«Όχι σε νέο κούρεμα»

«Ναι» στην επιμήκυνση και σε μείωση των επιτοκίων που έχει λάβει η Ελλάδα, αλλά «όχι» σε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο δεν θεωρεί απαραίτητο, λέει σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν, ο οποίος νωρίτερα σήμερα έστειλε μήνυμα ότι η εκταμίευση της δόσης περνά από τις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες στην Ελληνική Βουλή

«Δεν

υπάρχει αμφιβολία ότι το ελληνικό χρέος χωρίς πρόσθετα μέτρα μείωσής του, καθίσταται όλο και λιγότερο βιώσιμο», παραδέχτηκε για πρώτη φορά σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες της ΕΕ.

Ο Ρεν τόνισε ότι πριν προχωρήσει η αποδέσμευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, θα πρέπει να λυθούν τέσσερα ζητήματα: το πρώτο αφορά την έγκριση από την ελληνική βουλή του πακέτου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία. Το δεύτερο αφορά την υιοθέτηση των δημοσιονομικών μέτρων που θα τεθούν προς ψήφιση την ερχόμενη Κυριακή. Το τρίτο αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο θα προκύψει από ενδεχόμενη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Το τέταρτο ζήτημα που θα πρέπει να λυθεί αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο Όλι Ρεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι τις επόμενες ημέρες η Τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, ούτως ώστε στις 12 Νοεμβρίου το Eurogroup να μπορέσει να προχωρήσει σε «πολιτικές αποφάσεις». Σημείωσε, ωστόσο, ότι όλες οι πλευρές (ΔΝΤ, ευρωζώνη, ελληνική κυβέρνηση και Ελληνική Βουλή) θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι ο Όλι Ρεν ξεκίνησε την παρουσίαση των οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι δημοσιοποιούνται ανάμεσα σε δύο σημαντικά γεγονότα: στις αμερικάνικες εκλογές και στη σημερινή ψηφοφορία του πακέτου μέτρων από την Ελληνική Βουλή.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα