Ο Γ. Γεροντούκος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, Γιώργος Γεροντούκος, μίλησε στις 25/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Στο πλαίσιο της έρευνας του «ΑΘΗΝΑ 9.84» για τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το πρόγραμμα "εξοικονόμηση κατ' οίκον":

«Το πρόγραμμα ουσιαστικά τρέχει από το 2011. Έχουν ήδη υπαχθεί 42.000 νοικοκυριά με προϋπολογισμούς παρεμβάσεων -δηλαδή έργων που επιφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας-, περίπου 490 εκατομμυρίων ευρώ. Οι συνολικές αποδεκτές αιτήσεις για υπαγωγή από την έναρξη λειτουργίας
του προγράμματος μέχρι σήμερα είναι περίπου 55.000...».

Και πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί περίπου 25.000 έργα. Από αυτά, τα 16.000 είναι πλήρως ολοκληρωμένα, 9.000 είναι σε εξέλιξη και όλα αυτά αφορούν σε περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι μικρό το νούμερο. Θα μπορούσε να είναι βέβαια μεγαλύτερο και οι προσπάθειες που γίνονται είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ζήτημα με τις περιφέρειες δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, όπου το πρόγραμμα αυτό έχει "παγώσει" επί της ουσίας;

Γ. Γεροντούκος: «Ναι. Έχει κάποια αλήθεια αυτό, με την έννοια ότι οι περιφέρειες της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας από το 2011 έχουν σχεδόν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του προγράμματος. Λόγω των κλιματολογικών συνθηκών σε αυτές τις περιοχές, το ενδιαφέρον είναι αμείωτο και μάλιστα είναι πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι σε άλλες περιφέρειες. Από την άλλη πλευρά, τα διαθέσιμα κεφάλαια από την στιγμή της εισφοράς στο πρόγραμμα, μέχρι τη λήξη του -όπως και σε κάθε πρόγραμμα που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ-, ακολουθούν μια συγκεκριμένη περιφερειακή κατανομή, δεσμευτική, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θέματα εξάντλησης των πόρων. Για παράδειγμα, οι δύο συγκεκριμένες περιφέρειες έχουν εξαντλήσει τους πόρους, λόγω της υψηλής ζήτησης. Από την άλλη, έχουμε περιφέρειες, όπως αυτή της Αττικής, όπου η απορρόφηση του προγράμματος είναι σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς, δεν διαφαίνεται πλήρης απορρόφηση».

* Για καθυστερήσεις εξόφλησης των δικαιούχων από τις τράπεζες:

«Μπορεί κάποιος να έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, να έχουν γίνει όλες οι εργασίες, αλλά υπάρχει ένα στάδιο διαδικασιών. Υπάρχουν ενεργειακοί επιθεωρητές. Ο ενεργειακός επιθεωρητής έρχεται στην αρχή, προκειμένου να καταγράψει και να διαβαθμίσει το σπίτι σε μια κατηγορία. Μετά την περάτωση των εργασιών, επανέρχεται για να δώσει το πιστοποιητικό. Στην συνέχεια, πρέπει να προσκομιστούν όλα τα βιβλία κατά κώδικα βιβλίων και στοιχείων στις τράπεζες. Οι τράπεζες να κάνουν έλεγχο και μετά, αφού γίνουν όλα αυτά, να έρθουν στο ΕΤΕΑΝ για να πληρωθούν. Βεβαίως, μπορεί να μεσολαβήσουν από την έγκριση μέχρι την τελική ολοκλήρωση δώδεκα μήνες. Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τις τράπεζες. Εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες που δυστυχώς το πρόγραμμα αυτό έχει ενσωματώσει, λόγω της δαιδαλώδους διαδικασίας, εξαιτίας των κοινοτικών επιχορηγήσεων».

* Για τους τρόπους χρονικής βελτίωσης της διαδικασίας:

«Υπάρχουν τρόποι να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία και τους έχουμε επικοινωνήσει. Είμαστε διαχειριστές του προγράμματος. Το πρόγραμμα αυτό ανήκει στο ΥΠΕΚΑ. Από εκεί και πέρα, συνεργαζόμαστε στενά με το ΥΠΕΚΑ, υποβάλλουμε τις προτάσεις μας, που κατά την κρίση μας θα επιταχύνουν την τελική απορρόφηση των κονδυλίων. Είμαστε σε ένα καλό στάδιο και δεν σας κρύβω ότι οι ρυθμοί απορρόφησης, το τελευταίο εξάμηνο, έχουν βελτιωθεί απίστευτα».

Δημοσιογράφος: Αν είναι μόνο αριθμοί στην διαδικασία της απορρόφησης και επί της ουσίας, οι καταναλωτές - δικαιούχοι κάνουν να εξοφληθούν έναν χρόνο, είναι λίγο πλασματικό το κομμάτι της απορρόφησης... Είναι μια αριθμητική λογική, η οποία δεν ανταποκρίνεται ενδεχομένως στην πραγματικότητα...

Γ. Γεροντούκος: «Μοιραία πρέπει να μιλάμε με αριθμούς. Σας είπα ότι από τις 42.000 αιτήσεις, οι 25.000 έχουν πληρωθεί και αυτές ανέρχονται σε αξία 250 εκατομμυρίων ευρώ. Συμφωνώ ότι μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις, που το χρονικό διάστημα να ανέρχεται σε δωδεκάμηνο, αλλά σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των περιπτώσεων, ο μέσος χρόνος τακτοποίησης και υλοποίησης δεν υπερβαίνει τους εξήμισι μήνες... Να δούμε λοιπόν τους μέσους όρους».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα