Ο Β. Κεγκέρογλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μίλησε στις 25/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις ομαδικές απολύσεις:

«Οι ιστορίες ξεκινούν από το δελτίο τύπου που έβγαλε η κυρία συνάδελφος, που τροφοδότησε όλα τα site. Είναι το παραπειστικό δελτίο τύπου, στο οποίο κάνει κοπτική
- ραπτική. Πήρε δύο φράσεις από εδώ, τρεις από εκεί, πρόσθεσε και τη δική της σάλτσα και έβγαλε ό,τι ήθελε... Η κ. Μπόλαρη έκανε κοπτική - ραπτική».

Δημοσιογράφος: Εσείς τι είπατε για τις απολύσεις;

Β. Κεγκέρογλου: «Έχει ανατεθεί μία μελέτη στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το οποίο είναι γνωστό. Δεν είναι ούτε οι αντεργατικοί εργοδότες, ούτε κάποιος ιδιώτης μελετητής. Είναι το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η μελέτη θα αφορά τη σύγκριση με τα συστήματα που ισχύουν σε άλλες χώρες. Η μελέτη θα παραδοθεί το Νοέμβριο κι αυτό που είπα είναι ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι τα συμπεράσματα από τη σύγκριση των συστημάτων που ισχύουν στην Ευρώπη, πριν να μας παραδοθεί η μελέτη. Για να το κάνεις αυτό, θα πρέπει να είσαι ή μάντης ή να μετέχεις στη μελετητική ομάδα».

Δημοσιογράφος: Σύμφωνα, όμως, με δήλωση του επιτρόπου Όλι Ρεν, υπάρχει το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί το όριο απολύσεων, που είναι σήμερα στο 5%. Έχει τεθεί αυτό, στις συνομιλίες που έχετε με τους δανειστές;

Β. Κεγκέρογλου: «Όχι, δεν υπάρχει τέτοια απάντηση. Στην απάντησή του στον κ. Χουντή λέει ότι υπάρχει μία υποχρέωση να μελετηθεί το σύστημα. Αυτό λέει».

Δημοσιογράφος: Το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί...

Β. Κεγκέρογλου: «Ναι, αλλά η υποχρέωση είναι να μελετηθεί κι ανάλογα με το αποτέλεσμα...».

Δημοσιογράφος: Η μελέτη θα παραδοθεί τον Νοέμβριο, άρα από το νέο έτος θα φανεί η οποιαδήποτε αλλαγή...

Β. Κεγκέρογλου: «Έτσι ακριβώς. Θα πάρουμε πρώτα τη μελέτη, θα την αξιολογήσουμε και θα προχωρήσουμε σε μία συζήτηση που αφορά αυτό το θέμα. Από εκεί και πέρα, αναφέρθηκα σε ένα πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει και ζήτησα την συναίνεση για το αυτονόητο. Ποιο είναι αυτό; Στις επιχειρήσεις που παύουν να λειτουργούν -κι επειδή καθυστερούν να γίνουν οι εκδικάσεις στα δικαστήρια για την πτώχευση, την εκκαθάριση και για όλα αυτά-, προκειμένου να θεωρηθεί ο εργαζόμενος που απολύθηκε, άνεργος κι άρα να είναι δικαιούχος του επιδόματος, να μπορεί να ενταχθεί σε προγράμματα, θα πρέπει να θεωρείται άνεργος για την πολιτεία, χωρίς να αλλάζει τίποτα στα δικαιώματά του σε σχέση με αποζημιώσεις, δεδουλευμένα, με οτιδήποτε άλλο από την εκκαθάριση της επιχείρησης... Αυτό το πραγματικό πρόβλημα, σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, δεν πρέπει να το αντιμετωπίσουμε; Αυτό το ερώτημα απηύθυνα και η κ. συνάδελφος το συνέδεσε με τις ομαδικές απολύσεις. Δεν έχει καμιά σχέση με αυτό».

* Για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων:

Δημοσιογράφος: Είστε ικανοποιημένος από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων;

Β. Κεγκέρογλου: «Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος. Θα δούμε μετά τη διαβούλευση πώς θα καταλήξει. Γιατί έχει -κατά την άποψή μου-, ένα βασικό κενό. Αντιμετωπίζει το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων -κι ιδιαίτερα των αγροτεμαχίων-, λογιστικά, πώς θα εισπράξει. Δεν το αντιμετωπίζει με δίκαια και αναπτυξιακά κριτήρια. Τα αγροτεμάχια, για παράδειγμα, είναι παραγωγικά εργαλεία. Δεν έχει καμία σημασία αν είναι εγκαταλειμμένο, εάν καλλιεργείται. Θέτει ζητήματα που έχουν να κάνουν με το τι καλλιεργείται. Και λέω, από 1-1-2014 έχουμε το νέο σύστημα φορολόγησης εισοδήματος, που περιλαμβάνει τους αγρότες κανονικά. Άρα, λοιπόν, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πρόσοδο, με το τι εισόδημα θα φέρει το κάθε αγροτεμάχιο, εντάσσονται σε αυτή τη φορολόγηση. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα, ούτως ώστε να βοηθήσουμε την αγροτική ανάπτυξη της χώρας. Εάν δεν προστατευθεί η παραγωγική γη, που είναι ένας τομέας όπου άμεσα μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα αύξησης εισοδήματος και πλούτου για την χώρα, τότε έχουμε χάσει. Θα πρέπει, λοιπόν -κατά την άποψή μου-, να μην υπάρχει ούτε ο συντελεστής για τη θέση, ούτε ο συντελεστής για το τι καλλιεργείται. Να υπάρξει φόρος αλλαγής χρήσης, οπότε όποιο αγροτεμάχιο έχει αξία για τουριστική ανάπτυξη, να πληρώνει φόρο αλλαγής χρήσης, όταν μεταπωλείται ή αξιοποιείται για τουριστική ανάπτυξη. Όταν γίνεται βιομηχανία, να πληρώσει, βεβαίως. Όταν χρησιμοποιείται για οτιδήποτε άλλο εκτός από την αγροτική χρήση, να υπάρχει αυτός ο φόρος. Για παράδειγμα, οι ελιές που είναι κοντά στη θάλασσα δεν παράγουν περισσότερο, παράγουν λιγότερο και τις φορολογεί περισσότερο. Γιατί, λέει -άκου τον εγκέφαλο αυτόν που το σκέφτηκε-, μελλοντικά μπορεί να γίνει ξενοδοχείο. Ναι, παιδί μου, όταν γίνει ξενοδοχείο, όταν αλλάξει χρήση, τότε θα βάλεις τον φόρο. Απλά πράγματα. Λογικά».

Δημοσιογράφος: Εάν δεν αλλάξουν αυτά, δεν θα το ψηφίσετε;

Β. Κεγκέρογλου: «Έχω καταθέσει την άποψή μου, στα πλαίσια της διαβούλευσης για να τα λάβουν υπόψη τους και να αλλάξουν... Εγώ ψηφίζω αυτό που κρίνω κάθε φορά ή αποφασίζω αυτό που κρίνω σωστό κάθε φορά, λαμβάνοντας υπόψη και τα υπόλοιπα δεδομένα. Πάντως, αυτή είναι η ώρα της διαβούλευσης, να καταθέσουμε προτάσεις, ούτως ώστε να βελτιωθεί αυτό, διότι έχει πολλά κενά και πολλές στρεβλώσεις».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα