Ο Β. Κεγκέρογλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μίλησε στις 25/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 13 δήμους:

«Το επόμενο δεκαήμερο, εικοσαήμερο -δεν ξέρω πόσο θα είναι-, θα υπογραφεί η απόφαση και θα έχουμε πλέον την δημοσίευσή της, προκειμένου να μπορεί να εφαρμοστεί -εκτιμώ μέσα στο φθινόπωρο βεβαίως, αλλά από τον Οκτώβριο-,
με τη έννοια της υποβολής αιτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμόσουμε σε ένα δήμο για κάθε περιφέρεια το πιλοτικό πρόγραμμα, για ένα διάστημα, προκειμένου να αντλήσουμε και την εμπειρία, αλλά και τα συμπεράσματα που χρειάζονται, για να έχουμε την καθολική εφαρμογή στη συνέχεια με λιγότερα προβλήματα. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σημαίνει έναν σύγχρονο μηχανισμό κοινωνικής προστασίας που περιλαμβάνει και εισοδηματική ενίσχυση ανθρώπων που την έχουν ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα και ένταξη σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας, συνοδευτικές υπηρεσίες και βεβαίως προσπάθεια για την εργασιακή επανένταξη... Αυτό το εισόδημα θα το δικαιούνται όλοι όσοι έχουν πραγματικό εισόδημα κάτω από κάποιο όριο, ανάλογα με τον τύπο της οικογένειας, τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Λέω πραγματικό εισόδημα, γιατί δεν μας ενδιαφέρει αυτό που είχε πέρυσι, αλλά αυτό που έχει το τελευταίο διάστημα, ανάλογα με τις εξελίξεις στη ζωή. Πραγματικό που σημαίνει ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τα τεκμαρτά και αντικειμενικές δαπάνες, δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν καταβολές σε εισφορές, κοινωνική ασφάλιση, φόρους ή οτιδήποτε άλλο και βεβαίως το 20% από το εισόδημα που προέρχεται από εργασία κάθε μορφής...
Θα λειτουργήσει για ένα διάστημα 6 μηνών. Αυτό το διάστημα θα είναι ανοικτό συνέχεια το πρόγραμμα. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποβληθεί η αίτηση. Από τη στιγμή που θα υποβάλλει την αίτηση κάποιος, τα χρήματα θα τα πάρει στις αρχές του επόμενου μήνα, θα γίνει η καταβολή, με την έννοια ότι αφού ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων-δηλώσεων για κάποιο μήνα, χρειάζεται ένα διάστημα περίπου συνολικά 15-20 ημερών, για να γίνει η επεξεργασία και η καταβολή του δικαιώματος. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά, γιατί ο θεσμός αυτός έρχεται να αντιμετωπίσει τα άμεσα προβλήματα, οπότε δεν θα είχε νόημα να γίνεται μετά από μεγάλο διάστημα αυτή η καταβολή. Το βοήθημα αυτό θα το λαμβάνει ο δικαιούχος πιλοτικά για 6 μήνες, εφόσον δεν αλλάξει η εισοδηματική του κατάσταση και αν αλλάξει, μέχρι να γίνει αλλαγή και μέχρι να του προσφερθεί εργασία. Στο καθολικό δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα κάθε πότε θα γίνεται επανεξέταση... Θα υποχρεούται ο ίδιος να δηλώνει ότι άλλαξε η οικονομική του κατάσταση και πλέον δεν είναι δικαιούχος. Οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να τη δηλώνει, αλλιώς θα απεντάσσεται όχι μόνο από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και από άλλα προγράμματα και θα υπάρχουν επιπτώσεις».

* Για τον ΕΝΦΙΑ:

«Χρειάζεται μια ευρύτερη αναθεώρηση για το φόρο από του χρόνου και μετά... Αν υπήρχε επιβολή φόρου που ήταν κοντά στο στόχο της εισπραξιμότητας, θα ήταν και περισσότερο ρεαλιστικό να εισπραχθεί...».

* Για την φορολογία:

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να υπάρξει αντιμετώπιση προβλημάτων υπερφορολόγησης. Το βασικό όμως είναι αυτό να γίνει με μια συνολική αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας και να γίνει συντεταγμένα. Να μην γίνει, δηλαδή, επιμέρους και αποσπασματικά. Πιστεύω ότι θα γίνει κατανοητό απ' όλες τις πλευρές, ότι πρέπει η επιβολή των φόρων να συνάδει με την πραγματικότητα. Η πραγματική φοροδοτική ικανότητα είναι πάρα πολύ σημαντική και νομίζω ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη... Θα πρέπει να έχουμε μια σύνδεση του ύψους των φόρων ή του συστήματος φορολόγησης, με την συμβολή στην απασχόληση, να λαμβάνεται υπόψη. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και ανάλογα με τη συμβολή της κάθε επιχείρησης, θα μπορεί να υπάρχει μια διαφοροποίηση. Το δεύτερο είναι η φορολόγηση των πολιτών, η οποία έχει να κάνει και με τους επαγγελματίες, αλλά και με τους μισθωτούς και το ύψος αυτών. Πιστεύω ότι το κρίσιμο εδώ είναι να συνδεθεί η ιστορία της σύλληψης της φοροδιαφυγής -και της μικρής και της μεγάλης-, με την φορολόγηση των πολιτών. Εάν δηλαδή δεν υπάρξει η καθιέρωση του συστήματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών -έστω προαιρετικά στην αρχή αλλά με κίνητρα και καθολικά στη συνέχεια, να συλληφθεί αυτή η φοροδιαφυγή-, τότε το αν συζητάμε ή όχι για ελάφρυνση, θα είναι στον αέρα όλα. Πραγματικά υπάρχει τεράστιο θέμα με τη φοροδιαφυγή, η οποία γίνεται λόγω του ότι από το μικρό επίπεδο μέχρι το μεγάλο υπάρχει τεράστιο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτό είναι το κυρίαρχο για μένα και όχι η συζήτηση για το ύψος. Απογοητεύτηκα τις λίγες μέρες που είχαμε την ευκαιρία να πάμε κάπου, μας ρωτούσαν "μα, θέλετε απόδειξη; Γιατί θέλετε απόδειξη;". Αυτή ήταν η απάντηση, όταν ρωτούσαμε γιατί δεν μας έκοψαν απόδειξη. Μπορεί να μην με γνώριζαν, αλλά δεν έχει σημασία αυτό. Πιστεύω ότι γίνεται σε όλους... Αυτό συνέβη σε ποσοστό συναλλαγών 8 στις 10, στην περιφέρεια Αττικής... Αλλά μπερδεύει αυτό».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα