Αποκλείει «κούρεμα» στα δάνεια του ΔΝΤ

Στις 4 Ιουνίου επιστρέφει το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, με επικεφαλήςτον Πολ Τόμσεν, όπως δήλωσε ο Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Το ΔΝΤ ρίχνει το μπαλάκι στην ευρωζώνη για το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αρνούμενο επί της ουσίας να βάλει το χέρι στην τσέπη και να λάβει μέρος σε ένα «κούρεμα» των δανείων του επισήμου τομέα. Ο κ. Ράις αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ευρωζώνη

να λάβει μέτρα για τη μείωση του όγκου του ελληνικού χρέους, ενώ ξεκαθάρισε πως τα δάνεια που παρέχει το ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν πρόκειται να «κουρευτούν».

«Το καθεστώς προτιμητέου πιστωτή που απολαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι διαπραγματεύσιμο είτε αυτό αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας είτε αφορά οποιαδήποτε άλλη χώρα», απάντησε ο κ. Ράις ενώ αποκάλυψε ότι κλιμάκιο στελεχών του ΔΝΤ θα έλθει στην Αθηνά στις 4 Ιουνίου και θα παραμείνει για δύο εβδομάδες.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, για απομείωση του ελληνικούς χρέους εφ όσον η Αθήνα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε πως αυτό δεν είναι κάτι νέο και ότι η Ευρωζώνη γνωρίζει πως θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση του όγκου του ελληνικού χρέους για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Πάντως, επανέλαβε ότι δεν προβλέπει να γίνουν σε αυτή τη φάση νέες συζητήσεις για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Υπάρχει αδιαμφισβήτητα φως στο τούνελ, ωστόσο, χρειάζεται υπομονή και προσήλωση τόνισε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ο μείζων στόχος σήμερα, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, προκειμένου να ζητήσουμε εφαρμογή της ρήτρας, για δραστική μείωση του δημοσίου χρέους. Ο Υπουργός οικονομικών δήλωσε πως η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά, με θετικούς δείκτες ανάπτυξης από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι αποφασισμένος να ανταποκριθεί στην πρόκληση να αντιτάξει ένα άλλο σχέδιο απέναντι στη σημερινή κατάσταση, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Ισπανία, με στόχο να προωθήσει τη θέση για την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού μετώπου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου απέναντι στις πολιτικές λιτότητας. Στο πλαίσιο αυτό παίρνει πρωτοβουλία για την οργάνωση μιας εναλλακτικής Συνόδου Κορυφής στην Αθήνα στις 7 και 8 Ιουνίου.

Η ευρωζώνη διέπεται από μεγαλύτερη σταθερότητα σε σχέση με τον περασμένο χρόνο εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ωστόσο ότι οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν απαιτητικές και οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αλλά και να ενισχύσουν τους δεσμούς μέσω και ενός ενοποιημένου τραπεζικού συστήματος.

Προειδοποίηση, την ίδια ώρα, από τον ηγέτη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ότι κινδυνεύει να χαθεί μια γενιά στην Ευρώπη, καθώς δίδονται τεράστια πακέτα διάσωσης για τις τράπεζες, ενώ τα πακέτα για την ανεργία θυμίζουν ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα