Ο Β. Οικονόμου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλης Οικονόμου, μίλησε στις 15/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και συσπείρωσης, η οποία θα κάνει την πολιτική διαπραγμάτευση, όπου πολιτική διαπραγμάτευση -εκτιμώ, αλλά και η Δημοκρατική Αριστερά το ίδιο εκτιμά-, δεν υπάρχει αυτή την στιγμή. Άρα, λοιπόν, εκ των

πραγμάτων, με αυτό το πολιτικό πλαίσιο και με αυτή την πολιτική γραμμή που ακολουθεί η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, δεν υπάρχουν οι όροι για να υπάρξει επανάκαμψη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Γι' αυτούς τους λόγους, εκτιμούσαμε ότι δεν προχωράει, είναι αδιέξοδο και αποχωρήσαμε πριν από έξι μήνες. Θα ήταν τραγέλαφος να γυρίσεις πίσω σε μια κυβέρνηση, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα. Με ένα νέο πλαίσιο, μια νέα φιλοσοφία, μια νέα λογική, ένα γενικότερο κάλεσμα, μια νέα αρχή -να το πούμε έτσι-, θα μπορούσε η Δημοκρατική Αριστερά να ανταποκριθεί, αλλά πρέπει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς να πάρει την πρωτοβουλία. Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε τον κ. Σαμαρά να πάρει την πρωτοβουλία. Ο κ. Σαμαράς εδώ και δύο ημέρες όχι μόνο δεν έχει πάρει πρωτοβουλία, αλλά απαθώς παρακολουθεί την εξέλιξη μια τέτοιας συζήτησης. Άρα δεν τον αφορά. Αφού δεν αφορά τον κ. Σαμαρά, γιατί να αφορά την Δημοκρατική Αριστερά;».

* Για το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας:

«Να γίνει ένα κάλεσμα σε όσους -πλην της Χρυσής Αυγής-, νιώθουν την ευθύνη και την ανάγκη, να υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση. Όλοι μαζί, δηλαδή, να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε την ατζέντα για την πολιτική διαπραγμάτευση. Δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή. Κάποιος πρέπει να νιώθει την ευθύνη, να νιώθει υπεύθυνος, ότι μπορεί και πρέπει να συμμετάσχει σε μια τέτοια προσπάθεια. Όποιος νιώσει ότι δεν τον αφορά, μπορεί να κάτσει στην θέση του. Αλλά νομίζω ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα ήταν μια πολύ δυνατή απάντηση σε υποτιμητικές συμπεριφορές για την χώρα μας, όπως αυτή η προσέγγιση ότι "δεν συζητάμε σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο υπουργών ή αρχηγών κρατών, αλλά εσείς θα συζητάτε μέσα στο επίπεδο υπαλλήλων των κρατών μας". Αυτή είναι μια υποτιμητική προσέγγιση.
Η κυβέρνηση έχει καταφέρει -κατά την άποψή μου-, κάτι σημαντικό. Έχει καταφέρει την σταθεροποίηση. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μια καλή βάση διαπραγμάτευσης. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσω και η Δημοκρατική Αριστερά έχει παίξει και αυτή τον ρόλο της με την μικρή της συμβολή».

Δημοσιογράφος: Στην επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί να αναζητάται μια κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή και να μην προσφύγουμε σε νέες εκλογές, τι απαντάτε;

Β. Οικονόμου: «Ναι, έχει δίκιο. Μπορεί κάθε τέσσερις - πέντε μήνες να κάνουμε εκλογές, γιατί εκτιμάμε ότι απέτυχε ο προηγούμενος, αλλά αυτό καταντάει ανέκδοτο και αυτή είναι η εικόνα που απεχθάνονται και γελοιοποιούν οι φίλοι μας, οι Ευρωπαίοι εταίροι. Εδώ πρέπει να υπάρχει μια σοβαρότητα. Πιστεύω ότι όποιος έχει την ανάγκη να ικανοποιεί την φιλοδοξία ή την αυταρέσκεια και αλαζονεία του, πραγματικά δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια προσπάθεια. Όποιος νιώθει ότι το χρέος του απέναντι στην πατρίδα υπερβαίνει τα ατομικά και συλλογικά κομματικά κενά, τότε μπορεί να δει και αλλιώς τα πράγματα.

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα