Ο Ξ. Τιμπό στον ΑΘΗΝΑ984

                                                                                  
Συνέντευξη του προέδρου του τμήματος Αναλύσεων και Προβλέψεων του Παρατηρητηρίου Οικονομικών Συγκυριών Γαλλίας (OFCE), Ξαβιέ Τιμπό, στο δημοσιογράφο, Φρεντερίκ Βρεμπός, από το ξενόγλωσσο πρόγραμμα του «ΑΘΗΝΑ 9.84», Air 104.4, μεταδόθηκε από την εκπομπή «Η Επόμενη Δόση» με τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου. Με αφορμή μια οικονομική μελέτη του Παρατηρητηρίου Οικονομικών

Συγκυριών για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη και ειδικότερα για την Ελλάδα, ο κ. Τιμπό είπε:

«Ο τρόπος που η Ευρώπη αντιμετωπίζει την Ελλάδα, μπορεί να παρομοιαστεί με την αποτυχία της Lehman Brothers, και μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την Ευρώπη αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, στην οποία οι χρεοκοπίες είναι πολύ πιθανές. Και, πέρα από την κατάσταση στην Ελλάδα, παρόμοιες καταστάσεις μπορεί να δημιουργηθούν και σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με προβλήματα χρέους. Λόγω αυτής της αυξημένης πίεσης από τα δημόσια χρέη χωρών, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα αναγκαστούν να μπουν σε πολύ, πολύ αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμα. Αυτή η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα δημιουργήσει μεγάλη ύφεση. Και αυτό από μόνο του, θα δημιουργήσει μια πίεση στο χρέος, λόγω της έλλειψης ανάπτυξης. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό ήταν -όπως καταλαβαίνετε- και ο πιο λάθος χειρισμός χρέους που μπορούσε να υιοθετηθεί».

Ερωτηθείς για την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα βγει από την Ευρωζώνη, ο κ. Τιμπό απάντησε: «Για την Ελλάδα, τώρα, πιο συγκεκριμένα, η περίπτωση να χρεοκοπήσει είναι αρκετά σκληρή, διότι η οικονομία της χώρας έχει ήδη υποστεί δύο σημαντικά σοκ. Το πρώτο είναι η τεράστια απώλεια εσόδων, που οφείλεται στην "ουσιαστική" χρεοκοπία της χώρας. Αυτό συμβαίνει γιατί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους επιβαρύνει τις τράπεζες, που κρατάνε στα χαρτοφυλάκιά τους τα περισσότερα κρατικά χρεόγραφα. Έτσι μια χρεοκοπία θα ήταν για αυτές καταστροφική. Και δεύτερον, η Ελλάδα θα υποστεί μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη, αφού θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη μείωση χρέους. Αυτό είναι εξαιρετικά κακό αποτέλεσμα.
Εάν τώρα η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, τότε δεν θα σημαίνει μόνο χρεοκοπία στο δημόσιο χρέος της χώρας, αλλά και χρεοκοπία σε όλα τα είδη χρέους, ιδιωτικό, στην οικονομία των νοικοκυριών, ακόμη και στις επιχειρήσεις. Και όπως καταλαβαίνετε αυτό πολλαπλασιάζει το πρόβλημα, κατά τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε φορές. Αυτό σημαίνει βαθύτατη ύφεση, μεγάλη απώλεια πλούτου για τους Έλληνες, και ότι θα πάει η χώρα πίσω στον τομέα της οικονομικής παραγωγής τουλάχιστον είκοσι ή και τριάντα χρόνια».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα