Αμετάβλητοι οι συσχετισμοί δυνάμεων στο λιανεμπόριο

Από το Νίκο Χρυσικόπουλο

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην αγορά του λιανεμπορίου η δήλωση στελεχών της διοίκησης της ΑΒ Βασιλόπουλος ότι πέρασε πρώτη σε μερίδιο αγοράς σε σχέση με τον ανταγωνισμό, εκτοπίζοντας τον κορυφαίο εδώ και χρόνια σε μερίδια όμιλο Μαρινόπουλου. Η δήλωση προκάλεσε -όπως ήταν φυσικό- αναστάτωση στην αγορά, που και λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε οποιαδήποτε εξέλιξη. Όσα ειπώθηκαν, αποδόθηκαν εκ των υστέρων σε εκτιμήσεις στελεχών της εταιρείας και δεν βασίζονται σε στοιχεία που αναμένεται άλλωστε να ανακοινωθούν στο προσεχές

διάστημα με τη δημοσίευση των ισολογισμών των δύο εταιρειών.

Η σπουδή του ομίλου ΑΒ να προβεί σε δηλώσεις, ανεξαρτήτως της σκοπιμότητας για την οποία έγινε, δημιουργεί επιπρόσθετη ανησυχία σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του εμπορίου που πασχίζει να διατηρήσει ισορροπίες σε μια συνεχώς συρρικνούμενη αγορά. Ιδιαίτερα οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις δηλώσεις και τις διατυπώσεις τους καθώς έχουν επίπτωση σε μια σειρά από επιχειρήσεις που συναλλάσσονται σχεδόν με το σύνολο της αγοράς. Η σύγχυση που θα προκαλούταν αν ο καθένας απλώς εξέφραζε δημοσίως τις εκτιμήσεις του θα ήταν άνευ προηγουμένου.

Πιο συγκεκριμένα ο βελγικών συμφερόντων όμιλος της ΑΒ Βασιλόπουλος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων προχώρησε σε εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το 2012 κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ του ανταγωνισμού σε ότι αφορά στα μερίδια αγοράς. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στελέχη της εταιρείας, το έτος έκλεισε με συνολικό τζίρο 1,7 δισ. ευρώ, εκτοπίζοντας τον όμιλο Μαρινόπουλου.

Στελέχη της ΑΒ επικαλέστηκαν εσωτερικές εκτιμήσεις του ομίλου, σύμφωνα με τις οποίες ο συνολικός κύκλος εργασιών της Μαρινόπουλος υποχώρησε πέρυσι με διψήφιο ποσοστό «και κατ’ ελάχιστον 10% από τα επίπεδα του 2011. Ωστόσο, εκπρόσωποι της ΑΒ Βασιλόπουλος διευκρίνιζαν χθες σε επικοινωνία με το Capital.gr. πως δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν αυτή την εκτίμηση, αλλά περιμένουν να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις τους με την επίσημη δημοσίευση των ισολογισμών χρήσης 2012 μέσα στον Ιούνιο. Παράλληλα επικαλέστηκαν στοιχεία της εταιρείας Nielsen, υποστηρίζοντας ότι το μερίδιό της ΑΒ Βασιλόπουλος στην αγορά έχει αυξηθεί στο 23% από 21%.

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα επίσημα στοιχεία της IRI δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της ΑΒ Βασιλόπουλος και δείχνουν ότι δεν έχει επέλθει καμία αλλαγή στους συσχετισμούς στο ελληνικό λιανεμπόριο. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της εταιρείας ο όμιλος Μαρινόπουλου παρέμεινε πρώτος στην αγορά το 2012 επιτυγχάνοντας μερίδιο 22,8%, επί συνολικού τζίρου των σούπερ μάρκετ ύψους 8,6 δις. ευρώ, ενώ η ΑΒ Βασιλόπουλος διατήρησε τη δεύτερη θέση. Οι μετρήσεις της IRI έγιναν με βάση τα έσοδα για το σύνολο του 2012 και λαμβάνουν υπόψη τους όλα τα σούπερ μάρκετ στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα που διαθέτουν από δύο ταμειακές μηχανές και πάνω.
Σημειώνεται πως η Μαρινόπουλος Α.Ε. που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο πανελλαδικά στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου με 747 καταστήματα, 7 κεντρικές αποθήκες και 13.960 εργαζομένους, υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα για την τριετία 2012 – 2014 ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ. Μόνο την τελευταία πενταετία η εταιρία επένδυσε 360 εκατ. ευρώ σε νέα καταστήματα και κατέβαλε 430 εκατ. ευρώ σε συνολικούς φόρους. Οι πωλήσεις της το 2011 ανήλθαν στα 2,13 δις ευρώ, διαθέτει σημαντική παρουσία στην περιοχή με 16 καταστήματα στην Κύπρο, 18 στη Βουλγαρία, 24 στην Αλβανία και 1 υπερμάρκετ στα Σκόπια, ενώ σχεδιάζει να επεκταθεί άμεσα και στην αγορά της Σερβίας.

Αντίστοιχα, η ΑΒ Βασιλόπουλος πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 1,538 δισ. ευρώ το 2011, με τα καταστήματα της στην Ελλάδα από 268 στο τέλος του 2012 να αυξάνονται σε 271 στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα