάβει και το Νόμπελ Ειρήνης, που θα ανακοινωθεί σήμερα, όπως αναφέρουν τα διεθνή δίκτυα αλλά και η Washington Post . Η 16χρονη μαθήτρια, η οποία μάχεται για την εκπαίδευση των κοριτσιών στο Πακιστάν, έπεσε θύμα επίθεσης από τους Ταλιμπάν στις 9 Οκτωβρίου του 2012. Κατάφερε να επιζήσει, αφού υποβλήθηκε σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις στη Βρετανία. Ανάμεσα στους συνυποψήφιους της Μαλάλα είναι και ο Πάπας Φραγκίσκος, αλλά και ο Χέλμουτ Κολ.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα